GTO Gastronomide Mesleki Sertifikasyon Yapacak

Gaziantep Ticaret Odasi, gastronomi alaninda mesleki yeterlilik sertifikasyonu yapacak olan “GTO VOC-Test Merkezini” hizmete açti.

GTO Gastronomide Mesleki Sertifikasyon Yapacak
GTO, gastronomi sektörüne nitelikli isletme ve is gücü kazandirmak hedefi ile kurdugu Gaziantep Gastronomi Akademisi (GAGA) bünyesinde gida ve gastronomi sektörünün nitelikli is gücü ihtiyacini karsilamak, standardizasyon ve kalite gelisimini desteklemek amaciyla kurdugu “GTO VOC-Test Merkezini” hizmete açti.

AB Katilim Öncesi Mali Yardim Araci (IPA) ve Insan Kaynaklarinin Gelistirilmesi Operasyonel Programi (IKG OP) çerçevesinde yürüttügü VOC-Test Projesi çerçevesinde Kebapçilik ve Dönercilik alanlarinda mesleklerin Ulusal Meslek Standartlarinin ve Ulusal Yeterliliklerini revize eden GTO, proje çerçevesinde Kebapçi (Seviye 3), Pideci (Seviye 3), Pastaci (Seviye 4) ve Genel Alan Görevlisi (Seviye 2) mesleklerinde Mesleki Yeterlilik Belgesi verecek merkezi de hizmete açti.

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve T.C. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi AB ve Mali Yardimlar Dairesi Baskani Süreyya Erkan’in katilimlari ile gerçeklesen törende Mesleki Yeterlilik Kurumu Uluslararasi Iliskiler ve AB Daire Baskani Ismail Özdogan, AB Türkiye Delegasyonu Egitim ve Ögretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balci, GTO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ugur Acioglu, GTO Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Delioglu, Mustafa Bozgeyik ve davetliler katildi.



“Merkez, sektöre nitelikli isgücü kazandirma noktasindaki en güçlü yanimiz olacak”

Törende konusan GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, VOC-Test Merkezinin sektöre nitelikli is gücü kazandirmayi hedefleyen GAGA’nin bu noktadaki en güçlü yani olacagini ifade etti.

Yildirim, “GAGA’da yerel sofra kültürümüzü geleneksel dokularimizdan, kültürümüzden koparmadan, degisen ve gelisen dünyaya hazirlayacak çalismalar yapiyoruz. Yapilan çalismalarin temel hedefi sektöre nitelikli isletmeler ve is gücü kazandirmak. Bugün sizlerle, nitelikli isgücü kazandirma noktasindaki en güçlü yanimiz olacak VOC-Test Merkezi’nin açilisi için bir arada bulunuyoruz. Merkezi sektöre kazandiriyor olmaktan dolayi kurumum adina gurur duydugumu belirtmek isterim” diye konustu.



“Hedef lezzetin merkezi olan sehrimizi mutfak standartlarinin da merkezi yapmak”

“VOC-Test Merkezi üyelerimizin ihtiyacindan yola çikarak olusturdugumuz ve Avrupa Birligi ile çözüm ortakligi olusturdugumuz projelerimize en güzel örneklerden birisi” diyen Baskan Yildirim, merkezin sektörün ihtiyaç duydugu nitelikli isgücünü bulma, hâlihazirdaki isgücünün kalitesini artirma, mesleki yeterlilik belgesi alma, test ve belgelendirme hizmeti noktalarinda en büyük çözüm ortagi olacagini ifade etti.

Yildirim konusmasina söyle devam etti: “Hedefimiz, sektöre kalite garantili ve seffaf bir ölçüm ve sertifikasyon yapisi saglayarak ülke genelinde etkili, sürdürülebilir ve güvenilir bir Ulusal Yeterlilik Sistemini tesvik etmek. Böylece lezzetin merkezi olan sehrimizi mutfak standartlarinin da merkezi yapmak. Merkezimiz, GAGA’nin uluslararasi standartlardaki test ve egitim mutfaklari ile teknik altyapisini kullanarak ilk etapta kebapçi, pideci, dönerci, pastaci ve genel alan görevlisi alanlarinda mesleki yeterlilik belgesi verecek ama ilerleyen dönemlerde genisletme çalismalari yapilarak sektöre daha fazla alanda yetkin isgücü kazandirilacak”.

“Burada verilen sertifikalar, Avrupa Birligi genelinde geçerli niteliktedir”

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise merkezin açilisindaki konusmasinda, AB olarak gastronomi alanina destek sagladiklari için mutluluk duydugunu belirterek, burada verilen sertifikalarin Avrupa Birligi genelinde de geçerli nitelikte oldugunu söyledi.



Mesleki egitimdeki kalitenin artirilmasi ve sertifikalandirilmasinin önemli oldugunu ifade eden Meyer Landrut, "Özellikle genç insanlarin hayatlarinda yollarini çizebilmeleri büyük bir önem tasiyor. Türkiye, Avrupa yeterlilik çerçevesinin bir parçasi. Burada verilen sertifikalar, Avrupa Birligi genelinde geçerli niteliktedir. Burada kursa katilanlar gerek Türkiye’de gerekse de Avrupa’da istedikleri yerlerde is bulabilecekler. Genç insanlar için bunun oldukça önemli oldugunu düsünüyorum. Mesleki egitim özellikle gençleri için büyük bir önem tasiyor” dedi.



“Bu akademide olaganüstü bir profesyonellik gördük”

GAGA’da olaganüstü bir profesyonellik gördügünü ifade eden Büyükelçi Landrut, akademinin Gaziantep’in gastronomi markasina büyük katki saglayacagini belirtti.

Büyükelçi Landrut, “Ben suna çok eminim, her seyden önce Gaziantep denildiginde akla ilk gelen sey gastronomi, bu anlamda bu akademi Gaziantep’in bir marka olarak ününün dünyanin dört bir yanina yayilmasina da çok büyük katki saglayacaktir. Bu akademi bilindigi üzere mesleki egitim vermek üzere kurulmus bir akademi. Bunun akabinde de sertifikasyondan sorumlu bir akademi. Sertifikasyon burada kursa katilanlarin sahip olduklari becerilerin kanitlanmasi anlamina geliyor. Bu akademide gerçekten olaganüstü bir profesyonellik gördük. Yüksek bir kaliteye sahit olduk. Simdi ise bu törenin ardindan dört gözle yemekleri tatmayi bekliyorum. Gerçekten de bugüne kadar ki katildigim en lezzetli açilis töreni olacak. Bu itibarla Gaziantep Ticaret Odasini tebrik etmek istiyorum. Gerçekten de muazzam bir projeye imza atilmis" diye konustu.



“Gastronominin baskenti Gaziantep’e oldukça genis çapli bir fayda saglayacak”

T.C. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi AB ve Mali Yardimlar Dairesi Baskani Süreyya Erkan da konusmasinda meslek standartlari ve yeterliliklerinin gelistirilmesini desteklediklerini ve bu anlamda merkezin gastronomi sektörüne genis çapli fayda saglayacagina vurgu yaparak sunlari ifade etti: “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”nin ‘Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi’ne uyumunun artirilmasini oldukça önemsemekteyiz. Bu minval ile meslek standartlari ve yeterliliklerinin gelistirilmesini, akredite belgelendirme kuruluslarinin artirilmasini ve kisilerin belgelendirilmesini destekliyoruz. ‘GTO VOC-Test Merkezi’ de bu çerçevede özellikle gastronomi alalindaki farkindaliginin arttirilarak gelecekteki çalisan ve çalisma kosullarinin iyilestirilmesi hedeflemektedir. Proje vesilesi ile yalnizca Mesleki Yeterlilik alanindaki farkindalik degil, isgücü piyasasinin etkinligi de artacak ve dolayisiyla insan kaynaklari kapasitesi desteklenmis olacaktir. Projenin çiktilari düsünüldügünde, Gastronominin baskentlerinden olan Gaziantep’e oldukça genis çapli bir fayda saglayacagini umuyoruz”.

Konusmalarin ardindan kursiyerlere sertifikalarinin da takdim edildigi törende, Büyükelçi Landrut Gaziantep Gastronomi Akademisinde incelemelerde bulunarak katmer yapimini deneyimledi.
Kaynak: İHA