IHKIB Girisimcilik Ve Inovasyon Yarismasi'nda Üniversitelilerin Gelecek Fikirleri Ödüllendirildi

Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi’nin (IHKIB) düzenledigi IHKIB Girisimcilik ve Inovasyon Yarismasi’nda (GIY) dereceye giren projelere ödülleri törenle verildi. Yarismada birinci olan ProNova projesi ameliyathanelerdeki isi farkliligi nedeniyle cerrahlarin soguktan ellerinin titremesinin ve sürekli degistirilen cerrahi önlüklerin dogaya verdigi zararin ortadan kaldirilmasini amaçliyor.

IHKIB Girisimcilik Ve Inovasyon Yarismasi'nda Üniversitelilerin Gelecek Fikirleri Ödüllendirildi


Hazir giyim ve konfeksiyon sektörünün yenilikçi, sürdürülebilir ve katma degerli ihracati için üniversite ögrencileri arasinda Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi’nin düzenledigi IHKIB Girisimcilik ve Inovasyon Yarismasi’nda (GIY) dereceye giren projelere ödülleri törenle verildi.

Farkli disiplinlerde ögrenim gören 518 ögrencinin basvurdugu yarismada birbirinden ilginç fikirler yarisirken, gelecegi sekillendirecek inovatif üç proje büyük begeni topladi. Dijital ortamda Kasim 2021’de baslayan ve 6 ay süren maratonun final sunumlarinda 14 takim 42 ögrenci yaristi.

"Orta vadede kilogram birim fiyatimizi 40 dolara, ihracatimizi 40 milyar dolara çikarmak istiyoruz"

Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Baskani Mustafa Gültepe törende yaptigi konusmada, YÖK ile projeler gelistirerek sanayi-üniversite is birligini yayginlastirmaya çalistiklarini söyledi.

Kisa sürede bu anlayisin meyvelerini toplamaya basladiklarini anlatan Gültepe söyle devam etti:

"Orta vadede kilogram birim fiyatimizi 40 dolara, ihracatimizi 40 milyar dolara çikarmak istiyoruz. Hedefe yalniz yürümenin zor oldugunu biliyoruz. Devletimizin destegi yanimizda olmali. Daha önemlisi üniversitelerimiz bizimle olmali. Girisimcilik ve Inovasyon Yarismamizi bu düsünceden hareketle tasarladik. Yarismayi sadece tekstil mühendisligine degil tüm bölümlere ve disiplinlere açtik. Ilk olmasina ragmen bekledigimizin üzerinde bir ilgi oldu. 103 üniversitemizin 112 farkli bölümünden 518 basvuru aldik. Ön elemenin ardindan 150 ögrenci ile üçer kisilik 50 takim olusturarak süreci baslattik. Dereceye girsin girmesin tüm projeleri sektörümüzün gelecegi için önemli görüyor, genç arkadaslarimizi tebrik ediyorum."

"Inovatif ve üretici fikirler ticari rekabette çok önemli"

Törene katilan Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle de konusmasinda, Inovatif ve yaratici ürünlerin ticari rekabetteki önemini vurguladi. Gülle, sunlari söyledi:

"TIM olarak özel inovasyon programlarini çok boyutlu bir sekilde yürütüyoruz. Firmalarimizdaki inovasyon ekosistemini canlandirmak adina InovaLIG ve Odakli InoSuit programlarimizdan 8 bin firmamiz faydalaniyor. Simdiye kadar 163 firmaya 25 bin saatin üzerinde mentorluk hizmeti verildi.

Iyi örneklerle eslestirilen yüzlerce firmaya tecrübe aktarimi yapilmasi saglandi. Gençlerimize yönelik yürüttügümüz InovaTIM projemizde, 72 ilden ve 150 farkli üniversiteden 3 bini askin üniversite ögrencisinin çalismalarina destek veriyoruz."

Yarismada birinci olan Novator Takimina 100 bin, ikinci olan Okaliptüs Takimina 75 bin, üçüncü olan B Creative Takimina ise 50 bin TL para ödülü verildi.

Törende TIM Baskani Ismail Gülle bu ödüllere ilaveten birinci takima 30 bin, ikinci takima 20 bin ve üçüncü takima da 10 bin TL para ödülü verilecegini duyurdu. Para ödüllerin yani sira birinci takim Almanya’da Aachen Üniversitesi bünyesindeki ITA Enstitü’de 3 günlük yurt disi egitim alacak. Ikinci ve üçüncü takim ise Izmir Hugo Boss Fabrikasi’nda 3 günlük deneyim yasayacak.

Birincilik ödülü: ProNova

Novator Takimi Istanbul Teknik Üniversitesinde üçüncü sinif Tekstil Mühendisligi ve Isletme çift anadal programi ögrencisi Alya Bostani, Özyegin Üniversitesi Endüstri Mühendisligi bölümü dördüncü sinif ögrencisi Fatma Nur Keles ve Ege Üniversitesi Tip Fakültesi üçüncü sinif ögrencisi Nuray Rumeysa Uslu’dan olusuyor. “ProNova: Sürdürülebilir Tibbi Önlük” projesi ile IHKIB GIY 2022 birincisi oldular. Ameliyathanelerdeki isi farkliligi nedeniyle cerrahlarin soguktan ellerinin titremesi ve sürekli degistirilen cerrahi önlüklerin dogaya verdigi zarar sorunlarinin tespitiyle ortaya çikan ProNova, algleri kullanarak tip dünyasina isi yalitimli, sürdürülebilir, bedeni ayarlanabilir, dayanikli ve estetik bir tibbi önlük çözümü getiriyor.

Ikincilik ödülü: COK

Okaliptüs Takimi Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesinde üçüncü sinif Tekstil Mühendisligi ögrencisi Beyza Çam, Istanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisligi bölümü üçüncü sinif ögrencisi Seyma Karasu ve Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik dördüncü sinif ögrencisi Pinar Okumus’dan olusuyor. Okaliptüs agaci özünden elde edecekleri liflerden üretecekleri kumasla kötü kokuyu yok etmeyi amaçlayan Okaliptüs takimi ‘Sifir Karbon Sifir Koku’yu hedefliyor.

Üçüncülük ödülü: Taggle

B-Creative takimi Istanbul Teknik Üniversitesinde üçüncü sinif Tekstil Mühendisligi ögrencisi Betül Özçakmak, Istanbul Teknik Üniversitesi Isletme bölümü dördüncü sinif ögrencisi Emek Gözlüklü ve Eskisehir Teknik Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarimi dördüncü sinif ögrencisi Emel Aydin’dan olusuyor. Bilgiyi aktarmada yetersiz kalan kiyafet bakim etiketlerini dönüstüren Taggle uygulamasi sürdürülebilirlige odaklanarak kiyafetin yasam döngüsünde kullanicinin ihtiyaci olan ve onu bilinçli bir tüketici olmaya tesvik eden birçok faydali bilgiyi dijital kanallar araciligi ile kullaniciya sunuyor. ’’Fark et, Kesfet, Dönüstür!’’ slogani ile sürdürülebilirlige ve döngüsel ekonomiye odaklaniyor.
Kaynak: İHA