Almanya'da 'Küçük Genel Seçim' Olarak Nitelendirilen Kuzey Ren-Vestfalya Seçimlerinde CDU Birinci Oldu

Almanya’nin Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yapilan ve "küçük genel seçim" olarak nitelendirilen eyalet meclisi seçimlerinin galibi oylarin yüzde 35’ini alan Hristiyan Demokratik Birligi (CDU) oldu.

Almanya'da 'Küçük Genel Seçim' Olarak Nitelendirilen Kuzey Ren-Vestfalya Seçimlerinde CDU Birinci Oldu
Almanya’nin nüfus bakimindan en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yapilan ve "küçük genel seçim" olarak nitelendirilen eyalet meclisi seçimlerinin galibi oylarin yüzde 35’ini alan Hristiyan Demokratik Birligi (CDU) oldu. Seçime katilim orani yüzde 56 olurken, halk, eyalet meclisinde yer alacak 199 meclis üyesini seçti. Almanya’nin 83 milyonluk nüfusunun 18 milyonu Kuzey Ren-Vestfalya’da yasarken, 61 milyon kayitli seçmenden 13 milyon 200 bini Kuzey Ren-Vestfalya’da bulunuyor. Eyalette yasayan 277 bin Türk kökenli seçmeninde oy verme hakki var.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, CDU bir önceki seçime göre oyunu 2 puan arttirarak birinci parti çikarken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 27,5 oy alarak bir önceki seçime göre oy orani yüzde 3,2 geriledi.

Yesiller, yüzde 18,5 oy alarak eyaletteki üçüncü büyük parti olurken, bir önceki seçime kiyasla oy oranini yüzde 12,1 oraninda arttirarak oy orani en çok artan parti oldu. Irkçi Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise, oylarin yüzde 6’sini alarak eyalet meclisine girmeye haz kazandi. AfD bir önceki seçime göre yüzde 1,4 oraninda oy kaybi yasadi. Hür Demokrat Parti (FDP) oylarin yüzde 5’ini alarak, oy orani en çok düsen partiler arasinda yer aldi. FDP, bir önceki seçime göre yüzde 7,6 oraninda oy kaybetti.

Federal hükümeti olusturan üçlü koalisyon partilerinin güven oylamasi olarak da degerlendirilen seçim, eski Basbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun yeni Genel Baskani Friedrich Merz için de liderlik onayi olarak kabul ediliyor.
Kaynak: İHA