ABD'de George Floyd'un Ölümü Nedeniyle Yargilanan Eski Polis 2 Yil Sonra Suçunu Kabul Etti

ABD’de, siyahi George Floyd’un ölümü ile ilgili davda yargilanan eski polis memuru Thomas Lane, yaklasik iki yil sonra suçunu kabul etti.

ABD’nin Minnesota eyaletine bagli Minneapolis kentinde 25 Mayis 2020’de siyahi George Floyd’u gözaltina aldigi sirada boynuna baski yaparak ölümüne neden olan eski polis memuru Derek Chauvin ile olay aninda yaninda bulunan 3 eski polis memurundan bir olan Thomas Lane, suçunu kabul etti.

Lane, Floyd’un ölümüyle ilgili olarak ikinci derece adam öldürmeye yardim ve yataklik etmek ile ikinci derece kasitsiz cinayete yardim ve yataklik etmekle suçlanan üç eski polis memurdan biriydi. Chauvin’in Floyd’un bogazina dizi ile baski uyguladigi sirada bacaklarini tutan 39 yasindaki Lane, savunma anlasmasinin parçasi olarak 2 yil sonra ikinci derece adam öldürme suçunu kabul ettigi bildirildi.



Lane’nin 36 yil hapis cezasi almasi bekleniyor

Minnesota Bassavcisi Keith Ellison’in Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, savcilarin anlasma geregi ikinci derece kasitsiz cinayete yardim ve yataklik etmekle suçlamasini düsürmeyi kabul ettikleri belirtilerek, Lane için 36 ay hapis cezasi önerdikleri ifade edildi.

"Yanlis bir sey yaptigini kabul etmesi önemli bir adim”

Ellison, "Thomas Lane’in Floyd’un ölümündeki rolünün sorumlulugunu kabul etmesinden memnunum" ifadelerini kullanarak, "Yanlis bir sey yaptigini kabul etmesi, Floyd ailesinin, toplulugumuzun ve ulusun yaralarini iyilestirme yolunda önemli bir adimdir. Hesap verebilirlik bu davada önemli ve adalete dogru devam eden yolculugumuz için gerekli” dedi.



"Müvekkilim cinayet davasini kaybetme riskini almak istemedi”

Savunma avukati Earl Gray ise, Lane’in cinayetten suçlu bulunmasi halinde 12 yil hapis cezasiyla karsi karsiya kalacagi için suçunu kabul etmeyi kabul ettigini ifade etti.

Gray, "Müvekkilim cinayet davasini kaybetme riskini almak istemedi, bu yüzden 3 yil hapis cezasi ile adam öldürme suçunu kabul etmeye, 2 yil sonra saliverilmeye karar verdi ve cinayet davasi düstü. Ceza, federal cezasiyla es zamanli olacak ve cezasini federal bir kurumda çekecek. Yeni dogmus bir bebegi var ve çocugunun hayatinin bir parçasi olmama riskini almak istemedi" dedi.

Floyd’un medeni haklarini ihlal etmekten geçtigimiz subat ayinda suçlu bulunan Lane’ne 21 Eylül’de federal mahkeme tarafindan ceza verilmesi bekleniyor.

Eski polis memurlar Lane, Tou Thao ve J. Alexander Kueng, eski polis memuru Chauvin, kelepçeli ve yüzüstü yerde yatan Floyd’un boynuna ve sirtina dizini bastirirken, olay anindaki eylemleri veya eksiklikleri nedeniyle eyalet ve federal düzeyde suçlamalarla karsi karsiya kaldi. Floyd’un tutuklanmasi sirasinda Lane, Floyd’un bacaklarini, Kueng, gövdesini ve Thao ise yakinlarda durarak kalabaligi geride tuttu.

Chauvin’in federal mahkemeye sundugu savunma anlasmasi kabul edilmisti

Chauvin’in federal mahkemeye sundugu savunma anlasmasi kabul edilmisti. Floyd’un ölümüyle ilgili medeni haklarini ihlal etmek ve bir davayi engellemekle ilgili federal suçlamalar ile ilgili davaya bakan Federal Yargic Paul Magnuson yaptigi açiklamada, Chauvin’in savunma anlasmasinin sartlarini kabul ettigini ve Chauvin’in 20 ila 25 yil hapis cezasina çarptirilacagini aktarmisti.

Eyalet mahkemesi tarafindan çarptirildigi 22,5 yillik hapis cezasini çeken Chauvin’in, federal mahkeme tarafindan verilecek hapis cezasi için ise henüz tarihi belirtilmedi.

Haziran 2020’de Floyd’un ölümünden sorumlu tutulan eski polis memuru Chauvin, eyalet mahkemesi tarafindan 2021 Haziran ayinda cinayetten suçlu bulunmus ve 22,5 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Chauvin, federal mahkeme tarafindan çarptirilmasi beklenen 25 yil hapis cezasini eyalet mahkemesi tarafindan verilen 22,5 yil hapis cezasi ile ayni anda yatacak.
Kaynak: İHA