'Kayit Disi Istihdam Orani Yüzde 50'Den 30'Lara Düstü'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun Il Müdürü Ünal Kaya, ’Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesiyle birlikte, yüzde 50’lerde olan kayit disi istihdam oraninin yüzde 30’lara kadar düstügünü söyledi.

'Kayit Disi Istihdam Orani Yüzde 50'Den 30'Lara Düstü'


16 Mayis’i içine alan hafta, 16 yildir Sosyal Güvenlik Haftasi olarak kutlaniyor. Bu kapsamda Samsun’daki Atatürk Aniti önünde tören düzenlendi.

Anita çelenk sunumu ile baslayan tören, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile devam etti. Törenin ardindan konusan SGK Il Müdürü Ünal Kaya, önemli bilgiler verdi.

“KAYIT DISI ISTIHDAM ORANI YÜZDE 50’DEN 30’LARA DÜSTÜ”

SGK olarak yaptiklari çalismalardan bahseden Ünal Kaya, “2002’de yüzde 70 olan genel saglik sigortasinin kapsami bugün yüzde 95’e ulasmis durumda. 2016 yilinda yapilan düzenleme ile GSS primi tek kaleme indirildi. Geliri bürüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kisilerin ödemesi gereken pirim tutari 2022 yili için 150,12 TL’dir. Bu kisiler aylik ödeyebilecekleri bu cüzi tutarla hem kendilerini hem de bakmakla yükümlü olduklari aile bireyleri saglik güvencesine sahip olmasalar bile GSS kapsaminda olup, saglik hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkina sahip oluyorlar. Sosyal Güvenlik Reformu’nun hayata geçmesiyle birlikte atilan önemli adimlardan bir tanesi de kayitli istihdamin özendirilmesi ve bu bilincin arttirilmasina yönelik çalismalarin önem kazanmasidir. Cezanin yerini tesvikin, denetimin yerini rehberligin aldigi bir anlayisi hayata geçirmeye çalistik ve bilinçlendirme, farkindalik, etkin rehberlik ve denetim faaliyetlerine öncelik vererek bu süreçte yüzde 50’lerde olan kayit disi istihdam orani bugün yüzde 30’lara kadar düsmüstür” dedi.

Törene Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürü Hasim Meydan ile Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Tekin Balci’nin yani sira ilgili kurumlarin çalisanlari katildi.

(Erdi Demür - IHA)
Kaynak: İHA