Köylüler Dron Aldi Tarlasini Ilaçlatmak Isteyen Siraya Giriyor

Bursa’da köylüler ilaçlama yapan dron aldi, kiralamak isteyenlere günler sonrasina sira veriyor.

Köylüler Dron Aldi Tarlasini Ilaçlatmak Isteyen Siraya Giriyor
Mustafakemalpasa ilçesi Tepecik köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi, tarlarinda ektikleri misirlara zarar verdigi için traktörle ilaçlama yapamiyor ve ürünleri büyük oranda zarar görüyordu. Bu ise çare arayan köylüler 160 bin lira hibe alarak ilaçlama yapan dron aldi. Aldiklari bu dron 10 dönüm tarlayi 10 dakikada ilaçliyor. Dron sayesinde tarlaya ilaçlama yapmak için traktörle girilmiyor ve bu sayede ürün zayiati olmuyor. Misir tarlalari da dron’la artik ilaçlanabiliyor. Bu sayede haserat tarladaki ürünlere zarar veremiyor. Tepecik köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi, aldigi dron’u kiraliyor. Dron ile tarlanin dönümünü 20 liraya ilaçlama yapan köylüler bu yil 5 bin dönüm tarlayi ilaçlamayi hedefliyor. Ilaçlama yapan dron’u kiralamak için talep oldukça fazla köylüler günler sonrasina gün vermek durumunda kaliyor. Tepecik köylüleri yaptiklari kiralama ile dron’a yaptiklari ücreti 1 sezonda çikartmayi ve önümüzdeki yil dron sayisini 2’ye çikartmayi hedefliyor.

Tepecik köyü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi, olarak ilaçlama yapan dron aldiklarini ifade eden Baskan Nazmi Seymen, "Bursa köylerinde ilk ilaçlama dron’unu biz aldik. Bizimde teknolojiye ayak uydurmamiz lazimdi. Köyümüzde misir ekimi çok fazla biz traktörle misirlari çok fazla zayiat verdigi için ilaçlama yapamiyorduk. Dron sayesinde ilaçlamayi yapabilecegiz. Bu sayede ürünlerimizden daha fazla verim alacagiz. Bu dron’u dönüm basi 20 liraya kiraya veriyoruz. Dron ile Mustafakemalpasa ilçesinin tüm köylerine hizmet vermeyi hedefliyoruz. Dron ile ilaçlama yaptirmak için çok fazla talep var üreticileri siraya yaziyoruz. Dron tarlada yetisen, kavun, karpuz, domates, bugday ve bir çok ürünü ilaçliyoruz. Tarlalarimizi traktör ile ilaçladigimizda yüzde 8’lik zayiat oluyordu. Dron ile ilaçlama yapica bu zayiat ortadan kalkiyor. Bu yil 5 bin dönüm tarlayi ilaçlama yapmayi hedefliyoruz. Talep çok fazla oldugu için bir tane daha dron almayi düsünüyoruz" dedi.

Dron ile ilaçlama yapmanin ürün zayiatini önledigini ifade eden üreticiler, "Daha önce tarlalarimizi traktörle ilaçliyorduk. Artik dron ile ilaçlama yaptiriyoruz. Dron ile ilaçlama traktörün verdigi zayiati vermiyor, daha fazla ürün aliyoruz. Teknolojiye ayak uydurduk daha çok ürün aliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA