Zonguldak'ta Gal Arisina Karsi Bin 20 Terminatör Böcek Dogaya Salindi

Zonguldak’ta kestane ormanlarinda görülen ve hizla yayilan gal arisi ile mücadele çerçevesinde terminatör böcek olarak bilinen "Torymus sinensis” böcegi dogaya salindi. Bartin Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz, "Tüm Türkiye’de oldugu gibi Ege Bölgesinde yayilimin hizla devam ediyor. sikintili bir süreç ama yogun çalismalarimiz sürüyor" dedi.

Zonguldak'ta Gal Arisina Karsi Bin 20 Terminatör Böcek Dogaya Salindi
Geçen yil Zonguldak ormanlarinda görülen ve kestane ormanlarina zarar veren kestane gal arisi zararlisiyla mücadele için Zonguldak Orman Isletme Müdürlügü harekete geçti. Bu çerçevede zararliyla mücadelede etkinligi kanitlanmis biyolojik yöntem olan ’torymus sinensis’ erginleri, laboratuvarda üretildi. Ilk etapta, kestane gal arisinin artisinin ve olumsuz etkilerinin önüne geçilmesi amaciyla “terminatör böcek” olarak adlandirilan böcek Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu tarafindan bin 20 adet böcek dogaya salindi.

Zonguldak’in Muslu Beldesi, Sirinköy mevkiinde Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Bartin Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz, Bölge Müdürlügü ile Zonguldak Tarim ve Orman Il Müdürlügü ilgili teknik elemanlari tarafindan bin 20 böcek dogaya salindi.

Bin 20 adet böcek dogaya salmak için burada olduklarini ifade eden Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, “Torymus sinensis denilen faydali böcek üretimini laboratuvarimizda gerçeklestirdik. Geçen yil 60 bin adet Yalova’dan gal getirdik. Ayrica bu bölgemizde geçen yil Mayis ayinda salim yapmistik. Buradaki gal’lerden de 1 bin adet olmak üzere toplam 7 bin adet gal topladik. Bunlarda çikmaya basladi.

Dün 300 adet bugünde 720 adet olmak üzere bin 20 adet dogaya salmis olacagiz. Cuma günü de Eregli’de bir salim yapmayi hedefliyoruz. Çiktikça onlarin salinimini yapacagiz. Bizlerin sevindiren nokta geçen yil salimi yapmis oldugumuz ’torymus sinensis’ dedigimiz faydali böcek buraya yerlestigini görüyoruz. Buradan toplamis oldugumuz 12 bin galden çikmis oldugunu gördük. Gerek Inkumu’nda gerek burada topladigimiz gallerden faydali böcek çikti. Buraya bu böcek yerlesti. Insallah bunlarin sayisi artarak koleniler halinde yayilacak. Doga bir seyi tamamen yok etmek mümkün degil. Bu böcegin zarar esigi var. Bu zarar esigini en aza indirmek bütün amacimiz bu” seklinde konustu.

Bartin Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz, gal arisi ile ilgili mücadele hakkinda bilgiler verdi. Yildiz, Tüm Türkiye’de oldugu gibi Ege Bölgesinde yayilimin hizla devam ettigini belirterek, "Geçen yil bu bölgeden salinim yaptigimiz gal’lerden laboratuvarda yeniden çikmasi bizim için sevindirici. Biyolojik mücadele dogaya dost bir mücadele ama kisa sürede etkin bir sonuç almak mümkün degil. Bu zamanla yayilan böcegin popülasyonunu baski altina alacagina inandigimiz, Türkiye’de Dünya’da yapilan tek mücadele sekli bu. Biz Bursa ilinde farkli alanlarda yaptigimiz çalismalar var. Orman Genel Müdürlügümüz, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bartin Üniversitesi ile farkli tuzaklar deniyoruz insallah bu tuzaklari da popülasyonuna bagli olarak bu bölgelerde deneme çalismalarina alabiliriz. Böcegimizi kisa zamanda yok etmenin mümkün olamadigini biliyoruz. Laboratuvarlarimizda üretimlerimiz devam ediyor. Insallah böcegimizi bu alanlara yerlestirerek popülasyonu azaltmayi hedefliyoruz ama Türkiye’de oldugu gibi bir taraftan da yerlesme devam ediyor. Bunu en aza indirmek için çalismalarimiza tüm hiziyla devam ediyoruz” seklinde konustu.



“Yayilis hizla devam ediyor”

Gal arsinin bütün bölgelerde yayilis gösterdigini ifade eden Yildiz, “Yayilis hizla devam ediyor. Amasra, Kurcesile, Sinop’a kadar birlesti. Buradan artik tüm Türkiye, Ege Bölgesine hizla yayilma devam ediyor. Sikintili bir süreç ama yogun bir sekilde çalismalarimiz son sürat devam ediyor" dedi.



“Bu asamayi görmek bize ümit veriyor”

Zonguldak’ta ilk olarak geçen yil görülen gal arisinin gelinen noktada bu asamayi görmek kendilerini mutlu ettigini ifade eden Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, “Ilimiz ve kestane ile ilgili üretim yapilan bütün iller için önemli bir dönüm noktasindayiz. Geçen yil malumunuz tutup tutmayacagi seye baslandi. Ümit vardi ama elimizde delil yoktu. Geçen ki saldigimiz böceklerin bu bölgede tutunmaya basladigini gördük. Bu önemli bir asama. Bu asamayi görmek bize ümit veriyor. Kestane bizim ilimiz basta olmak üzere önemli bir ürün. Bu ürünü bizim kaybetmememiz gerekiyor. Bunun içinde mücadele edilmesi gerekiyor. Mücadele kimyasal da biyolojik de olabilir. Ortami da zararli hale getirebiliyor. Biyolojik mücadele bu yönüyle dogal mücadele. Müdürümüzün de söyledigi gibi biraz zaman gerekiyor. Sevindirici tarafi yine üniversitemiz orman genel müdürlügümüz bu konuda güzel bir is birligi yapiyorlar bundan uzun vadede bir sonuç çikacak buna inaniyoruz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Valisi Mustafa Tutulmaz, Bartin Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz, Bölge Müdürlügü ile Zonguldak Tarim ve Orman Il Müdürlügü ilgili teknik elemanlari tarafindan bin 20 böcek dogaya salindi.
Kaynak: İHA