Subat'ta Istihdam Sahlandi, Aktif Çalisan Sayisi 1,1 Milyon Artti

Subat ayinda sigortali çalisan sayisi yillik olarak 1,1 milyon artarak 22,2 milyon olarak gerçeklesti. Bu dönemde kadin istihdam ise orani da yüzde32,2’ye ulasti.

Subat'ta Istihdam Sahlandi, Aktif Çalisan Sayisi 1,1 Milyon Artti
Sigortali çalisan sayisinda artis gözleniyor. Subat ayinda sigortali çalisan sayisi yillik olarak 1,1 milyon artarak 22,2 milyon olarak gerçeklesti. Söz konusu artis yüzde 5,1 oraninda gerçeklesti. Türkiye Ekonomi Politikalari Arastirma Vakfi (TEPAV) Istihdam Izleme Bülteni’nin 117’nci sayisi yayimlandi. SGK Subat ayi verilerine göre, toplam sigortali çalisanlarin yüzde 72’sini olusturan sigortali ücretli çalisan grubu yillik olarak yüzde 6,1 artti ve genel egilimi belirleyici oldu. Esnaf-çiftçi grubundaki degisim yüzde 3,7 artis yönünde olmakla beraber alt siniflarda egilimler farklilasmaktadir; bu dönemde esnaf sayisinda yüzde 7,3 artis, çiftçi sayisinda ise yüzde 11,4 düsüs görüldü.

Toplam sigortali ücretli çalisanlarin yüzde 27,9’u imalat, yüzde 15,6’si toptan ve perakende ticaret ve yüzde 9,2’si insaat sektörlerinde istihdam edildi. Yillik degisimlere bakildiginda imalatta yüzde 7,9, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 2,9, insaat sektöründe ise yüzde 1,3 artis gözlendi.

Diger taraftan, sigortali ücretli çalisanlarin yüzde 8,5’ini olusturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetindeki istihdam son bir yilin 8 ayinda gerilerken, Kasim 2021’de baslayan sinirli artis trendi Subat ayinda da devam etti.

Kadin çalisan sayisi geçen yila ve Ocak ayina göre artti

Subat 2022’de sigortali kadin çalisan sayisi bir yil öncesine göre 488 bin, Ocak ayina göre ise 29 bin artmis ve 5,1 milyona ulasti; toplam istihdam içindeki payi da yüzde 32,2’ye yükseldi.

Egitim sektörü kadin çalisan sayisinda en çok artis yasanan sektör oldu. Kadin çalisanlarin payinin en yüksek oldugu sektörler; yüzde 92,8 ile ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalisanlar ve yüzde 88 ile ev içi çalisanlarin faaliyetleri oldu. Onun disinda, sosyal hizmetler, egitim, yatili bakim faaliyetleri ve insan sagligi hizmetleri sektörlerinde de yüzde 60’in üzerindeki paylarla kadin çalisanlarin agirlikta oldugu görüldü.

Kadin çalisanlarin yüzde 40’indan fazlasi 5 sektörde istihdam edildi. Subat 2022 itibariyla bu sektörler perakende yüzde 11,9 ile ticaret, yüzde 10,3 ile insan sagligi hizmetleri, yüzde 9 ile egitim, yüzde 7 ile giyim esyalari imalati ve yüzde 5 ile yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri sektörleri oldu.
Kaynak: İHA