Türkiye'nin Çeltik Ambarinda Ekim Zamani

Türkiye’nin çeltik ambari Edirne’de üreticiler tohumlarini toprakla bulusturuyor. Ekim zamaninin baslamasiyla suyu çok seven pirinç tarlalari suyla kaplandi.

Türkiye'nin Çeltik Ambarinda Ekim Zamani
Ülkenin çeltik üretiminin yüzde 50’den fazlasini karsilayan Edirne’nin Ipsala ilçesinde, çiftçilerin ekim mesaisi basladi.

Çeltik, tahillar içindeki en yüksek besleyici degere ve ekonomik olarak sahip oldugu deger ile Edirne’de üretilen tarim ürünlerinin basinda geliyor. Içerdigi amino asitler ile protein yönünden zengin olmasi sebebiyle de Dünya nüfusunun yaridan fazlasi çeltigi temel besin maddeleri arasinda tüketiyor. Bu denli öneme sahip olmasi sebebiyle Edirne’de üretimi en çok yapilan ürün olan çeltigin ekim süreci topragin hazirlamasi ve mevsim sartlarina bagli olarak yaklasik bir ay sürüyor.

Büyük bir emek ve sabir isteyen çeltik, ekiminin ardindan Meriç nehri ve Gala Gölünden Ipsala ovasina sulama kanallari ile verilen suyun arazide tutulmasi ile suyun altinda yetisen bir bitki olarak diger tarim ürünlerinden ayriliyor. Zararli ot mücadelesinin büyük öneme sahip oldugu çeltik yetistiriciligi, bölgenin ekonomik getirilerinin basinda geliyor. 100 kilogram çeltigin islenmesi sonucu ortalama 55-60 kilogram pirinç, 7-8 kilogram kirik pirinç elde ediliyor.

Tarlada ekim yapan üreticilerden Fettah Basli, “Su bollugunda susuzluk çekiyoruz. Ipsala ovasi pirinçte birinci bölge. Trakya’yi besleyen bir bölge. Suan ekim sürecindeyiz. Susuzluktan tarlalari dolduramiyoruz. 4 gün süren ekim, 15 günü geçecek. Tarlalar su istiyor. Tarlayi dolduracaksin ki çabuk ekim yapasin. Yoksa ekim yapamazsin. 120 gün devamli su isteyen bir mahsul. Her gün sulama yapiyoruz. Her gün su isteyen bir bitki. Devamli su girip çikacak. Kuruma olursa verim düser” dedi
Kaynak: İHA