TUSAS Hava Araci Malzeme Testlerinde Yapay Zeka Temelli Bir Kabiliyeti Daha Millilestirdi

Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS), yapay zeka kullanarak ürünlerin parçalarina ait gerçeklestirilen testler sayesinde hava araci yapisal bilesenlerine uygulanan yorulma testlerini yüzde 70 oraninda azaltmayi basardi. Buna ek olarak dijital ikiz teknolojisinin de devreye alinmasi ile malzemenin ömrü test asamasinda tespit edilebilecek. Böylece zaman tasarrufunun yani sira insan kaynaginin etkin kullanimi saglanacak, testler esnasinda ortaya çikan hurda malzeme orani düsürülecek ve test esnasinda olusan enerji tüketiminin azaltilmasi saglanacak.

TUSAS Hava Araci Malzeme Testlerinde Yapay Zeka Temelli Bir Kabiliyeti Daha Millilestirdi
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii, ABD’de bulunan “Turkish Aerospace USA” ofisi ve dünyanin önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin de dahil oldugu uluslararasi bilimsel çalismayi dogrulamayi basardi. TOBB Üniversitesi’nin de dâhil oldugu çalisma sayesinde Metallerin (Alüminyum ve Titanyum) malzeme üzerine uygulanan yorulma testlerinin yapay zekâ, makine ögrenmesi ve derin ögrenme ile bilimsel olarak dogrulandi. Sonraki asamada hava araci yapisallarinda kullanilan metaller, kompozit polimer malzemeler ve titanyum alasimlari gibi malzemeler için de uygulanmasina yönelik çalismalara baslandi.

Dijital Ikiz teknolojisini de devreye alacak olan sirket, ürünün test asamalari basladigi anda ürünün sanal ortamda tasarlanan ikizinin de testini baslatacak. Yapay zeka ile test asamasini kisaltmayi basaran Türk Havacilik ve Uzay Sanayii, Dijital Ikiz teknolojisi ile de sanal ortamda tasarlayacagi ayni parçadan test verisi toplayacak. Buradan elde edilen test verileri neticesinde hangi alanlarin ne kadar yorulacagi daha önceden tespit edilebilecek. Parçanin dayanim ömrü de böylece bilinecek.

"Bir kabiliyeti daha millilestirmis bulunuyoruz"

Gerçeklestirilen çalismalara yönelik görüslerini paylasan Türk Havacilik ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil “Hava araçlarimizin dünya standartlarinda ve yarinin teknolojileri ile gelistirilmesine yönelik çalismalarimiz hizla devam ediyor. Sirketimizin Amerika’da bulunan ofisindeki mühendislerimiz ve alaninda uzman akademisyenler ile ortak çalisma meyvelerini verdi. Bir kabiliyeti daha millilestirmis bulunuyoruz ve bunu ülkemizin saygin üniversitelerinden TOBB Üniversitesi ile de dogruladik. Daha ileri teknolojilerin de kullanilmasina yönelik çalismalarimiz devam ediyor. Ülkemizin havacilik ekosistemine katki saglayacak gelismelere imza atan herkese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA