Bu Proje Çiftçi Gelirini Artiracak, Tersine Göçü Hizlandiracak

Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan, Han, Seyitgazi ve Çifteler’in turizm ve tarimsal kalkinmasi için ‘’Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi’’ hazirlandi. Kaplama lavanta bahçeleri için 1 milyon fide temini hedeflenirken, 5 dekarlik kapama lavanta bahçelerinin tesisine 3 yil sonra ödemeli ve yüzde 20’si hibe olmak üzere toplamda 37 bin TL faizsiz kredi saglanacak.

Bu Proje Çiftçi Gelirini Artiracak, Tersine Göçü Hizlandiracak
Han ilçesi Gökçekuyu mahallesinde düzenlenen Çiftçi Bilgilendirme toplantisinda, Eskisehir Orman Isletme Müdür Yardimcisi Ahmet Demir, ORKÖY Projeleri hakkinda bilgilendirme yapti. Demir, Han ilçesine bagli Gökçekuyu, Iskankuyu, Akdere, Karaagaç ve Kayi mahallelerinin ORKÖY’e dahil oldugunu belirterek, bu mahallerde üretim yapan ve uygun sartlari tasiyan çiftçilerin basvurmalari halinde ORKÖY desteklemelerinden faydalanabileceklerini belirtti.

Ahmet Demir, ORKÖY’e dahil 5 dekarlik kapama lavanta bahçelerinin tesisine 3 yil sonra ödemeli ve yüzde 20’si hibe olmak üzere toplamda 37 bin TL faizsiz kredi saglandiginin altini çizerek basvuran her çiftçiyi bu imkândan faydalandirmak istediklerini belirtti.



Hedef en az 1 milyon adet lavanta fidesinin ücretsiz olarak temin etmek

Projede gelinen süreç konusunda katilimcilari bilgilendiren Proje Koordinatörü Hasan Öz ise; “Gelinen noktada kiymetli çiftçilerimizin üretme istegi, il müdürümüz, kaymakamimiz ve valimizin büyük destekleri ile planlanan faaliyetleri adim adim gerçeklestiriyoruz. Proje Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansina (BEBKA) sunuldu ve sonucunu bekliyoruz. Projeyi yürütecek Gökçekuyu Mahallesi Tarimsal Kalkinma Kooperatifi kuruldu. Mahallede atil durumda bulunan eski köy okulunun proje yürütücüsü kooperatife tahsis çalismalari baslatildi. Proje ile ihtiyaç duyulan en az 1 milyon adet lavanta fidesinin ücretsiz olarak temin edilme çalismalari devam etmektedir. Üretime baslanmasi halinde sözlesmeli tarim ile ürünü daha dalinda iken degerinde alma garantisi veren ilgili firmalar ile baglantilar saglandi. Projenin ajans tarafindan uygun görülmesi halinde ekolojik köy için ihtiyaç duyulan tesisler pilot köy olarak Gökçekuyu mahallesinde kurulacak ve Frig Vadisini ziyarete gelecek turistler bu köyde agirlanabilecek. Bu sayede köyde üretilen bütün bitkisel ve hayvansal ürünlerin yerinde ve degerinde pazarlanabilecegini ve ilerleyen dönemlerde ev pansiyonculugunun da devreye sokularak hedef bölgede büyük bir gelir kapisi olusturulacagini umut ediyoruz. Projemiz 9 paydas olan Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Eskisehir Valiligi (YIKOB), Han Kaymakamligi, Orman Bölge Müdürlügü, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi, Han Ziraat Odasi Baskanligi, S.S. Han Tarimsal Kalkinma Kooperatifi ve S.S. Gökçekuyu Mahallesi Tarimsal Kalkinma Kooperatifi isbirligi ile yapilacaktir.” dedi.



Amaç çiftçilerin tarimsal gelirini arttirmak

Toplantida söz alan Il Müdürü Gümüs, Frig Vadisinin merkezinde bulunan Han ilçesinin tamaminda, Seyitgazi ilçesine bagli 6, Çifteler ilçesine bagli 1 mahallede bu projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlatti. Amaçlarinin, tarihi degeri nedeniyle büyük bir turizm potansiyeli bulunan bu bölgenin turizmin avantajindan faydalanarak çiftçilerinin tarimsal gelirini arttirmak oldugunu belirten Gümüs, sunlari söyledi;

"Simdiden birçok gencimizde tersine göçle köylerine geri dönebilecekleri düsüncesi olustu"

"Bir baska deyisle turizm ve tarimin birbirini desteklemesini saglayarak yöre çiftçisinin gelirini arttirmak, yasam kosullarini iyilestirerek refah seviyesini yükseltmek ve bunun sonucunda yöre insanin yerinde istihdamini saglayarak köyden kente göçü önlemektir. Nihayetinde geçimini saglayacak kadar tarimsal gelir elde edemedigi için bu güzide topraklarini birakarak asgari ücret ugruna çalismak zorunda kalacagini bilse de büyük sehirlere göç etmek zorunda kalan genç çiftçilerimizi tersine göçle köylerine geri döndürüp köylerine, topraklarina sahip çikmalarini saglamaktir. Bizi bu projeyi hayata geçirmeye iten çok önemli gerekçelerimiz var. Proje ile hedef bölge olarak seçilen Han Ilçemizde ne yazik ki geleneksel tarimsal faaliyetlerden yeterli gelir elde edilemedigi için büyük sehirlere göçler yasanmis ve bunun sonucunda bölge nüfusu son 7 yilda yüzde 12, son 20 yilda yüzde 50 azalmistir. Bunun paralelinde mevcut nüfus içerisinde genç nüfus orani ise maalesef yüzde 8 seviyesine düsmüstür. Hal böyle olunca bölgede arazileri ekip biçecek, hayvanlarin bakimini yapacak isgücü yoklugu, tarimsal üretimi çok düsük seviyelere indirgemistir. Maalesef bir çare bulunmazsa yöre çiftçisi sürdürülebilir bir tarimsal gelir elde edemedigi için büyük sehirlere is bulma umuduyla göç etmeye devam edecektir. Bu sekilde devam ederse önümüzdeki yillarda ilçede tamamen terk edilmis köyler görebiliriz. Bu proje, simdiden birçok gencimizde tersine göçle köylerine geri dönebilecekleri düsüncesi olusturdu. Hâlihazirda yüzde 70’i üretim yapilmayan alanlardan olusan bu proje dahilindeki bin 200 dekarlik arazide, katma degeri geleneksel olarak üretilen ürünlerden kat kat yüksek olan ve turizme hitap eden lavanta ve üzüm gibi ürünleri üretmeye istekli 65 çiftçimizin yüzde 50’si bu çerçevedeki gençlerden olusmaktadir. Projenin gerçeklesmesi için yaklasik olarak 6 milyon TL’lik bir bütçe gerekmekte olup kaynak arayislarimiz devam etmektedir.‘

Kaymakam Ak, "Bu proje Han ilçesi için çok büyük firsat"

Han Kaymakami Murat Ak ise, projeyi ilçeleri için çok büyük bir firsat olarak gördügünüz anlatti. Büyük bir turizm potansiyeli olan Han ilçesine gelen turistleri agirlayamadiklarini ve turizmden yöre halkina bir gelir saglayamadiklariniz anlatan Ak, "Inaniyorum ki bu proje sürekli göç veren Ilçemizin kaderini degistirecektir. Bu proje ile tarim ve turizmin birbirini destekleyerek ilçemizin gelir seviyesinin artmasina büyük katki saglayacagini düsünüyorum. Ben Han Kaymakami olarak bu nedenle ‘Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesini’ basindan beri destekliyorum. Bundan sonra da proje paydas kurumu olarak gereken her türlü destegi verecegimizi belirtmek isterim. Çiftçilerimizin de bu projeyi sahiplendiklerini görmemiz bizleri çok mutlu etmistir.’’ dedi.



Toplantiya yogun katilim

Üreticilerden gelen sorularin cevaplanmasiyla sona eren toplantiya, Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüs, Han Kaymakami Murat Ak ile beraber Eskisehir Orman Isletme Müdür Yardimcisi Ahmet Demir, Han Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Ihsan Söker, KTV Sube Müdürü Hasan ÖZ, Han Ziraat Odasi Baskani Ahmet Iyigün, Gökçekuyu Mahalle Muhtari Mustafa Kurnaz, Projeyi yürütmek amaciyla kurulan S. S. Gökçekuyu Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Kezban Kurnaz ve çogunlugu kadinlardan olusan üyeleri, Projeden Sorumlu Il/Ilçe Müdürlügümüz Teknik Personeli ve ORKÖY’e dahil bulunan Han Ilçesi Gökçekuyu, Iskankuyu, Kayi, Karaagaç ve Akdere çiftçileri ve üreticilerimizle sözlesmeli tarimsal üretim ile lavanta üretim sözlesmesi yapmak isteyen Denizli ve Bilecik’ten katilim saglayan iki firma temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA