Elektronik Atiklar Geri Dönüsüme Kazandiriliyor

Kocaeli’nin Dilovasi ilçesinde bozuk ve kullanilmayan elektronik atiklar toplanarak, yeniden geri dönüsüme kazandiriliyor.

Elektronik Atiklar Geri Dönüsüme Kazandiriliyor
Dilovasi Belediyesi ve elektronik atik geri dönüsümü yapan bir firma, örnek proje için bir araya geldi. Proje çerçevesinde eski, bozuk ve kullanilmayan her türlü elektronik esya çöpe atilmamasi amaciyla vatandaslardan toplaniyor. Esyalarini getiren vatandaslara küçük hediyeler verilirken, geri dönüsümün önemi de anlatiliyor. Vatandaslardan toplanan esyalar yeniden geri dönüsüme kazandirilarak çevreye zarar verilmesinin önüne geçiliyor.

"Bu atiklar tehlikeli oldugu için geri dönüsümü önemli"

Elektronik atiklarin toplandigini ve geri dönüsüme tabi tutuldugunu söyleyen çevre mühendisi Eda Mut Sisman, "Bu atiklarin geri dönüsümü önemli. Içerisinde civa, fosfor, kursun gibi tehlikeli elementler barindiriyorlar. Bir diger önemi ise hammadde içermeleri. Bakir, alüminyum, çesitli metaller, özellikle nadir toprak elementleri içermesi sebebiyle bu atiklarin geri dönüsümü oldukça önemli. Ayni zamanda cep telefonlari, kisisel bilgisayarlarimiz hepsi bilgi tasiyan ekipmanlar ve bunlarin güvenilir, geri dönüsüm yapan firmalarda içerisindeki bilgilerin imha edilerek, degerli kisimlarinin ayristirilarak hammaddeye geri kazandirilmasi, tehlikeli kisimlarinin ise tekrar yapilabiliyorsa geri kazanimi veya bertarafa gönderilmesi oldukça önemli" dedi.



"Hem doga için hem de ekonomik katki için bunlarin çöple karismamasi gerekiyor"

Elektronik atik firmasi yerel yönetimler yöneticisi Esra Satir Tiryaki ise "Elektronik atiklarin geri dönüsümünü yapiyoruz. Elektronik atiklardan elde edilen plastik, metal, demirler ikinci endüstride kullanilabiliyor. Plastikler, bakirlar, kablolardan çikan elektronik devreler, bize gelen sanatsal çalismalardan görülebilecegi gibi telefon, tablet ve benzeri atiklardan, büyük beyaz esyalar, küçük ev aletleri, klimalar, sogutucular gibi ürünleri geri dönüstürüyoruz. Bunlar geri dönüsüme kazandirilabiliyor, ikinci endüstride kullanilabiliyor. Hem doga için hem de ekonomik katki için bunlarin çöple karismamasi gerekiyor. Dikkat edip, duyarliligi arttiracak etkinlikler yapiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA