Akdeniz Üniversitesi'nde 'Savas, Kadin Ve Göç Paneli' Ile 'Göçmen Kadin Sanatçilar Resim Sergisi' Düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) Savas, Kadin ve Göç Paneli ile ANSAN Göçmen Kadin Sanatçilari Resim Sergisi gerçeklestirildi. Akdeniz Ukraynalilar Dernegi Baskani Natalia Karaca, savasin kadinlar üzerine etkisini anlatirken gözyaslarini tutamadi.

Akdeniz Üniversitesi'nde 'Savas, Kadin Ve Göç Paneli' Ile 'Göçmen Kadin Sanatçilar Resim Sergisi' Düzenlendi
Akdeniz Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) B Blok Yavuz Tekelioglu Konferans Salonu’nda Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalismalari Uygulama Arastirma Merkezi (ASPAG), Kadin Çalismalari ve Toplumsal Cinsiyet Arastirma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) ve Antalya Sanatçilar Dernegi (ANSAN) is birligi ile Savas, Kadin ve Göç Paneli ile ANSAN Göçmen Kadin Sanatçilari Resim Sergisi düzenlendi.

Programa Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, IIBF Dekani Prof. Dr. Gökhan Akyüz, ASPAG Müdürü Prof. Dr. Erol Esen, KATCAM Müdürü Prof. Dr. Gülay Yilmaz, ANSAN Baskani Tecelli Sercan Sirma, akademisyenler ve ögrenciler katildi.



“Çagimizin en büyük sorunlarindan bir tanesi göç”

ANSAN Göçmen Kadin Sanatçilari Resim Sergisi açilisinda konusan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, “Çagimizin en büyük sorunlarindan bir tanesi göç digeri de maalesef savas. Ögrencilerime hep kadina siddet olmadigi zaman gelismis toplum oluruz diyorum. Maalesef kadina her geçen gün artan bir siddet var. Bu panelde ve sergide Savas, Kadin ve Göç’ü islediginiz için düzenleyen hocalarima ve etkinlige emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.



"Göçten en fazla kadinlar etkileniyor"

Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Gökhan Akyüz, panelin ve serginin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür ederek savasin kadinlar ve çocuklar üzerindeki yansimalarinin kendilerini çok etkiledigini ifade etti.

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalismalari Uygulama Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Esen ise göçün son on yilda üzerinde en fazla konusulan konulardan biri oldugunu söyledi.

Esen, “Göç yalniz gelmez, göçün mutlaka bir sebebi vardir. Biz savasi, göçten en fazla etkilenen kadini ve göçü ele alarak bu etkinligi gerçeklestirmek istedik” seklinde konustu.

ANSAN Göçmen Sanatçilari adina Yesim Ertan ise sanatin toplumun içerisinde yasadiklarini ele almasinin sanati ortaya çikardigini belirtti.

Konusmalarin ardindan sergide eserleri bulunan sanatçilara tesekkür belgesi takdim edildi.

Irak anilarini anlatti

Savas, Kadin ve Göç Paneli’nde oturum baskanligini KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yilmaz yapti. Panele ANSAN Baskani Tecelli Sercan Sirma, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Songül Sallan Gül ve Akdeniz Ukraynalilar Dernegi Baskani Natalia Karaca katildi.

Panelde ilk sözü alan ANSAN Baskani Tecelli Sercan Sirma uzun yillar Irak’ta yasadigini belirterek, orada yasanan savasi ve magdurlari olan kadinlara yardim etmek için çalismalar gerçeklestirdigini söyledi.

Prof. Dr. Songül Sallan Gül ise göç olgusu çerçevesinde kadinlarin yasadiklari sikintilari ele aldigi bir sunum gerçeklestirdi.

Savasi anlatirken duygulu anlar yasadi

Akdeniz Ukraynalilar Dernegi Baskani Natalia Karaca da Türkiye’nin Ukraynalilara gösterdigi misafirperverlik ve savas sonrasi kapilarini açtigi için çok tesekkür ettiklerini söyledi.

Karaca, tercüme bürosu bulundugunu ve oraya her gün 30-40 kisinin geldigini söyleyerek Ukrayna’dan gelen göçmenlerin uzun süre kalmak istemedigini ifade etti.

Ukraynali anne ile yaptigi konusmayi anlatirken gözyaslarini tutamayan Natalia Karaca, dünyanin en büyük sirklerinden Cirque du Soleil’de çalisan kadinin 7 yil çalisip biriktirdigi para ile Ukrayna’da bir ev aldigini ve savasta o evin tamamen yerle bir oldugunu söyledi.

Natalia, “Gelen insanlarin yüzde sekseni ülkesine dönmek istiyor. Çünkü evleri, isleri, okullari ve mutlu bir hayatlari vardi. Ama artik dönecek bir evleri yok. Savasta en masum kalanlar kadinlar ve çocuklar. Kadinlar kendilerini öldürmek istiyor, nasil böyle yasayacagim diyor. Bu savasin ne zaman bitecegini kimse bilmiyor. Savas bittiginde kadinlar, çocuklar ve erkekler ülkelerine geri dönmeyi bekliyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA