Türkiye Kömür Isletmeleri Kurumu Hümas Gübre Tesisleri Açildi

Kütahya’nin Tavsanli ilçesine bagli Tunçbilek Beldesinde, TKI-HÜMAS organik gübre tesisleri törenle açildi.

Türkiye Kömür Isletmeleri Kurumu Hümas Gübre Tesisleri Açildi
TKI tarafindan açilan TKI-Hümas Hümik asit tesislerinde yilda 1.5 milyon litre üretilecek gübre çiftçilerin hizmetine sunulacak.

Leponarditin hammadde olarak kullanildigi TKI-HÜMAS Türkiye Kömür Isletmelerine bagli Garp Linyitleri Isletmesi Müdürlügü tarafindan kurulan tesiste üretilecek.

Tavsanli Tunçbilek’te Hümik Asit Tesisinin açilisi TKI Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdogan, Tavsanli Kaymakami Erdogan Kanyilmaz, Tavsanli Belediye Baskani Mustafa Güler, Tunçbilek Belediye Baskani Mustafa Düzgün, GLI Müdürü Ercan Ipek, TKI Genel Müdür Yardimcilari ve davetlilerin katilimiyla yapildi.

Açilista konusan TKI Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdogan konusmasinda enerjide ve gübrede disa bagimli olan bir ülke olarak, bu alanda yerli üretimin önemine deginerek, “Sükürler olsun ki kömürümüz var. Yaklasik 19 buçuk milyar ton Linyit, bir buçuk milyar tonluk taskömürü olmak üzere 21 milyar ton civarinda bir rezervimiz var. Amacimiz bu rezervi en ekonomik ve en verimli sekilde ekonomiye kazandirmak” dedi.

Dr. Erdogan, ülkemizde tarim alaninda ithal edilerek karsilanan gübrenin kurulan tesislerde üretilecegini belirterek, “Amacimiz; sahip oldugumuz imkanlar nispetinde ithal edilen gübreyi ikame edebilecek yerli gübre üreterek çiftçimizin kullanimina sunarak ülkemiz topragini zenginlestirmek ve bu çerçevede cari açigin azalmasina katki saglamaktir” dedi.

Bu tesisin devaminda TKI Genel Müdürlügü olarak organomineral gübre tesisi kurmayi planladiklarini da ifade eden Dr.Erdogan; “Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligina bagli Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlügü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bünyesindeki Maden Tetkik Arama Genel Müdürlügü ve TKI Kurumunun içinde bulundugu bir protokol imzaladik. Amacimiz; ülkemizin leonardit potansiyelini belirlemek, enerji sektöründe oldugu gibi tarim sektörünü de destekleyerek leonarditin kullanilabilirligini göstermek ve uygulama alanlari olusturmaktir” seklinde konustu.

Tavsanli Belediye Baskani Mustafa Güler de, yaptigi konusmada; açilan tesisin, hem ülke ekonomisine hem de tarim üretimine katkilarinin önemini vurguladi.

Konusmalarin ardindan tesis açilis kurdelesini kesen heyet tesisi gezdi. Tören, kurban kesimi ve ardindan fidan dikimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA