Bergama'da Hayvan Otlatma Sezonu Açildi

Izmir’in Bergama ilçesinde Kozak Yaylasi Çamavlu Merasi’nda otlatma sezonu açildi.

Bergama'da Hayvan Otlatma Sezonu Açildi
Bergama Kozak Yaylasi’nda bulunan Çamavlu Merasi’nda otlatma sezonu, düzenlenen törenle açildi. Çamavlu Mahallesi’nde senlik havasinda gerçeklestirilen törene AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Izmir Milletvekili Hamza Dag, AK Parti Il Baskani Kerem Ali Sürekli, Izmir Vali Yardimcisi Hulusi Dogan, Bergama Kaymakami Mahmut Kasikçi, Kinik Belediye Baskani Sadik Dogruer, muhtarlar, AK Parti Bergama Ilçe Baskani Sebahattin Güzel, MHP Bergama Ilçe Baskani Hasan Hüseyin Engin, çiftçiler ve çok sayida vatandas katildi.

Konusmasinda 6 yil önce baslayan Çamavlu Mera Projesi’ne devam ve destek sözü açiklamasinda bulunan Hamza Dag, "2016 yilinda baslayan ve alti yildir devam eden Çamavlu Mera Projesini yine devam ettirecegiz. Mahallemizdeki hayvan varligi sayisi 2 bin 500. Insallah önümüzdeki yil geldigimizde bu sayinin 5 bin oldugunu duymak bizi de mutlu ve memnun edecektir” dedi.

3 yildir Bergama’da hizmet ürettiklerine vurgu yapan Dag, “Belediye Baskanimiz Hakan Kostu çalismaya devam ediyor. Daha önceden müjdesini verdigimiz onay süreçlerini geçen serbest bölgede hizla o bölgenin çevrelemesi yapiliyor. Allah’in izni ile en yakin zamanda fabrikalarin yapilmaya baslandigini görecegiz. Onlarca fabrika kurulmus olacak. Bu fabrikalar ihracat yapan fabrikalar halini alacak. Bölgemize saglayacagi en büyük katkida istihdam alaninda olacak” diye konustu.

Tören öncesi heyet halinde Bergama Çevre Yolunda yapilan çalismalari incelediklerini söyleyen Dag, “Altyapi çalismalari büyük oranda bitmis vaziyette. Yolun sanat yapilari ve istinat duvarlari bitmis vaziyette. Asfaltlama çalismasina baslanmasi gerekiyor. Buradan da Bergama Çevre Yolu ile ilgili müjdeyi sizlerle paylasmak istiyorum. Insallah 2022 yili sonu itibariyle Bergama Çevre Yolunu hizmete açmis olacagiz” dedi.



“Daha iyisini yapmak durumundayiz”

Türkiye için verdigi rakamlari Avrupa Birligi ile de karsilastiran Hamza Dag, “Büyükbas hayvan sayisi AB’nin tamaminda 40 milyon civarinda. Bu rakamin en çogu 17 milyon ile Fransa’da bunuyor. Ülkemizde ise 18 milyon büyükbas hayvan sayisi var. Küçükbas hayvan sayisinda da Avrupa’da en yakin Ispanya’nin 3 misli bir hayvan varligi ülkemizde bulunuyor. Daha iyisini yapmak durumundayiz. Çünkü özellikle pandemi, kuraklik ve Ukrayna-Rusya savasi bize gösterdi ki; ‘Dünyanin bir yerinde bugday, arpa, et var aliriz’ demek artik bugün çok kolay degil. Bundan sonrada kolay olmayacak. Yani ‘Çok param var. Gida sorunu yasamam’ diyenler bizim yillarca bu alanda yapmis oldugumuz desteklerin ne anlama geldigini simdi daha iyi anladilar. Tarimin üretimle alakali verileri sürekli büyüdügü gibi ayni zamanda neredeyse her alanla alakali desteklerimiz devam ediyor. Bugün Türkiye tarimda yüzde 136 fazla veren bir konumdadir. Bu veriler AB’de yüzde 88, ABD’de yüzde 78, Çin’de ise yüzde 47 civarinda. Bizim bu alandaki varligimizi daha da artiracak çalismalarimizi fazlasiyla yapmamiz lazim” diye konustu.

Törende konusan Bergama Belediye Baskani Hakan Kostu da senlik havasinda gerçeklestirilen Çamavlu Merasi Törenine katilim saglayan herkese tesekkür ederek, otlatma sezonu açilisinin bölgedeki hayvanciligin gelisimi için çok önemli olduguna dikkat çekti.

Konusmalarin ardindan dualar edildi ve hayvanlar meraya salindi.
Kaynak: İHA