Dag Basinda Yilda Bir Kez Düzenleniyor, Akin Akin Geliyorlar

Bursa’da yilda bir kez kurulan pazara vatandaslar akin akin geliyor. Düzenlenen etkinlikte 10 bin kisi bulustu.

Dag Basinda Yilda Bir Kez Düzenleniyor, Akin Akin Geliyorlar
Mudanya ilçesinin Hançerli köyünde 700 yildir yilda 1 kez senlikler düzenlenip pazar kuruluyor. Düzenlenen senliklere Mudanya ilçesinin köylerinde yasayan vatandaslar agirlikli olarak katiliyor, eski dostlar birbirini görürken, gençler ise kurulan etkinlik alanlarinda doyasiya egleniyor. Yilda bir kez kurulan pazarda vatandaslar bol bol alisveris yapiyor. Etkinlik çevre ilçelerden ve Bursa’dan her yil 10 bin kisiyi agirliyor.

Bursa’nin kusatmasinda Istanbul’dan deniz yoluyla asker, silah ve gida yardimlarini engellemek için Orhan Gazi tarafindan görevlendirilen Karakeçili asiretinden komutan Hançer Ali, her yil etkinliklerin düzenlendigi alanda 70 askeriyle birlikte Bizans askerleriyle yaptigi savas sonrasi sehit oldu. Bu alanda düzenlenen etkinlik 700 yildir devam ediyor. Etkinliklere katilanlar Hançer Ali ve askerlerine dua ederken burada dostlariyla bulusma imkani buluyor.

Köylerinde düzenlenen etkinliklerin yüz yillardir devam ettigini ifade eden Hançerli Muhtari Halil Bayindir, "Köyümüzdeki etkinlikler Orhan Gazi Han zamanindan itibaren düzenleniyor. Osmanli zamaninda bu etkinligin masraflarini Fatma Sultan Vakfi karsiliyordu. Simdi biz köy halki olarak karsiliyoruz. Buraya Bursa ve çevre ilçelerden 10 bin kisi katiliyor" dedi.

Hançerli sakini ögretmen Nurettin Sevinç ise, "Bu senlik Osmanli’dan bize kaldi. Burada etkinlik Orhan Gazi Han’in komutani Hançer Ali’nin 70 askeriyle birlikte sehit olmasiyla birlikte basliyor. Her yil burada türbede dualar okunuyor, kurulan pazarda alisverisler yapiliyor. Eski dostlar birbirini görme imkani buluyor. Bu senlik yilda bir kez düzenleniyor. Agirlikli Mudanya ilçesinin köylerinden olmak üzere çevre ilçelerden insanlar yogun katilim sagliyor, senlik alani ve yolu dolup tasiyor. Insanlar burada piknik yapip güzel vakit geçiriyor. Her yil bu etkinligi düzenliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA