Kazakistan Enerji Bakani Akçulakov Ve Beraberindeki Heyet Akkuyu NGS'yi Gezdi

MERSIN – İçel’in Gülnar ilçesinde yapimi devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Kazakistan Enerji Bakani Bolat Akçulakov’un öncülük ettigi heyeti agirladi. Kazak konuklara, Akkuyu NGS insaatinin ilerleyisi konusunda bilgi verilerek aktif bir sekilde insa edilen ana tesisler gösterildi.

Kazakistan Enerji Bakani Akçulakov Ve Beraberindeki Heyet Akkuyu NGS'yi Gezdi
Kazakistan Enerji Bakani Bolat Akçulakov ile Samruk-Kazina A.S. Yönetim Kurulu Baskani Almasadam Satkaliyev ve Kazak is dünyasi temsilcileri, Akkuyu NGS’yi ziyaret etti. Rosatom Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Uluslararasi Is Gelistirme Direktörü Kirill Komarov ve Akkuyu Nükleer A.S. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva tarafindan Kazakistan heyetine, nükleer santral ve insaatla ilgili bilgiler verdi.

Konuklar, saha ziyaretçileri için zorunlu olan is güvenligi egitiminden geçtikten sonra projenin ana ulasim merkezi olan Dogu Deniz Kargo Terminalini ziyaret ettiler. 1 No’lu ünitenin pompa istasyonu insaat alanini da inceleyen heyet, insa edilen güç ünitelerinin genel manzarasini görebilmek için sahanin en yüksek noktasina da çiktilar.

Gezinin ardindan nükleer güç santrali insaat süreci konusunda bilgi alisverisinde de bulunuldu. Akkuyu Nükleer A.S. Genel Müdürü Zoteeva, konuklara Türkiye’deki projenin uygulanmasi konusundaki ayrintilari aktarirken, Rosatom-International Network Özel Kurulusu Baskani Vadim Titov da santral insaatinin iletisim etkinlikleri konusundaki tecrübelerini paylasti. Nükleer güç santrali sahasina yapilan ziyaret soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, gelismis güvenlik sistemleriyle donatilmis VVER-1200 3+ nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden olusacak ve NGS’nin toplam kurulu gücü 4 bin 800 MW olacak. Her ünitenin 60 yil olarak planlanan hizmet ömrünün 20 yil daha uzatilmasi da güvenlik degerlendirmesinin akabinde Nükleer Düzenleme Kurumunun onayi ile mümkün olabilecek. 4 güç ünitesinin de devreye alinmasinin ardindan Akkuyu NGS, yilda yaklasik 35 milyar kWh elektrik üretecek.

Insaat halindeki nükleer santral için malzeme ve ekipman tedariki, büyük ölçekli uluslararasi is birliginin bir sonucu olarak gerçeklesiyor. Akkuyu NGS’nin 4 güç ünitesi için reaktör basinç kaplari, buhar jeneratörleri, ana sirkülasyon pompalari dahil olmak üzere tedariki uzun süren ekipmanlarin çogu, Rosatom’un makine yapimi bölümünün birer parçasi olan Rus imalat tesislerinde üretiliyor. Türk üreticilerden gerekli sertifikalarin mevcudiyetine bagli olarak, havalandirma ve isi degisim ekipmani, pompalar ve basinçli kaplar gibi ekipmanlar tedarik ediliyor.
Kaynak: İHA