Sosyolog Palabiyik Açiklamasi 'NATO Krizi Ancak Erdogan'in Karizmatik Liderligi Ile Asilabilir'

Sosyolog Doç. Dr. Adem Palabiyik, NATO krizinde Avrupa’nin yasadigi sokun ancak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde asilabilecegini belirterek, “NATO krizi ancak Erdogan’in karizmatik liderligi ile asilabilir” dedi.

Sosyolog Palabiyik Açiklamasi 'NATO Krizi Ancak Erdogan'in Karizmatik Liderligi Ile Asilabilir'
Doç. Dr. Adem Palabiyik, Rusya-Ukrayna krizinin Avrupa’ya yansimasini ele alarak, bu sorunun Avrupa’yi daha derinden etkileyecegini ve AB içinde çesitli soklarin yasanacagini ifade etti.

Palabiyik, “Rusya ile Ukrayna arasindaki krizin asilmasi için neredeyse Türkiye disinda hiçbir ülke tam anlamiyla gayret göstermiyor. Hatta ABD, Rusya’yi AB ve Ukrayna üzerinden yipratmak için elinden geleni yapiyor. ABD’nin Afganistan süreci sonrasinda Rusya’ya ders vermek için Ukrayna’yi bir masa olarak kullandigi artik asikar. ABD, tam anlamiyla Afganistan’da istedigini alamadi ve Pakistan ile birlikte diger devletlere söz geçiremedi. Sadece Afganistan degil, ayni zamanda Suriye’nin kuzeyinde de ABD, Rusya’ya karsi istedigi tavri sergileyemedi. Bana göre ABD, bunlarin sonuçlarina dair bir hesap yapti ve bu hesabi Ukrayna üzerinden görmeye çalisiyor. Rusya’nin sahip oldugu enerjinin AB üzerindeki etkisi ve önemini bilen ABD’nin Türkiye ile yakinlasmasinin altinda da bu problem yatiyor. Bu sebepten ABD, AB’yi krize sürülerken Türkiye ile yeni adimlar atmanin pesine de düsüyor. Fakat görülüyor ki AB gittikçe daha büyük bir krize dogru yaklasiyor. Son günlerde Isveç ve Finlandiya ile çatisma alanini genisletmeye çalisan ABD’nin ise bir gözü yine ülkemize bakiyor. Çünkü Türkiye, en basindan beri terör listesinde olanlari teslim etmeyen ve PYD-YPG-PKK gibi terör örgütlerine sahip çikan bu devletlerin NATO sürecine dahil olmasina sicak bakmiyor. Bu tutum, AB’yi kendi içinde daha büyük bir krize sürüklüyor ve anlasiliyor ki NATO krizi ancak Erdogan’in karizmatik liderligi ile asilabilir” dedi.



"Erdogan küresel siyaseti tek basina sekillendirebiliyor”

"Erdogan artik önemli bir küresel aktör ve birçok devlet liderinin özenerek baktigi isimler arasinda yer aliyor" diyen Sosyolog Palabiyik, söyle devam etti:

“Yillardir yürüttügü siyaset birçok siyasi figürü derinden etkiliyor. Özellikle 15 Temmuz sürecinde sahip oldugu karizmanin etkisi siyasal liderlikle bütünlestiginde, halkinin destegini yüksek bir oranda görmüstü. Bu destegi ayni zamanda bütün dünyada gördü. Son dönemde Misir, Katar, BAE, Israil ve Suudi Arabistan ülkeleri ile yürütülen dengeli ve stratejik siyasetin etkisi birçok ülkeyi yakindan ilgilendiriyor. Özellikle ABD’nin Yunanistan’i yalniz birakmasindan sonra hiçbir devlet ABD’ye güvenmiyor ve ülkemizle isbirligini tercih ediyor. Biden’in, ‘iktidara gelirsek Erdogan’a karsi muhalefeti destekleyecegiz’ ifadesinin ardindan ülkemizdeki muhalefetin ayaga kalkmasi da, Erdogan’in karizmasi karsisinda asinmaya ugradi. Isveç ve Finlandiya gibi ülkelerin yillardir Erdogan’in taleplerine karsi takindigi tavrin simdilerde dönüsmesinin temel sebeplerinden biri de budur. Türkiye, artik küresel siyasette oyun kurucu bir aktör olarak küresel siyaseti yeniden insa etmistir. Bu insa süreci ise stratejik isbirligine dayanmaktadir ve bu süreçte Erdogan, artik bir küresel aktördür ve küresel siyaseti tek basina sekillendirebiliyor.”
Kaynak: İHA