Elazig'da 18 Mayis Uluslararasi Müzeler Günü Etkinlikleri

Elazig’da 18 Mayis Uluslararasi Müzeler Günü, çesitli etkinliklerle kutlandi.

Elazig'da 18 Mayis Uluslararasi Müzeler Günü Etkinlikleri
Elazig Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlügü tarafindan Nurettin Ardiçoglu Kültür Merkezi’nde 18 Mayis Uluslararasi Müzeler Günü programi düzenlendi.

Programa, Vali Yardimcisi Ismail Alsancak, Il Kültür ve Turizm Müdür Yardimcisi Mehmet Salih Tunç, Müze Müdürü Ziya Kilinç, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Ali Sait Çeçen, ögretmen ve ögrenciler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan program, müze tanitimi ile devam etti. Program, soru-cevap bölümünün ardindan sona erdi.

18 Mayis günü tüm dünyada oldugu gibi ülkede de Müzeler Günü etkinligi olarak kutlandigini belirten Müze Müdürü Ziya Kilinç, "Pandemiden dolayi 2020 ve 2021 yillarinda bu etkinlige ara verildi.

Ülkemizde ilk müzecilik 1846’da Ayasofya Camii ile Topkapi Sarayi arasinda bulunan Topkapi Sarayi girisindeki Aya Irini Kilisesi’nin mahzenine dönemin pasasi Ahmet Fethi Pasa tarafindan mezar taslarinin nakledilmesiyle baslamistir. Daha sonra mezar taslarinin yaninda Osmanli Dönemi’ndeki silahlar ve kitabeler de konularak müzecilik faaliyeti yürütülmüstür. Gerçek ve bilinçli müzecilik ise 1881 yilinda Osman Hamdi Bey’in Asari Atika çalismalarini çikarmasiyla halktan eserler toplanmis ve birçok yerde kazilar yapilmistir. Dönemin müzesi bugünün de Istanbul Arkeoloji Müzesine peyderpey nakledilmistir. Müzelerimize eserler üç koldan gelmektedir. Kazilarla elde edilen eserler, zor alim dedigimiz emniyet birimlerinin el koydugu mahkemesi biten eserlerin müzeye gelmesi ve en son insanlarin kendi rizalariyla gerek hibe gerekse müzeye satmak yoluyla getirdigi eserlerden olusur. 2018 yilinda bakanligimizin baslattigi bir proje çerçevesinde eserlerimizin resimlerini üç boyutlu çekilerek sanal ortama aktarma projesi baslattik. Günümüze kadar 17 bin 752 tane eserin resimleri çekildi. Dünyanin herhangi bir yerinden bir vatandas Elazig Müzesi Müdürlügü’ndeki eserleri görmek istedigi zaman internete yazarak eserin özeliklerini, hangi döneme ait oldugunu ve fiyatini ögrenebiliyor” dedi.

Kaynak: İHA