Ayder Bali 'Cografi Isaret Tescili' Aldi

Rize’ye özgü ürünlerden Ayder bali, Ayder Tarimsal Bal ve Turizm Kooperatifi’nin çalismalari sonucu tescillenerek cografi isaretli ürünler arasinda yerini aldi.

Ayder Bali 'Cografi Isaret Tescili' Aldi
Çamlihemsin ilçesine bagli 1800- 2300 rakimlari arasinda yer alan Ayder Yaylasi’nda üretilen Ayder balinin cografi isaret tescili almasi ile birlikte Rize, cografi isaret tescilli ürün sayisini 13’e çikardi. 30 yil önce kurulan Ayder Tarimsal Bal ve Turizm Kooperatifi tarafindan 6 yil önce Hacettepe Üniversitesi is birligi ile yapilan çalismalar sonucunda uluslararasi bilimsel yayinlarla da Ayder balinin ve poleninin degeri bilimsel olarak tescil edilmisti.

Vali Kemal Çeber, kendine özgü birçok ürünü olan Rize’nin cografi isaret tescili ürün sayisinin artmasi için çalismalara devam ettiklerini belirterek, “Ilimiz cografi yapisi geregi birçok güzelligi içeresinde barindiran ülkemizin nadide sehirlerindendir. Bizlerde var olan bu güzelliklerimizi ve ürünlerimizi ilimizin birer marka degeri yapmak için cografi isaret tescili alaninda çalismalarimizi yürütüyoruz. Cografi isaret, illerin kendilerini yöresel anlamda tanitmalari ve marka deger olusturmalari anlaminda çok önemlidir. Ilimizin turizm alaninda en önemli marka degeri olan Ayder Yaylasi Balinin da cografi isaret tescil belgesini almanin mutlulugunu yasiyoruz. Böylece ilimiz, cografi isaret tescilli ürün sayisini 13’e çikarmis olduk. Basvurulari devam eden ürünlerimiz de var. Insallah onlarinca tescilini tamamlayarak bu sayiyi daha yukarilar tasiyacagiz” dedi.



Rize’nin cografi isaretli ürünleri 13’e çikti

Daha önce Cografi Isaret Tescili alan Rize bezi, Çayeli kuru fasulye yemegi, Derepazari pidesi, Rize simidi, Rize baston ekmek, Rize kavurmasi, Anzer bali, Rize çayi, Rize muhlamasi, Rize pepeçurasi, Rize eniste lokumu, Hemsin çorabinin ardindan Ayder bali da bu unvana sahip olunca Rize’nin Cografi Isaret Tescilli ürünlerinin sayisi 13’e yükseldi.

5 ürünün incelemesi devam ediyor

Öte yandan cografi isaret tescili basvuru yapilmis olan Rize kokulu üzüm pekmezi, Findikli sepeti, Iyidere pileki tasi, Hemsin karakovan bali ve Çayeli koloti peynirinin ise degerlendirme süreçleri devam ediyor.
Kaynak: İHA