Kars Cezaevinde '19 Mayis' Etkinligi Düzenlendi

Kars Cumhuriyet Bassavciligi ve Kafkas Üniversitesi isbirligi ile Kars T Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumu Müdürlügünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çikisinin 103. yili ve 19 Mayis Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayrami etkinligi düzenlendi.

Kars Cezaevinde '19 Mayis' Etkinligi Düzenlendi
Etkinlige Kars Valisi Türker Öksüz, Cumhuriyet Bassavcisi Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Kars Ceza Infaz Kurumu Savcisi Ahmet Kinik, Kars T Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumu Müdürü Ramazan Yigit, Açik Ceza Infaz Kurumu Müdürü Hasan Cankurtaran, Denetimli Serbestlik Müdürü Hakan Hosgören, Il Emniyet Müdürü Yavuz Sagdiç, Il Jandarma Komutani Albay Hidir Ayçiçek, Il Milli Egitim Müdürü Aydin Acay, Kafkas Üniversitesi Konservatuvar Müdürü Yavuz Selim Kafkasyali, AK Parti Il Baskani Adem Çalkin, hükümlüler ve kurum personeli katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla baslayan programda Kafkas Halk Oyunlari ekibi gösterilerini sunarken, Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ögrenci ve ögretmenleri konser verdi. Etkinlikte protokol üyeleri ve hükümlüler birlikte eglenirken, hükümlüler tarafindan Gençlige Hitabe, siir ve türküler okundu.

Etkinlikte konusan Cumhuriyet Bassavcisi Soner Aygün, 19 Mayis 1919’un, milletimizin talihini degistiren, tarihi bir dönüm noktasi oldugu gibi, Cumhuriyet tarihimizin baslangici ve ayni zamanda milletimiz ve ülkemiz için büyük bir gelecege dogru atilan ilk adim oldugunu söyledi.



Hükümlülerin daha verimli bir birey olarak sosyal hayata dönüslerini saglanmak için çalismalar yaptiklarini ifade eden Aygün, “19 Mayis 1919, milletimizin tarihimizi degistiren, tarihi bir dönüm noktasi oldugu gibi, Cumhuriyet tarihimizin baslangici ve ayni zamanda milletimiz ve ülkemiz için büyük bir gelecege dogru atilan ilk adimdir. Kurtulus Savasindan Cumhuriyete uzanan bu destan, yüce milletimizin iman dolu gögsü, tükenmek bilmeyen azim ve kararliligi ile egemenlik mücadelesini kazandigi bir sürecin baslangici olarak tarihin altin sayfalarinda yerini almistir. Zorlu milli mücadele yillarina müteakip bir çok alanda yapilan inkilap hareketlerinin hiç süphe yok ki ceza infaz sistemine de yansimalari olmustur ve modern ceza infaz sisteminde her geçen gün çesitli düzenlemeler yapilmaya devam edilmektedir. Sosyal devletin temel görevlerinden birisi olarak toplumda islenen veya islenebilecek suçlarin minimum düzeye indirilmesi ve ortadan kaldirilmasi büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede ceza infaz sürecindeki hükümlülerin ve tutuklularin topluma kazandirmasi amaciyla, suç isleme nedenleri belirlenmekte ve bu nedenleri ortadan kaldirmak için psiko-sosyal faaliyetler ve egitim ögretim çalismalari yapilmaktadir” dedi.

Daha sonra söz alan Vali Türker Öksüz, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayis 1919’da Samsun’a çikisi, milletimizin talihini degistiren, milletimiz ve ülkemiz için gelecege dogru atilan ilk adim olmustur. Tarih sayfasindan silinmek istenen aziz milletimiz, Samsun’da yakilan mesaleyle; kadin, erkek, genç, yasli demeden, etnik köken, din, mezhep ayrimi gözetmeden, birlik-beraberlik içinde istiklal ve istikbali ugruna büyük mücadeleler vererek Türkiye Cumhuriyetini kurmustur. Kuruldugu günden bugüne kadar her alanda büyük ilerleme kaydeden Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dünyanin en saygin ve ileri gelen demokratik ve sosyal bir hukuk devleti konumuna gelmistir. Devletimiz, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olmanin bir geregi olarak toplumun her kesimine yönelik çalismalar yapmakta, toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yönden kalkinmasini ve ilerlemesini saglamaktadir. Bu baglamda; devletin görevlerinden biri de toplumda islenen veya islenmesi muhtemel suçlari asgari düzeye indirmek veya ortadan kaldirmaktir. Ceza infaz kurumlarinda, hükümlülerin topluma kazandirilmalari, sorumluluk duygusuna sahip bir birey olarak hayatlarini devam ettirebilmeleri amaciyla egitim-ögretim çalismalarina büyük önem verilmektedir. Hükümlü ve tutuklularin; gerek okuma-yazma ögrenmeleri, gerekse açik ögretim ve örgün ögretim metoduyla ortaokul, lise ve üniversite egitimlerine devam etmelerine imkan saglanmakta, kütüphane ve hazirlik kurslarina, çesitli branslarda sportif faaliyetlere, is yurdu atölyelerinde meslek kazandirma faaliyetlerine katilmalarina, serbest zamanlarinda kendi kabiliyetlerine göre el isi faaliyetlerinde bulunmalarina ve çok amaçli salonlarda sosyal ve kültürel etkinliklere katilmalarina imkan taninmaktadir” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Kars Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özmen tarafindan 19 Mayis 1919 öncesi Anadolu’daki genel durumu, Mustafa Kemal Pasa’nin hangi kosullar altinda Samsun’a çiktigi, Istiklal harbindeki birlik ruhu ve günümüz gençligini bekleyen önemli tehditlerin içerigi hakkinda sunum yapildi.
Kaynak: İHA