Edirne'nin Kanayan Yarasi Selimiye Meydani Hak Ettigi Görünüme Kavustu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla Selimiye Meydani’nda Ekim ayinda baslayan çevre düzenleme çalismalari tamamlandi. Meydanda incelemelerde bulunan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Yapi Isleri Genel Müdürü Banu Aslan, Selimiye’nin biblo gibi ortaya çiktigini ifade etti.

Edirne'nin Kanayan Yarasi Selimiye Meydani Hak Ettigi Görünüme Kavustu
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nca baslatilan restorasyon sonrasi yeni nesil aydinlatma ve sarmasik tarzi süs bitkileriyle süslenen meydanda Selimiye Camii de bir biblo gibi ortaya çikarildi.

Selimiye Camii de dâhil olmak üzere 70 bin metrekarelik bir alanin içinde peyzaj ve kentsel tasarim düzenlemelerinin gerçeklestirildigini söyleyen Çevre ve Sehircilik Bakanligi Yapi Isleri Genel Müdürü Banu Aslan, alanda yapilan çalismalari yerinde inceledi.

Birinci ve ikinci etap olmak üzere, çalismalarin KDV hariç 45 milyon liralik bütçeyle tamamlandigini ve Selimiye basta olmak üzere Eski Cami, kültürel ve tescilli eserlerin daha görünür hale getirildigini aktaran Aslan, “Bakanimiz Murat Kurum’un talimatlariyla ilk etraf çalismamiz Ekim ayinda basladi.

Ekim’in ortasinda yer teslimi gerçeklestirdik. Ikinci etap çalismamiz da Aralik ortasinda basladi.

2 etap seklinde çalisma yapmak zorunda kaldik. Çünkü tarihi kalintilar vardi. Onlarin restorasyon çalismalari biraz daha uzun süren ve detayli çalisilmasi gereken bir konuydu. Bundan dolayi birinci etabi bekletmemek adina bu sekilde etaplar halinde çalisma yaptik” dedi.



“Sonlandirma ve kabul çalismalarimiz basladi”

Projede sonlandirma ve kabul çalismalarinin basladigini ifade eden Aslan, “Birinci etapta 32 bin metrekarelik bir alanda hem yapisal, hem bitkisel peyzaj, hem de çevre düzenlemesi gerçeklestirildi.

Ikinci etap çalismalarda da 4 bin 700 metrekare kadar yemis kapani hani kisminda, 11 bin metrekare kadar da etraf çevre düzenlemesinde çalisma gerçeklestirildi” diye konustu.



“Ilk basta beklenti yüksekti. Biraz da öfke vardi”

Selimiye Meydani çevre düzenlemesi için gece gündüz deneden çalisma yapildigini vurgulayan Aslan, “Burada çalisma yapilirken bütün taraflarla görüsme gerçeklestirildi.

Vatandaslarimizla, esnaflarimizla, kültür kurumlarimizla, belediyemizle görüsmeler gerçeklesti. Ilk basta beklenti yüksekti. Biraz da öfke vardi. Hadi artik burasi neden böyle gibi. Ama simdi aldigimiz tepkiler çok güzel. Ben de çok mutlu oldum. Biblo gibi ortaya çikti deniyor. Hem Eski Cami, hem tescilli olan belediye binasi ortaya çikti. Güzel bir çalisma gerçeklesmis oldu. Sayin Cumhurbaskanimizin tensip buyurmalari halinde meydanin açilisina tesrifleri seref verir, onur verir, çok mutlu oluruz" seklinde açiklamada bulundu.

“Selimiye’nin siluetini bozacak hiçbir çalisma yapilmadi”

Selimiye Meydani’nda yapilan düzenleme sirasinda siluetini bozacak hiçbir çalisma yapilmadigini aktaran Aslan, “Burada ilave hiçbir sey yapilmadi. Disaridan gelen konuklar için dinlenme, sergi alanlari ve atölyeler yapildi. Bunlarin yüksekliginde de belli oranin üzerine çikilmadi. Bu proje 2009 yilinda Edirne Belediyesi’nin açtigi bir yarisma ile olusan bir projeydi. O projede özüne sadik kalinarak güncellendi. Baska bir detay yapilmadi. Burada birçok uzman hocalarimiz görev yapti onlarin onayi olmadan hiçbir imalat yapilmadi” ifadelerine yer verdi.

Selimiye çevresindeki isletmelerden belediyenin sorumlu olacagini söyleyen Aslan, “Bu alanin sahibi belediye. Burada belediyenin gerçeklestirecegi atölyeler, sergi alani, kültür tanitim ofisleri seklinde degerlendirilecek” dedi.

Mimar Sinan’in ustalik eserini ortaya çikarmak ve ona layik bir çevre düzenlemesi gerçeklestirmis olmaktan dolayi mutlu ve keyifli olduklarini söyleyen Aslan, Selimiye’n hak ettigi görünüme kavustugunu ifade etti.

Selimiye Meydan düzenlemesini yakindan takip ettiklerini ve bitmesini heyecanla beklediklerini söyleyen Edirneli Esnaf Nejat Yavuz, Istanbul’un Taksim Meydani oldugu gibi, Edirne’nin de Selimiye Meydani oldugunu ve yillar sonra hak ettigi görünüme kavusmasindan dolayi Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkür etti.
Kaynak: İHA