Stoltenberg Açiklamasi 'Türkiye'nin Endiseleri Konusunda Ortak Bir Zemin Bulabilecegimizden Eminim'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Disisleri Bakanlari Gayriresmi Toplantisi’nin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Türkiye’nin Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligi hakkindaki endiseleri için "ortak bir zemin bulunabilecegini" ifade etti.

Stoltenberg Açiklamasi 'Türkiye'nin Endiseleri Konusunda Ortak Bir Zemin Bulabilecegimizden Eminim'
Almanya’nin Baskenti Berlin’de düzenlenen NATO Disisleri Bakanlari Gayriresmi Toplantisi’nin ardindan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ortak basin toplantisi düzenledi.

Toplantiya videokonferans yoluyla katilan Stoltenberg, Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligine basvurmalari konusunda ortak bir zeminde bulusulabilecegine dikkat çekerek, "Güvenligimiz için dönüm noktasinda olan bir anda dururken, birlik içinde kalmaya devam etmek her zamankinden daha önemli. Dün Finlandiya ve Isveç bakanlari muhtemel NATO üyeligi basvurularindan bahsetti. NATO’ya katilmak isteyip istememeleri onlarin kararidir. Aldiklari karar ne olursa olsun saygi duyacagiz çünkü tüm egemen uluslar kendi yollarini seçme hakkina sahiptir" dedi.

Finlandiya ve Isveç’in NATO’nun en yakin ortaklarindan oldugunu söyleyen Stoltenberg, NATO’ya katilmalarinin "tarihi bir an" olacagini ifade ederek, "NATO’ya üyelikleri, ortak güvenligimizi artiracaktir" dedi.



"Türkiye’nin endiseleri için ortak bir zemin bulacagimizdan eminim"

Türkiye’nin Finlandiya veya Isveç’in NATO üyeligini engelleme niyetinin olmadigini aktaran Stoltenberg, "Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazi endiselerini dile getirdi ve NATO’da her zaman oldugu gibi, endiseler mevcut oldugunda ortak bir zemin bulabilecegimizden eminim" ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin endiselerinin, "üyelik sürecini geciktirmeyecek sekilde" ele alinacagini açikladi.



"Savasi Ukrayna kazanabilir"

Stoltenberg, "Rusya’nin Ukrayna’daki savasi planladiklari gibi gitmiyor. Kiev’i almayi basaramadilar. Harkov çevresinden geri çekiliyorlar ve Donbass’taki büyük taarruzlari durdu. Rusya stratejik hedeflerine ulasamiyor. Ukraynalilar vatanlarini cesurca savunuyorlar. Ukrayna bu savasi kazanabilir" dedi.

Putin’in NATO’yu bölmek istemesinin aksine NATO’nun her zamankinden daha güçlü ve birlesik oldugunu söyleyen Stoltenberg, Ukrayna’ya askeri destegin arttirilmasi gerektigini belirtti.



Toplantida NATO’nun savunma konusundaki caydiriciliginin güçlendirilmesi ele alindi

Toplantida, NATO’nun savunma konusundaki caydiriciliginin güçlendirilmesinin ele alindigini aktaran Stoltenberg, "Bugün, müttefiklerle Ukrayna’ya güçlü bir destegi, NATO’nun savunma konusundaki caydiriciliginin arttirilmasi ve Rusya’ya karsi durusumuz da dahil olmak üzere savasin uzun vadeli etkilerini konustuk" dedi.

Toplantida ayrica, haziran ayinda Ispanya’nin baskent Madrid’de yapilacak olan NATO Zirvesi’ni de görüstüklerini belirten Stoltenberg, NATO’nun bir sonraki stratejik konseptinin, stratejik bir rekabet plani hazirlamak oldugunu belirtti.



"Ukrayna’ya destek çabalarimizdan vazgeçmeyecegiz"

Stoltenberg’in ardindan konusan Almanya Disisleri Bakani Baerbock ise, Ukrayna’ya destegin devam etmesi gerektigini ifade ederek, "Ukrayna’daki korkunç durumun farkindayiz. Burada olmamiz bu konuda ne kadar birlik oldugumuzun bir ifadesidir. Bugün, Ukrayna’yi desteklemeye nasil devam ettigimizi ve özellikle Ukrayna’daki insanlara destek olmak için neler yapabilecegimizi tartisarak, gelismeleri analiz ettik. Milli çabalarimiz ve özellikle askeri destek söz konusu oldugunda, bu çabalarimizdan vazgeçmeyecegimiz konusunda hemfikiriz. Ukrayna’nin kendini savunabilmesi için bu destege ihtiyaci var" dedi.



“Eger Isveç ve Finlandiya üyelige hazirlarsa, bizde haziriz"

Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya muhtemel üyeliklerine deginen Baerbock, "Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilmak istemeleri Avrupa’daki güvenlik ve barisçil düzenimizde köklü bir degisikligin temel ifadesidir. Isveç ve Finlandiya bizim yalnizca dostumuz degil, oldukça uzun bir süredir Avrupa ailesinin üyeleridirler ve bu yüzden NATO’nun kapilari onlara açiktir. Eger Isveç ve Finlandiya üyelige hazirlarsa, bizde haziriz" dedi.

Kaynak: İHA