Istanbul Ihracatçilari Yilin Ilk Dört Ayinda 3 Milyar 750 Milyon Dolar Tutarinda Ihracat Yapti

Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), 2022 yilinin ilk dört ayinda 3 milyar 750 milyon dolar tutarinda ihracat yaparak, geçtigimiz yilin ayni dönemine kiyasla, ihracatini yüzde 33,3 oraninda artirdi.

Istanbul Ihracatçilari Yilin Ilk Dört Ayinda 3 Milyar 750 Milyon Dolar Tutarinda Ihracat Yapti


Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), yilin ilk dört ayinda (Ocak-Nisan), geçtigimiz yilin ayni dönemine kiyasla, ihracatini yüzde 33,3 oraninda arttirarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçi birligi ile toplamda 3 milyar 750 milyon dolar tutarinda ihracat yapti. Istanbul ihracatçilari, ilk dört ayda 190 ülke pazarina ürün satti ve ülke ihracatindaki payi yüzde 4,9 oldu.

En çok ihracat Irak’a

Yilin ilk dört ayinda, deger bazinda en fazla ihracat 266 milyon dolar ile Irak’a gerçeklestirildi.

Irak’a en fazla kümes hayvanlari, hayvansal mamuller ile mobilya, kagit ve orman ürünleri satildi. IIB, Irak’in ardindan deger bazinda en fazla Amerika Birlesik Devletleri, Norveç, Almanya ve Birlesik Krallik’a ihracat yapti. ABD’ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar, mobilya, kagit, orman ürünleri; Norveç’e gemi ve yat; Almanya’ya findik ve mamulleri ile mobilya, kagit ve orman ürünleri; Birlesik Krallik’a ise mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ihracati ön plana çikti. Ülke gruplari baz alindiginda ise en fazla ihracat yapilan bölge, 767 milyon dolar ile Ortadogu ülkeleri oldu.

Nisan ayinda ise bir önceki yilin ayni ayina kiyasla ihracat yüzde 36,1 oraninda artarak, 1 milyar dolarin üzerinde ihracat yapildi. Birlik, nisanda en fazla ihracati Norveç, Irak ile Amerika Birlesik Devletleri’ne gerçeklestirdi. IIB bünyesinde bulunan birliklerden Istanbul Mobilya, Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi, yilin ilk dört ayinda, bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 39,7 oraninda artis ile 1 milyar 310 milyon dolar; Istanbul Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR), yüzde 20,4 oraninda artis ile 1 milyar 55 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligi (GYHIB), yüzde 48,6 oraninda artis ile 477 milyon dolar; Istanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi (ISHIB), yüzde 51,7 oraninda artis ile 435 milyon dolar; Istanbul Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IFMIB), yüzde 15,2 oraninda artis ile 238 milyon dolar; Istanbul Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi, yüzde 52,7 oraninda artis ile 164 milyon dolar; Istanbul Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (KUMIB), 89 milyon dolar tutarinda ihracat gerçeklestirdi.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Müjdat Sezer, “Birlik, yilin ilk dört ayinda 2021 yilinin ayni dönemine kiyasla ihracat artisi ile kapatarak, diger genel sekreterlikler arasinda en fazla ihracat artisi gerçeklestiren ikinci birlik oldu. Nisan ayinda ihracatçilarimiza yönelik online söylesiler, egitimler düzenledik. Su ürünleri sektöründe dünyanin en önemli fuari kabul edilen Seafood Expo Global Fuari’nin Türkiye milli katilimini düzenleyerek, sektörümüzün yurt disinda tanitimini gerçeklestirdik. Gemi ve yat sektörünün en büyük pazarlarindan Norveç’te düzenlenen ve dünyanin en önemli denizcilik fuarlarindan biri kabul edilen Norshipping 2022’ye katilarak, Türkiye milli katilimini organize ettik. Birliklerimizin sektörlerine yönelik olusturdugu UR-GE projeleri tüm hizi ile devam ediyor. Nisanda “Turkish Animal Pro” UR-GE projemize yönelik egitimlerimizi gerçeklestirdik. Bunun devaminda Çin’e yönelik yurt disi pazarlama faaliyetleri planliyoruz. Basarili bir ilk 4 ay geçirdik. Ihracat artisimizda katkisi olan bütün ihracatçilarimizi kutlarim. Yilin ilk yarisini da ihracat artisi kaydederek tamamlamayi öngörüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA