Asirlik Kilitlerin Aynisini Yapti, Her Biri Servet Degerinde

Bursa’da düzenlenen el sanatlari festivalinde sergi açan kilit ustasi standini ziyaret edenlere yaptigi yüzlerce çesit her biri servet degerinde kilidi taniyor.

Asirlik Kilitlerin Aynisini Yapti, Her Biri Servet Degerinde
Çocukluk yillarinda, bakir ustasi babasinin atölyesinde yardim amaçli çalistigi siralarda bir konagin kapi kilidinin motiflerinden etkilenerek, kilitlere merak saran Mehmet Yuguran, kilit yapmayi ögrendi. Asirlik kilitlere merakli olan usta yüzlerce yillik kilitlerin birebir aynisini yapiyor. Türkiye’de bu tarz kilit yapan sayili ustalardan olan Yuguran, yaptigi her biri asirlik yüzlerce çesit kilidi merak eden herkese hikayesiyle birlikte anlatiyor.

Bu isi 40 yildir yaptigini ifade eden Mehmet Yuguran, "Ben Osmanli’dan günümüze gelen kilitleri tekrar hayat geçirmeye çalisiyorum. Tarihi kilitlerin birebir aynilarini yapiyorum. Bu isi yapan usta Türkiye’de bir elin parmagini geçecek kadar kalmadi. Osmanli kilitçiligi son demlerini yasayan bir sanat, bizim yüzlerce çesit kilitlerimiz var istenilen her kilidin aynisini yapabilirim. Yapmis oldugum bu kilitleri tarihi evlerini restore edenler tercih ediyor. Yaptigim bu zamana kadar bin lira ile 40 bin lira arasinda degisen fiyatlarda tarihi kilit yaptim. Bu kilitleri koleksiyon yapmak için alanlarda oluyor" dedi.

Kaynak: İHA