'YÖK, Halihazirda NFT, Blokzincir Ve Web 3 Temalarini Kapsayan Bölümler Için Bir Çalisma Yürütmekte'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, “Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz üretimde yapisal dönüsüm, dijitallesme, saglik ve kimya alanlarinda yeni çagrilara çikti. Degerlendirme süreçleri devam ediyor. Böylece 50 milyar dolarlik cari açigin kaynagi olan 919 kritik ürün ve teknolojinin ülkemizde üretilmesine imkan saglayacagiz” dedi.

'YÖK, Halihazirda NFT, Blokzincir Ve Web 3 Temalarini Kapsayan Bölümler Için Bir Çalisma Yürütmekte'


Bu yil 4’üncüsü düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuari’nin açilis töreni Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’in katilimiyla gerçeklesti. Bu yil “Gelecek için teknolojiler” basligi ile düzenlenen fuar, 18-21 Mayis tarihleri arasinda Ankara Bilim Üniversitesi ev sahipliginde ATO Congresium’da ziyaretçilerini agirlayacak. Fuarin açilisinda konusan Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “SIHA’larimiz göklerde uçtukça gururlanan, milli otomobilimiz TOGG için gün sayan, TURKOVAC asimizi ürettigimizde tüm toplum olarak mutlu olan, TÜRKSAT 5B uydumuzun firlatildigi gece uyumayan bizler degil miyiz? Ne mutlu 85 milyona sevinç olan projelerde alin teri ve akil teri olanlara. Bugün hayal ürünü olarak lanse edilen pek çok ürünün de yakin gelecekte böyle fuarlarda yerli-milli ürünümüz olarak yerini alacagina yürekten inaniyorum. Biz geçmiste gelecek için yenilikleri sekillendirmis; matematik, astronomi ve tip gibi temel bilimlerde çigir açmis bir medeniyetin temsilcileriyiz” ifadelerini kullandi.

“YÖK, HALIHAZIRDA NFT, BLOKZINCIR VE WEB 3 TEMALARINI KAPSAYAN BÖLÜMLER IÇIN BIR ÇALISMA YÜRÜTMEKTE”

Son dönemlerde en çok kazanç saglayan sirketlerin bilisim sektöründen oldugunun altini çizen Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay sunlari kaydetti:

“Multidisipliner bir yaklasimla gelecegi bugünden sekillendirmeliyiz, ki öyle de yapiyoruz. Tasarim ve üretim boyutunda ‘yüksek katma degerli yapisal dönüsüm’ ve ‘sürdürülebilir ekonomik büyüme’ hedefimizi ‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’ vizyonuyla hayata geçiriyoruz. Vizyonumuzun alt eksenleri sanayide verimlilik artisi, dijital dönüsüm ve bölgesel kalkinmadir. Beseri sermaye boyutunda yüksekögretim programlarini özellikle gelecegin mesleklerine uygun sekilde güncelliyor, mesleki egitimi destekliyoruz. Örnegin YÖK, halihazirda NFT, Blokzincir ve Web 3 temalarini kapsayan bölümler için bir çalisma yürütmektedir. Teknoloji stratejisi boyutunda kurumlar arasi koordinasyon ve isbirligine önem veriyoruz. Birden fazla kurumun alanina giren öncelikli konulari kurullar vasitasiyla etkin sekilde takip ediyoruz. Cumhurbaskanimiz baskanliginda toplanan Savunma Sanayi Icra Komitesi’nin yani sira Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu, Dijital Türkiye Koordinasyon Toplantilarimiz ve Cografi Bilgi Sistemi Kurulu vasitasiyla stratejik eylemlerimizin hayata geçirilmesini adim adim takip ediyoruz.”

“ÜRETICIMIZIN YESIL KALKINMA DEVRIMINE UYUM SAGLAMASI IÇIN KAMU-ÜNIVERSITE-SANAYI ISBIRLIKLERINI DESTEKLIYORUZ”

Gelecegin Türkiye’si için gelecegin teknolojilerinde öncü olmaya hazirlandiklarini vurgulayan Oktay, “Hiper baglantili dünyada gerçekle sanalin entegrasyonu, kuantum hesaplama yöntemlerinin yaklasan çigir açici etkileri, siber savas riskleri, yesil hidrojen teknolojileri, internet yönetisimi, silikonun ötesi, çip endüstrisi için yeni malzemeler, uzay teknolojilerinde küresel yaris ve yenilikçi teknolojilerin saglik alanina etkileri, gündemimizde yer alan veya almasi gereken konulardan sadece birkaçi. Iklim degisikligiyle mücadelede eko-verimlilik ve katma degeri yüksek yesil ürünler, gelecek için teknoloji perspektifinden önem verdigimiz alanlar arasinda. Üreticimizin yesil kalkinma devrimine uyum saglamasi için kamu-üniversite-sanayi isbirliklerini destekliyoruz. Özellikle hem karbon emisyonu açisindan ön plana çikan hem de kritik sektörlere girdi saglayan çimento, gübre, kimyasallar, demir-çelik ve alüminyum sektörlerine yesil dönüsüm için öncelik veriyoruz. Böylece karbon ayak izini azaltacak, ayni zamanda sanayide sürdürülebilir verimlilik artisini saglamis olacagiz” açiklamasinda bulundu.

“85 MILYONUN ORTAK HAYALI OLAN TÜRKIYE’NIN OTOMOBILI PROJESI’NDE ILK TOGG BU YILIN SONUNDA SERI ÜRETIM BANDINDAN INMIS OLACAK”

Bu yilsonunda Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un üretim bandindan inecegini vurgulayan Oktay, sunlari kaydetti:

“85 milyonun ortak hayali olan Türkiye’nin Otomobili Projesi’nde ilk TOGG, bu yilin sonunda seri üretim bandindan inmis olacak. TOGG basta olmak üzere ülkemizde elektrikli araçlarin yayginlasmasini destekleyecek sarj altyapisi konusunda çalismalarimiz hizlandi. 81 ilimizin tamaminda bin 500’den fazla yüksek hizli sarj istasyonunun kurulmasina yönelik toplamda 300 milyon liralik destek saglayacagiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz üretimde yapisal dönüsüm, dijitallesme, saglik ve kimya alanlarinda yeni çagrilara çikti. Degerlendirme süreçleri devam ediyor. Böylece 50 milyar dolarlik cari açigin kaynagi olan 919 kritik ürün ve teknolojinin ülkemizde üretilmesine imkân saglayacagiz. Istanbul Bölgesel Girisim Sermayesi Programi ile fonlara aktaracagimiz 400 milyon liralik destegin kaldiraç etkisi 1,5 uçuk milyar liranin üzerinde bir fon büyüklügü olusturacak. 50 bin özel yetenekli ögrenci yetistirmek için 2023’e kadar bu atölyeleri 81 ilimizin tamaminda yayginlastiracagiz. Katma degerli üretim ve inovasyon konusunda önümüze sürekli yeni hedefler koyuyoruz. Somut ilerleme saglamadan da yastiga basimizi rahat koymuyoruz.”

“ATATÜRK HAVALIMANI’NDA TÜRKIYE’DEKI EN BÜYÜK MILLET BAHÇEMIZI YAPACAK VE ISTANBUL’UMUZA KAZANDIRACAGIZ”

CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu’nun Atatürk Havalimani alanina yapilacak olan millet bahçesi hakkindaki sözlerine de atifta bulunan Oktay, “Atatürk Havalimani yeri bir yesil koridora dönüstürülüp milletin kullanimina sunulacak diye yaygara kopartiyorlar. Yani bu defa da niye agaç dikip yesil koridor olusturuyorsunuz diye ‘istemezük’ diyorlar. Dertleri her zaman oldugu gibi agaç degil. Her zamanki tek tarafli hezeyanlari. Daha yeni Besiktas’ta 100’den fazla asirlik çinari acimadan kesip atan bunlar degil mi? Hani sizin genel baskaniniz Atatürk Havalimani’nin oldugu alani kültür projesi yapmayi önermemis miydi? Iki yanlis bir dogru etmiyor. Bizim dogrumuz milletin ihtiyacindan, faydasindan yanadir. Atatürk Havalimani’nda Türkiye’deki en büyük millet bahçemizi yapacak ve Istanbul’umuza kazandiracagiz. Fuar merkeziyle, gençlik merkeziyle, kütüphanesi ve sosyal alanlariyla dört dörtlük bir yesil alan olusturacagiz. Laf degil is üretmeye devam edecegiz. Teknolojide, tarimda, enerjide, ulastirma ve altyapida tüm alanlarda yerli milli projelerimizi sürdürecegiz” seklinde konustu.



“KIBRIS’TA EGEMEN ESITLIK TEMELINDE IKI DEVLETLI ÇÖZÜMÜ SAVUNMAYA DEVAM EDECEGIZ”

Türkiye’nin iç politikanin yani sira dis politikada da inandigi degerleri savunmaya devam edeceginin altini çizen Oktay, Amerika Birlesik Devletleri Kongresi’nde Yunanistan Basbakani’nin KKTC hakkindaki sözlerinin ayakta alkislanmasina deginerek, “Hem iç politikada hem de dis politikada inandigimiz degerleri savunmaya devam edecegiz. Müttefik dedigimiz ABD Kongresi’nde Türkiye ve KKTC ile ilgili sergilenen tiyatroyu izlediniz. Kibris’ta iki devletli çözüme karsi çikan Yunanistan Basbakani’ni ayakta alkisliyorlar. Adada sanki Kibris Türkleri yokmus gibi davranilmasi ibret verici bir durumdur. Rum-Yunan ikilisinin çözüme hiçbir katki sunmayan sovlariyla harcanacak vakit yok. Gerçekleri görüyor ve herkese de gösteriyoruz. Kibris’ta egemen esitlik temelinde iki devletli çözümü savunmaya devam edecegiz” diye konustu.

(Utku Simsek - Yunus Özkan - IHA)
Kaynak: İHA