Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Türk Kizilay 103. Genel Kurulu'nda Konustu

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Ukrayna krizindeki tutumumuz, ülkemizin barisi, istikrari, insani ve insan hayatini merkeze alan yaklasiminin bir örnegidir. Cumhurbaskanimiz iki komsumuz arasinda baslayan çatismalara son verebilmek için bizzat yogun diplomatik gayret göstermektedir" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Türk Kizilay 103. Genel Kurulu’nda konustu.

Kizilay’in afet yardimlarindan çatisma alanlarina, kan hizmetlerinden uluslararasi yardim faaliyetlerine kadar genis bir alanda küresel marka haline geldigini söyleyen Oktay, "Türk Kizilay, özellikle geçtigimiz 10 yilda kapasitesini artirmis, faaliyet alanlarini genisletmis ve dijital dönüsüme uyum saglamistir. Sadece geçtigimiz yil 15 milyondan fazla insanimiza Kizilay eliyle sosyal yardim ulastirilmis, bu yardimlarin toplam tutari 600 milyon lirayi asmistir" dedi.

Türkiye’nin kan ihtiyacinin yüzde 90’inin Kizilay vasitasiyla karsilandigini ifade eden Oktay, "Kizilay yine geçtigimiz yil 51 ülkede 8,5 milyon kisiye milletimizin yardim elini uzatmistir. Ilik nakli ve kök hücre tedavisi alaninda Saglik Bakanligi ile ortaklasa yürütülen TÜRKÖK projesi ile 3 bin 900 hastaya umut olmus, hayat vermistir. Bunlarin yani sira Kizilay, afet müdahale ve afet lojistik sistemleri ile dünyanin en iyi afet örgütlenmelerinden birine sahiptir. Isleyis süreçlerini e-Kizilay sistemiyle dijitallestirmis olmasi ve evraksiz muhaberat, temassiz bagis gibi uygulamalari sistemine entegre etmesi, hiz ve seffaflik açisindan takdire sayandir. Genç Kizilay, Kizilay Kadin ve Kizilay Engelsiz gibi yapilarla teskilat yapisini genisletmis, güçlendirmistir" dedi.

Kizilay kültürünün yeni nesillere aktarilmasi ve gönüllü gençlerin Kizilay yapisinin içinde yer alip proje üretiyor olmasinin, yarinlar açisindan umut verici oldugunu söyleyen Oktay, "103’üncü dönemde olusacak yeni yönetimin hem kurumsal hem de beseri yapiyi daha da gelistirerek daha nice gönüle girecegine yürekten inaniyorum. Türk Kizilay, dünyadaki benzer kuruluslardan tarafsizligi; dil, din, irk ayrimi gözetmeksizin 150’yi askin ülkede faaliyet göstermesi ile ayrismaktadir.

Geçmiste Kibris’ta, Körfez Savasi’nda ya da Bulgaristan’dan ülkemize gerçeklesen göç sürecinde nasil yardima kostuysa Suriye krizinde de öyle cansiperane sekilde yaralari sarmistir. Haiti’den Mogadisu’ya, Myanmar’dan Filistin’e kadar gidilemez denilen yerlere cesaretle ulasan yine Kizilay’imiz olmustur. AFAD Baskanligi yaptigim dönemden bu yana yurt içinde yurt disinda hangi afet bölgesine gittiysem Kizilay’in sefkat elini uzattigina sahit oldum" açiklamasinda bulundu.

"Istanbul görüsmelerinin somut neticelerle ilerlemesi, bölgede her anlamda istikrarin faydasina olacaktir"

Türk Kizilay’in Ukrayna’daki savas magdurlarina beslenme, barinma, giyim, saglik ve hijyen yardimlarini karayoluyla ulastirmayi sürdürdügünü aktaran Oktay, sunlari kaydetti:

"Ayrica Ukrayna’dan gelen vatandaslarimizi karsilama ve yönlendirme görevini yine Kizilay üstlenmis durumda. Kizilay gibi yüksek organizasyonel kabiliyete ve donanima sahip marka kuruluslara sahip olmamiz güçlü ve iddia sahibi bir devlet olmamizin sonucudur. Ukrayna krizindeki tutumumuz, ülkemizin barisi, istikrari, insani ve insan hayatini merkeze alan yaklasiminin bir örnegidir. Cumhurbaskanimiz iki komsumuz arasinda baslayan çatismalara son verebilmek için bizzat yogun diplomatik gayret göstermektedir. Mart ayinda Ukrayna ve Rusya disisleri bakanlarinin ülkemizde bir araya gelmelerini temin etmis olmamiz kayda deger bir gelismedir. Izleyen günlerde yüz yüze müzakerelerini sürdürebilmeleri amaciyla taraflara Istanbul’da ev sahipligi yaptik. Bu görüsmeler vesilesiyle taraflar arasi iletisimde somut ilerlemeler kaydedildi. Her iki tarafin da güven duydugu ülke olarak çabalarimizi sürdürüyoruz. Sivillerin hedef alindigi görüntüler yüreklerimizi daglasa da umudumuza gölge düsürmüyoruz. Iki komsumuz arasinda önce ateskesin, ardindan da kalici barisin tesisi, yasanan dramin sona ermesi yönünde en büyük arzumuzdur."
Kaynak: İHA