Yukari Baktiran Sergiler Izlenime Açildi

Nilüfer Belediyesi’nin Bursa’da ilk kez bienal tadinda organize ettigi uluslararasi katilimli, “Yukari Bak, Sinirli Cografyanin Yildizli Ufuklari” sergisi, 27 sanatçinin eserleriyle 6 farkli mekanda eszamanli olarak izlenime açildi. Politik konulara umutlu bir bakisi barindiran sergi, ayni zamanda Meteor Balat Kültürevi’nin ilk etkinligi oldu.

Yukari Baktiran Sergiler Izlenime Açildi
Nilüfer Belediyesi’nin Türkiye Fransiz Kültür Merkezi’nin katkilari ile düzenledigi “Yukari Bak, Sinirli Cografyanin Yildizli Ufuklari” isimli sergilerin açilisi Meteor Balat Kültürevi’nde yapildi. 6 farkli mekanda 27 sanatçinin çalismalarinin yer aldigi sergiler, bu yönü ile Bursa’da bu çapta düzenlenen uluslararasi katilimli ilk sergi organizasyonu olarak dikkat çekti. Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Fransa’nin Bursa Fahri Konsolosu Nuri Cem Erbak ve eserleri sergide yer alan bazi sanatçilar ile çok sayida davetlinin katildigi açilista, sergi küratörü Yekhan Pinarligil organizasyon ve sergide yer alan eserler hakkinda bilgi verdi. Serginin isminin politik bir durusu temsil ettigini belirten Pinargil, “Bu kadar kontrollü bir ortamda biraz açilmaya, kahkahaya, yukari bakmaya ihtiyacimiz var. Birbirinden özel ve farkli mekanlarda sanatçilarimizin eserleri ile sanatseverleri agirliyor olmaktan mutluluk duyacagiz” dedi.

Fransa’nin Bursa Fahri Konsolosu Nuri Cem Erbak ise sergide eserleri yer alan sanatçilara tesekkür ederek “Bu organizasyon ile umarim Bursa’da gerekli etkiyi saglayabiliriz” dedi.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem ise sergi açilisi ile birlikte hizmet vermeye baslayan Nilüfer Belediyesi Meteor Balat Kültürevi’nin bölgeye sosyal ve kültürel bir hareketlilik kazandiracagini vurgulayarak, bu mekani bienal tadinda uluslararasi bir organizasyonla hizmete açmaktan da onur duyduklarini söyledi.

Bu mekanda müzik atölyesi çalismalarinin yani sira, çesitli dinleti, söylesi ve sergi organizasyonlari yapilacagini kaydeden Baskan Erdem, kente bir kültür mekani kazandirilmasina katkilari nedeniyle Meteor Insaat’a tesekkür etti. Politik konulara pozitif bir perspektiften yaklasan serginin, umuda en çok ihtiyaç duydugumuz bir zamanda herkese iyi gelecegini ifade eden Baskan Erdem, sanatseverleri bu uzun soluklu sergileri izlemeye davet etti.

Nilüfer Belediyesi Meteor Balat Kültürevi’nin yani sira Gölyazi Kültürevi, Misi Fotograf Müzesi, Edebiyat Müzesi, Nâzim Hikmet Kültürevi ve Pancar Deposu’nda izlenime açilan sergiler 31 Temmuz tarihine kadar sürecek.

Her mekânin kendi içinde bir sergi olarak kurgulandigi "Yukari Bak, Sinirli Cografyanin Yildizli Ufuklari”, sehrin kültürel kimligi, tarihi, dönüsümü ve gelecegi ile diyaloga geçen lokasyonlarda mekân ve sanat arasinda güçlü iliskiler kuruyor. Kahkaha atarak, renkleri, dansi ve ritmi kullanarak içine sikistirildigimiz kaliplari kiran, bizleri kontrol altinda tutmak için yapilanmis iktidarlari sorgulayan ve bizlere özgürlük alanlari açan yasamsal stratejileri deneyimleyen sanat eserlerini bir araya getiriyor. “Ne zaman boyun egmeyi birakir, neden, nasil yukari bakariz?” düsüncesinden yola çikan seçki, söylemin getirdigi çagrisim noktalarina odaklaniyor.

Sergi kuratörü Yekhan Pinarligil’in ifadesiyle “Bedenin özgür olmadigi yerde zihin de özgür olamaz” fikrinden hareketle olusturulan sergide, Pancar Deposu; Anne-Charlotte Finel, Ates Alpar, Berat Isik, Berk Kir, Eda Soylu, Erinç Seymen, Ghazel, Gözde Ilkin, Günes Terkol, Merve Morkoç, Safak Sule Kemanci, Vahit Tuna ve Yasemin Bihter Adali’nin çalismalarina “Haz, Isilti ve Kahkaha” basligi altinda ev sahipligi yapiyor.

Gölyazi Kültürevi’nde yer alan “Ince Elemek Sik Dokumak” adli sergi; Fatos Irwen, Gözde Ilkin, Günes Terkol ve Safak Sule Kemanci’nin çalismalarina yer veriyor. Sanatçilarin hafiflikle elestirmek üzerine üretimleri, kültürler arasi etkilesim ve iletisim için önemli bir sembol olan, restore edilerek kültürevine dönüsen kilisede hayat buluyor.

Özgürlügün ancak içeriden disariya dogru olabilecegi ve bilinçaltinin açiga çikmasiyla ilgilenen çalismalarin yer aldigi Balat Kültürevi’nde; “Özgürlük Kösenin Hemen Arkasinda” basligi altinda CANAN, Dan Perjovschi, Emilia Kabakov ve Ilya Kabakov, Fatos Irwen, Henning Christiansen, Inci Eviner, Merve Morkoç, Rebecca Horn ve Vahit Tuna’nin üretimleri yer aliyor.

Misi’deki Fotograf Müzesi’nde bulunan “Siyah Yandiginda” adli sergi, Marguerite Bornhauser’in fotograflarindan genis bir seçkiyi karsimiza çikariyor. Yine Misi’de Edebiyat Müzesi’ndeki “Türkiye’nin Yeralti Sulari : Fanzin Edebiyati” adli sergi, Onur Sarikaya küratörlügünde, 1960’lardan bu yana Türkiye’de fanzine odaklaniyor.

Nâzim Hikmet Kültürevi; “Doga Tarihi Müzesi” serisiyle Tayfun Serttas, “Efsunlu Dünya Hayal Degil, Üstündeyiz” sergisiyle CANAN ve Extramücadele’nin genis seçkilerine yer veriyor.
Kaynak: İHA