Aydin Valisi Aksoy'un 'Müzeler Haftasi' Mesaji

Aydin Valisi Hüseyin Aksoy, ’Müzeler Haftasi’ dolayisiyla bir mesaj yayimladi.

Aydin Valisi Aksoy'un 'Müzeler Haftasi' Mesaji


Aydin Valisi Hüseyin Aksoy Müzeler Haftasi dolayisiyla yayimladigi mesajinda, "Uluslararasi Müzeler Konseyi (ICOM) tarafindan 1977 yilinda Uluslararasi Müzeler Günü olarak kabul edilen 18 Mayis, UNESCO tarafindan da tüm dünyada Müzeler Günü ilan edilmistir. Ülkemizde de 1982 yilindan itibaren 18-24 Mayis tarihleri arasinda kutlamakta oldugumuz Müzeler Haftasi, kültür mirasimizin korunmasi ve müzeciligin tanitilmasi açisindan önemli bir firsat niteligi tasimaktadir. Müzeler; sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili eserlerin sergilendigi önemli yerlerdir. Geçmisi, insanlarin düsünüs, inanç, yasayis ve sanat anlayislarini, bize biraktiklari eserlerden ögreniyoruz. Bu anlamda Müzeler uygarligin hafizasi, geçmise ve emege sayginin odagi, yarinlara isik tutan bir zaman tünelidir. Tarihin en eski dönemlerinden günümüze kadar kültürel, sanatsal ve teknik alanlarda olusan eserleri tasnif ederek insanlara sunan mekânlardir. Müzeler yalniz geçmisteki kültür varliklarinin sergilendigi yerler degil, ayni zamanda Etnografya, fen, doga ve folklor müzeleri yakin geçmisin sanat ve zeka ürünlerinin de ortaya kondugu yerlerdir" dedi.



"Binlerce yillik tarihi ile muhtesem bir kültürel varliga ev sahipligi yapan ülkemizde, tarihi aydinlatan ve geçmisle gelecek arasinda köprü kuran birçok müze bulunmaktadir" diyen Vali Aksoy mesajini su ifadeler ile noktaladi;

"Ilimizde de kamuya ait Aydin Arkeoloji Müzesi, Karacasu Etnografya Müzesi, Afrodisias Müzesi, restorasyonu tamamlanan Yörük Ali Efe Evi Müzesi, Milet Müzesi hizmet verirken bunun yaninda Özel Müzeler olan Davutlar Zeytin-Zeytinyagi Müzesi, Çine Kuvayi Milliye Müzesi, Çine ADÜ Aricilik Müzesi, Nazilli Kent Müzesi de kendi alanlari ile ilgili hizmetler vermektedir.Ocak ayinda hizmete açilan Adnan Menderes Müzesi’de yakin tarihe isik tutacaktir. Adnan Menderes Müzesi açildigi günden bugüne kadar kisa sürede toplam 40.815 ziyaretçi agirladi. Bu duygu ve düsüncelerle, tarih ve kültür mirasimizin korunmasi konusunda önemli görevler üstlenen akademisyenlerimiz ve müze çalisanlarimiz basta olmak üzere tüm vatandaslarimizin Müzeler Haftasi’ni kutluyor, sevgiler saygilar sunuyorum."
Kaynak: İHA