Dicle Ilçesinde 'Dicle Baraj Gölü Koruma Plani' Toplantisi Yapildi

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürlügü, ’Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Projesi’ toplantisi gerçeklestirdi.

Dicle Ilçesinde 'Dicle Baraj Gölü Koruma Plani' Toplantisi Yapildi
DISKI Genel Müdürlügü, kentin en önemli su kaynagi olan Dicle Baraj Gölü’nün gelecek nesillere temiz bir sekilde birakmak amaciyla ’Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Projesi’ ile ilgili adimlar atmaya devam ediyor.

Daha önce baslangiç toplantisini gerçeklestiren ve projede görev alan akademisyenlerin saha çalismalarini sürdürdügü ’Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Projesi’ dahilinde havza toplantisi paydaslarin katilimiyla yapildi. Dicle Halk Egitim Merkezinde yapilan toplantiya Dicle Kaymakami Kadir Yurdagül, DISKI Daire Baskanlari Ramazan Güzel, Saim Erdogan, Ilçe Jandarma Komutani Osman Öztürk, Ilçe Emniyet Amiri Ömür Yilmaz, Sosyolog Prof. Dr. Özgür Sari, Jeoloji Yüksek Mühendisi Emet Karamürsel, DISKI Dicle Sube Müdürü Sinan Ortaç, Ziraat Odasi Dicle Sube Baskani Mustafa Can, birçok kamu yöneticisi ile muhtarlar katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasinin ardindan açilis konusmasini yapan Dicle Kaymakami Kadir Yurdagül, “Bugün burada Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani ile ilgili toplanmis bulunmaktayiz. Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi’nden DISKI daire baskanlarimiz burada. Diger arkadaslar burada. Konusacagimiz meseleler var. Tabi burasi Diyarbakir merkez, Egil, ayni zamanda Ergani’nin içme suyunu da karsiliyor. Bizim ilçemiz bu anlamda çok kritik bir öneme sahip. Hem Kralkizi Baraji, hem Dicle Baraji, bir yarim ada olma özelligini de tasiyoruz. Ve ayni zamanda su havzalarinin çikis noktasi burasi" dedi.

DISKI Su Tesisleri Daire Baskani Ramazan Güzel, “Bugün burada Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Projesi çerçevesindeki 2. havza toplantimizi gerçeklestiriyoruz. Ilk havza toplantimiz bundan yaklasik 2 ay önce mart ayinda Egil ilçesinde gerçeklestirdik. Buradaki amacimiz, Dicle Baraj Gölü Havzasi Koruma Plani Hazirlanmasi Projesi yapimiyla ilgili çalismalarimizin neler oldugunu anlatmak, bununla ilgili neler yapabilecegimizi, bununla ilgili koruma ve kontrol mekanizmasini kurup güzel hükümler olusturmak. Ve çalismalarla ilgili bir proje hazirlamak istedik” diye konustu.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Emet Karamürsel, yaptiklari çalismalari anlatarak proje ile ilgili bilgi aktardi. Daha sonra su üzerine çalisan Sosyolog Prof. DR. Özgür Sari, Türkiye’deki havza koruma çalismalarinda yer aldigini belirtti.

Prof. Dr. Özgür Sari, “Bütün Türkiye’yi düsünecek olursak, 80 milyondan fazla insan yasiyor. Ve bu insanlarin yalnizca su ihtiyacini, içme suyunu degil, ayni zaman bu insanlarin, 80 milyon nüfusun gidasini karsilayan, tarlalari sulamak, evde kullandigimiz elektrigi üretmek, Dicle, Firat gibi büyük barajlardan yapiliyor. Dolayisiyla tüm Türkiye’nin genelini düsündügümüzde aslinda su zengini bir ülke degiliz. Dolayisiyla bizim suyu pervasizca kullanmak gibi bir lüksümüz kalmadi. Ama bunu da söylerken, sunu da eklemek istiyorum. Bu suyu düzenli tertipli, sürdürülebilir, daha temiz kullanacagiz” seklinde konustu.

Diyarbakir’in gelecegi için oldukça önemli olan toplanti, katilimcilarin degerlendirme, soru-cevap ve önerileriyle sona erdi.
Kaynak: İHA