MYK Ve ESBEM Is Birligi Ile Sanayiciler Nitelikli Is Gücü Konusunda Bilgilendirildi

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Eskisehir OSB Müdürlügü ve ESBEM Sinav ve Belgelendirme Merkezi A.S.’nin isbirligi ile “Mesleki Yeterlilik Kurumu Çalismalari, Mesleklerin Belgelendirilmesinin Önemi ve Sirketlerin Yasal Yükümlükleri" konulu konferans düzenlendi.

MYK Ve ESBEM Is Birligi Ile Sanayiciler Nitelikli Is Gücü Konusunda Bilgilendirildi
MYK Baskan Yardimcisi Metin Karaman ve MYK Sinav ve Belgelendirme Dairesi Baskani Mehmet Ordukaya’nin konusmaci olarak katildigi, Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda gerçeklesen konferansa Eskisehir OSB Yönetim Kurulu Baskani Nadir Küpeli, ISKUR Il Müdürü Hasan Yoldas, ESBEM Sinav ve Belgelendirme Merkezi A.S. Baskan Vekili Yavuz Ayva, MEGEM A.S. Yönetim Kurulu Baskani Samet Özkaya ile sanayici kuruluslarinin yetkilileriyle ile sinav ve belgelendirme merkezlerinin temsilcileri katildi.



2022 yilinda 2 bin kisiyi belgelendirecegiz

Konferansin açilisinda konusan ESBEM Sinav ve Belgelendirme Merkezi A.S. Baskan Vekili Yavuz Ayva, sanayi kuruluslarinin mesleki yeterlilik hizmetlerine kolay ve hizli ulasmalari amaciyla 2020 yilinda kurulan merkezin, 4 ana sektör ve 13 meslek dalinda hizmet verdigini iletti. 2021 yilinda Eskisehir ve çevre illerde yürüttükleri belgelendirme çalismalari neticesinde çok sayida sanayi kurulusu çalisani belgelendirdiklerini söyleyen Baskan Ayva, “2022 yilinda 2 bin kisiye mesleki ve yeterlilik belgesi vermeyi hedefliyoruz. Sanayimizin ESBEM’e olan teveccühü bizi mutlu ediyor. Büyüyen Eskisehir sanayisine ESBEM olarak hizmet verdigimiz, çalisanlarimizin niteliginin gelismesine katki saglamak bizi mutlu ediyor. Önümüzdeki dönemde yeni meslek dallarinda da hizmet vermeye sürdürecegiz” seklinde konustu.



ESBEM uzman kadrosu ile tüm Türkiye’ye hizmet veriyor

Eskisehir OSB Yönetim Kurulu Baskani Nadir Küpeli yaptigi konusmada, ESBEM Sinav ve Belgelendirme Merkezi’nin Eskisehir’deki ilgili alanlar bakimindan tek yetkili firma oldugunu aktardi. Baskan Küpeli, “Esas hedefimiz hizmeti sanayicimizin ayagina götürmekti. Bunu basardik. Artik sanayi kuruluslarimiz ESBEM’den hizmet aliyorlar. Sanayicilerimize en iyi hizmeti sunmak amaciyla kurulan merkezimiz, alaninda uzman ve profesyonel kadrosuyla sadece Eskisehir’e degil, çevre illerin yani sira tüm Türkiye’ye hizmet veriyor” seklinde konustu.

ESBEM’in Eskisehir OSB’nin göz bebegi sirketlerden biri oldugunu belirten Küpeli, 13 meslek dalinda hizmet veren merkezin ilerleyen yillarda sanayicilerden gelen talep ve istekler dogrultusunda çerçeveyi genisletmeye gidecegini sözlerine ekledi.

Teknolojinin gelistigi bir çagda nitelikli is gücü büyük önem tasiyor

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Baskan Yardimcisi Metin Karaman, teknolojinin hizla gelistigi bir çagda nitelikli is gücünün büyük önem tasidigini söyleyerek, kurum olarak mesleklerin uluslararasi standartlara yükselmesi için çalistiklarini ifade etti.

Karaman, Türkiye’de bulunan 270 mesleki yeterlilik sinav ve belgelendirme merkezinin nitelikli is gücünü karsilanmasi için süreçleri yürüttügünü iletti. 204 meslege mesleki yeterlilik belgesi alma zorunlulugun getirildigini aktaran Karaman, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlulugu getirilen meslek sayisi 204’e çikarildi. Bugüne kadar ise 2 milyon 250 kisi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandi. ESBEM A.S.’de yetkilendirilmis belgelendirme kurulusu olarak Eskisehir sanayisine basariyla hizmet veriyor. Kendilerini kutluyorum” diye konustu.



Baskan Ordukaya: MYK belgesi, isin ehliyeti

MYK Sinav ve Belgelendirme Dairesi Baskani Mehmet Ordukaya ise yaptigi sunumda verimli ve kaliteli üretim için mesleki yeterlilik belgesinin önemine dikkati çekti. Ordukaya, mesleki yeterlilik belgesinin en önemli noktasini uluslararasi geçerlilige sahip oldugunu aktararak, “Vermis oldugumuz mesleki yeterlilik belgesi isin ehliyeti. Meslekleri icra ederken mesleki yeterlilik belgesine sahip nitelikli ve belgeli is gücünün ülkemizin küresel ekonomide ihtiyaç duydugu birçok açigi kapatmaktadir. Ülkemizin yarinlarinin insa edilmesi ve is kazalarinin azaltilmasinda nitelikli ve belgeli is gücü önemli rol oynamaktadir” dedi.



Eskisehir’de 1800 kisi belgelendirildi

Eskisehir’de yürütülen çalismalara deginen Ordukaya, çesitli kurulusun yaptigi 8336 sinava 33 bin 387 kisinin girdigini, bunlardan 27 bin 147 kisinin mesleki yeterlilik belgesi aldigini söyledi.

Eskisehir merkezli firmalarin ise 1800 kisiyi belgelendirdigini dile getirdi. Belge zorunluluguna iliskin denetimlerin Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi is müfettislerince yürütüldügünü dile getiren Ordukaya, belgesiz çalisan her kisi için isveren ya da isveren vekiline 1414 TL idari para cezasi verildigini belirtti.



1,5 milyon kisi tesviklerden yararlandi

Son olarak verilen tesvik ve hibelerden söz eden Ordukaya, “2021 yilinin aralik ayina kadar sinav ve belgelendirme ücretleri Issizlik Fonu’ndan karsilanmis ve bir buçuk milyon kisi bu desteklerden yararlanmistir. Devam eden Avrupa Birligi hibemizden ise bugüne kadar 2,5 milyon Avroluk destek saglanmis olup, bu hibenin bütün mesleklere açilmasi ve kapasitenin artirilmasi noktasinda çalismalarimiz devam etmektedir” dedi.

MYK Baskan Yardimcisi Metin Karaman ve MYK Daire Baskani Mehmet Ordukaya daha sonra ESBEM A.S. ve MEGEM A.S. merkezlerini ziyaret ederek, buralarda yürütülen faaliyetler hakkinda yetkililerden bilgi aldilar.
Kaynak: İHA