Sirnak'ta Bölge UMKE Tatbikati Gerçegi Aratmadi

Sirnak’ta 282 personel, 41 araç ve 1 helikopter ile UMKE bölge tatbikati gerçeklestirildi.

Sirnak'ta Bölge UMKE Tatbikati Gerçegi Aratmadi
Sirnak’ta Saglik Bakanligi, Acil Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü himayesinde Sirnak Il Saglik Müdürlügü organizasyonunda 5 ilin katilim sagladigi 282 kisilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE ) tatbikati gerçeklestirildi.

Ikizce köyü mevkiinde yapilan tatbikatta, Sirnak, Batman, Mardin, Diyarbakir, Siirt illerinden katilan UMKE ve 112 Acil Saglik ekibi ile jandarma, AFAD itfaiye ekibinden olusan toplam 282 personel, 41 araç ve 1 askeri helikopter katildi.

Tatbikatta es zamanli olusan, helikopter kazasi, kontrolsüz nüfus göçü, trafik kazasi, deprem ve suda bogulma olaylarindaki reaksiyonlari ölçmek için hem teorik hem pratik çalismalar gerçeklestirildi.

Senaryo geregi helikopter kazasinda 112 Acil Saglik ekiplerine ulasan ihbarla harekete geçen UMKE, itfaiye, jandarma ve saglik ekiplerinin olay yerine varmasi itfaiye ekiplerinin olusan yangini söndürmesi ile yaralilarin ambulanslarla hastaneye sevkleri canlandirildi. Ayrica durumu agir olan bir hasta askeri helikopterle sevki saglandi.

Tatbikati Sirnak Vali Yardimcisi Murat Ekinci, Sirnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Sirnak Il Saglik Müdürü Osman Özdemir, AFAD Il Müdürü Muzaffer Islek izledi.

Sirnak Il Saglik Müdürü Osman Özdemir, “Saglik bakanligi, acil saglik hizmetleri genel müdürlügün Bölgesel olarak ayirdigi illerden 5 tane ilin katilimiyla Sirnak, Mardin, Batman, Siirt, Diyarbakir illerimizin katildigi Bölgesel UMKE tatbikati yapildi. Bu bölgesel tatbikatlarda diger illerimizin UMKE ekipleri, Jandarma, AFAD, Belediye Ekipleri, polis ekipleri ve Tümen Komutanligimiza bagli helikopterin katilmasiyla basarili bir tatbikat gerçeklestirdik. Tatbikatin içinde, düzensiz göçmenlerin hareketi esnasinda yasananlar, düzensiz göçmenlerin sulu alanlardan geçmesi durumunda bogulma senaryosu, aracin uçurumdan yuvarlanmasi, havan mermisinin isabet aldigi bir konutta mahsur kalan vatandaslarin kurtarilmasi ve bir helikopter kazasinin meydana gelmesi ve ardindan yaralilarin kurtarilmasi senaryosunu gerçeklestirdik. Bu senaryolarimiz es zamanli yapildi ve basarili bir sekilde geçirdik” dedi.

Amaçlarini da açiklayan Müdür Özdemir, “Bölgemizde meydana gelebilecek problem ve sikintilar ile ilgili veya karsilasabilecegimiz dogal afetler ve oglan üstü durumlarla ilgili hazirlikli olabilmek amaçli yaptigimiz tatbikatlardir. Çok basarili geçti, hem personellerimiz hem de diger illerimizin personelleri hem egitim açisindan hem de beklenmedik durumlar karsisindaki reaksiyon hizimizi ölçmek için yaptik. Bizim içinde çok faydali oldu. Reaksiyonumuz iyiydi, dogru zamanlarda müdahaleler yapildi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA