MIB Baskanligina Yeniden S. Emre Gencer Seçildi

Makina Imalatçilari Birligi (MIB) 18. Olagan Genel Kurulu, Maltepe’de organize edilen programda gerçeklestirildi. Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, Makine Imalatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani S. Emre Gencer, MAIB Yönetim Kurulu Baskani Kutlu Karavelioglu ve sektör temsilcileri katilim sagladi. Yönetim Kurulu Baskanligina, mevcut Baskan S. Emre Gencer seçildi.

MIB Baskanligina Yeniden S. Emre Gencer Seçildi


Makine sektöründe yerli makine üreticilerinin çikarlarini gözetmek ve yerli makine üretimini desteklemek amaciyla faaliyetlerini sürdüren Makine Imalatçilari Birligi’nin (MIB) 18. Olagan Genel Kurulu, Maltepe’de gerçeklestirildi.

Programa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, Makine Imalatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani S. Emre Gencer, MAIB Yönetim Kurulu Baskani Kutlu Karavelioglu ve sektör temsilcileri katilim sagladi.

“Küresel ölçekte makine ihtisas fuari düzenlemeyi hedeflememiz gerekiyor”

Programda konusan Makine Imalatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani S. Emre Gencer, “Makine Imalatçilari Birligi yönetimindeki üç yillik görevimizi tamamlarken, bir kez daha bizleri görevlendirdiginiz için yeni Yönetim Kurulu adina sizlere tesekkürlerimi sunuyorum. Ana pazarimiz Avrupa’da etkinligimizi sürdürebilmemiz için AB müktesebatina uyumda daha hizli hareket etmemiz gerektigini düsünüyoruz. Bu nedenle Yesil Avrupa Eylem Plani, Döngüsel Ekonomi Eylem Plani ve AB Dijital Tek Pazari mevzuatlarina uyumda geç kalmamamiz gerektigini her vesileyle gündeme getirmeye devam edecegiz. Makine sektöründe, mutlaka küresel ölçekte ön plana çikacak nitelikte bir makina ihtisas fuari düzenlemeyi hedeflememiz gerekiyor. Avrupa’daki örneklerinden de biliyoruz ki bunu ancak devlet politikasi ve destegiyle basarabiliriz. Ayrica üyesi oldugumuz üç büyük uluslararasi kurulusun faaliyetlerinde, Türk makine sanayini yeni sekretarya yapisiyla daha etkin bir sekilde temsil edecegimizi düsünüyoruz” diye konustu.



“Tedbir almakta geç kalmamaliyiz”

Makine ihracatimizda en yüksek gelisme potansiyeli olan Rusya pazarinda, giderek sikilastirilan ambargo kararlari sonucunda sorunlar yasanmaya baslamistir” diye konusan Gencer, “Bu daralmanin, ülkemizin yaptirimlara uymayacagini resmen açiklamasina ragmen gerçeklesmesi önemli bir sinyaldir. Geçtigimiz yillarda bazi komsularimiza uygulanan yaptirimlarin ileri asamasinda, ihracatçi firmalarimizin bankacilik sistemi üzerinden ticaret yapamadiklari unutulmamalidir. Ayni gelismenin Rusya’yla da yasanmamasi için tedbir almakta geç kalmamaliyiz” dedi.



"Kamu otoriteleri ile etkin bir diyalog gelistirdik"

Sektörün güncel sorun ve talepleri ile ilgili olarak kamu otoriteleri ile etkin bir diyalog gelistirdiklerini ve ilerlemeler kaydettiklerini vurgulayan Gencer, ”Türk Eximbank kredilerinin, Avrupali ECA’larin (Ihracat Kredi Kuruluslari) yurtdisi satislarda sagladiklari alici ve satici krediler ile rekabet edecek vade ve faiz yapisina kavusturulmasi, makine yatirimlari için yabanci firma ve markalarin satin alinmasini da kapsayan ‘soft loan’ nitelikli finansman saglanmasi, piyasa denetim ve gözetiminde MIB ile ilgili kamu otoritesi arasinda yapilan isbirliginin kurumsallastirilmasi, kamu alimlarinda TURQUM sertifikasyon sisteminin zorunlu kilinmasi basliklarini burada özetleyebiliriz” ifadelerini kullandi.

“Kamu alimlarinda yerli makinelere fiyat avantaji saglanmasi çalismalari sonuç asamasina geldi”

"Ülkemizin, salgin sürecinde baslayan ve tüm dünyayi etkileyen sorunlara, ‘cari açik üretmeyen bir sanayi yapisina dönüsümü öngören bir strateji’ ile yanit vermeye çaba gösterdigini gözlemledik” diyen S. Emre Gencer, “Bu anlayisla hazirlanan ve yürürlüge giren 18. Kalkinma Plani, ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’, ‘Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi’ ve ‘Ihracat Ana Plani’nda, makine imalati en öncelikle tesvik edilecek sektörler arasinda ön plana çikarilmistir. Ayni mevzuat degisikligi ile ikinci veya yenilenmis makine ithali tümüyle yasaklanmistir. Bunlara ilave olarak, kamu alimlarinda yerli makinelere fiyat avantaji saglanmasina iliskin mevzuatin amacina hizmet etmedigini her ortamda israrla söyledik ve çözüm önerilerinde bulunduk. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu sorunun çözümüne iliskin yapilan hazirliklar sonuç asamasina gelmistir” dedi.



“Daha çok çalisacak ve çaba gösterecegiz”

Yeni döneme iliskin degerlendirmelerde bulunan Baskan S. Emre Gencer, “Bu dönemde de yeni Yönetim Kurulu olarak yerli makine sanayicilerini temsil eden, bagimsiz ve öncü bir sivil toplum örgütü olmanin bilinciyle hareket edecegiz. Basarili olmak için bu dönemde çok daha iyi kosullarin olustugunu söyleyebiliriz. Son yillarda yürürlüge konulan tüm ekonomik programlar, yerli makine üretimini öncelikleyen bir anlayisla hazirlanmis ve yürürlüge konulmustur. Bu programlarin, etkin ve hizli bir sekilde uygulanmasi açisindan sorumluklarimiz her zamankinden daha fazladir. Bu anlayisla, daha çok çalisacak ve çaba gösterecegiz. Çalismalarimizi; kapsayicilik, iletisim ve isbirligi temelinde, tüm taraflarla uzlasmaya azami özen göstererek gerçeklestirecegiz. Sektörümüzün ortak pozisyonlarini; kamu otoriteleri, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve medyanin gündemine tasimaya devam edecegiz. Kamu yönetiminin her vesileyle dikkatine sundugumuz, faaliyet raporumuzda da yer alan güncel sorun ve taleplerimizin yerine getirilmesi için çaba gösterecegiz” diye konustu.



“Genç arkadaslarimizi sistemin içine dahil ediyorlar”

Programda konusan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, “Bu toplanti aslinda makine sanayinin bir tarihi. Birçok arkadasimizla bu toplantilarda yan yana geldigimizde, önceki dönemlerde yaptigimiz çalismalari hatirliyorum. Biz, bu arkadaslarimizla bu endüstriyi alip buralara getirmisiz. Birlikte büyümeye gayret etmisiz. O sebeple, bugünkü toplanti klasik genel kurul toplantisi olmanin ötesinde, bir yandan da hasret giderme toplantisi diye düsünüyorum. Öte yandan, yönetim kurulumuzun aldigi yeni karara sevindim. Genç arkadaslarimizi sistemin içine dahil ediyorlar. Bizim bu çalismalari yeni nesle aktararak devam ettirmemiz lazim” dedi.



“Makine sektörü kilit role sahip”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir ise, Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye’nin yüksek katma degerli ürünleri yerli ve milli olarak gelistirmeyi hedefledigini vurgulayarak, bu noktada makine sektörünün kilit rol oynadigini söyledi.

Küresel deger zincirinde yepyeni bakis açilarinin ortaya çiktigini kaydeden Kacir, bunlarin Türkiye lehine ortaya çikmasi için çalismalar yürüttüklerini ifade ederek, Türkiye’yi cumhuriyetin 100. yilina ve ötesine tasiyacak adimlari, makine sektörünün de katkilariyla çok daha güçlü bir sekilde atacaklarini vurguladi.

Öte yandan, MIB’in 18. Olagan Genel Kurulunda yeni dönem Yönetim Kurulu listesi su isimlerden olustu:

Yönetim Kurulu Asil Liste: S. Emre Gencer, Ender Yilmaz, Ahmet Özkayan, Mustafa Bozkurt, Memis Kütükçü, Cemal Dener, Ilknur Cantürk, Oktay Büyükdede, Filip Minasyan, Osman Fatih Igrek, Fatih Kar.

Yönetim Kurulu Yedek Liste: M. Selçuk Ataseven, Ata Can Dirin, Murat Baykal, Abdullah Böyet, Emre Alpagut.

Denetim Kurulu Asil Liste: Hüseyin Durmaz, Kutlu Karavelioglu, Sevda Kayhan Yilmaz.

Denetim Kurulu Yedek Liste: Cavat Terzi, Fahrettin Gökçüoglu, Hasan Çetiner.
Kaynak: İHA