Turfanda Siyah Incide Hasat Zamani... Ilk Talep Turizm Bölgelerinden

Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretiminde ön planda olan sehirlerden İçel’de turfanda yetistirilen bölgenin siyah incisi olarak bilinen kara üzümde hasat basladi. Yurt içi ve yurt disina gönderilen ve kilogrami 40 ile 50 TL arasinda degisen erkenci üzümler bu sene üreticisini sevindirdi.

Turfanda Siyah Incide Hasat Zamani... Ilk Talep Turizm Bölgelerinden
Yas sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin üretim merkezi İçel’de, seralarda turfanda meyvelerin hasadi da sürüyor. Daha önce erikten, kayisiya, yenidünyadan kavuna kadar birçok ürünün toplandigi kentte örtü altinda yetistirilen beyaz üzümlerden sonra bölgenin siyah incisi olarak bilinen kara üzüm hasadina da baslandi. Erdemli ilçesi Kocahasanli bölgesinde esi Fatma ile birlikte 3 dönümlük serasinda siyah üzüm üreten Arif Yanaroglu ilk ürünleri topladi. Toplanan ürünler 40 ile 50 TL arasinda aliciya sunuldu. Daha önce limon üreticiligi yapan Arif Yanaroglu, üzümle birlikte kazançlarinin iyi oldugunu belirterek, "iyi ki ekmisim" dedigini aktardi.

"6 ay emek çektik, 15 gün daha çekeriz"

Turfanda üzüm yetistiriciligi yaptiklarini animsatan üretici Arif Yanaroglu, "Su anda hasada basladik. Kasim ayindan itibaren budama, ilaçlama, gübreleme, kisin sogukta soba yakarak isitma ve danisman ziraat mühendisi arkadasimizin destegiyle bugüne geldik. Üzüm bizim için bir dönüm noktasi oldu. Önce buraya limon ekmistim, arkadaslarda üzümü görüp ektik iyi ki de ekmisim. Ilk hasadi bugün yaptik, kilogramda 40 ile 50 TL arasinda satiliyor. Hasadi da kendimiz yapiyoruz. 6 ay emek çektik 15 gün daha emek çekeriz" dedi.

Açiga göre verimin örtü altinda düsük olmasina ragmen fiyat yüksekliginin bu durumu telafi ettigine deginen Yanaroglu, piyasada çok bulunamayan bir ürün oldugu için örtü altina yetistirilmesini tavsiye etti.

"Akdeniz iklimi turfanda üretime çok uygun"

Bölge genelinde örtü altinda üretim yapildigina dikkat çeken Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu ise, "Akdeniz iklimi turfanda üretime çok uygun. Biz bu bölgede örtü altinda ilk önce dut hasadi yaptik. Daha sonra çagla, erik, kayisi, yenidünya ve beyaz üzüm hasadi yaptik. Su anda en son turfanda üzüm olarak siyah inicimizi hasat ediyoruz" diye konustu.

Seranin 3 dönüm üzerine kurulu olduguna deginen Kulu, "Baglarimiz iki yasinda, iyi bir verim bekliyoruz. Ürünümüzü, yurt içinde turizm sehirleri basta olmak üzere Istanbul, Ankara, Izmir ve Antalya gibi büyüksehirlere ve yurt disina gönderiyoruz. Özellikle ilk talep turizm bölgelerindeki isletme ve lokantalardan geliyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA