Akbük Koyundaki Iskeleler Yikildi

Mugla’nin Mentese ilçesinin kiyi seridine tek baglanti noktasi Akbük koyundaki yikimlar devam ediyor. Koyda 30-40 yildir bogulma, yangin, kaza gibi acil olaylarda saglik ve Sahil Güvenlik ekiplerinin kullandigi iskele de yikim karari sonrasi yikildi.

Akbük Koyundaki Iskeleler Yikildi
Mentese Belediyesi tarafindan Akbük koyunda 6’nci etap kaçak yapi yikim çalismalari çerçevesinde 15 kaçak yapi ve 5 iskelenin yikimi gerçeklestirildi.

Akbük sahili, Kiran, Sarniç, Kuyucak mahallelerinde idari ve yargi süreci tamamlanan, yapi kayit belgeleri iptal edilen, yürütmeyi durdurma karari alan insaatlardan karari kaldirilan 15 adet yapinin yikimi gerçeklestirildi.

Mentese’de 2021 yilinda ilçe genelinde 220 yapinin mühürlendigi, 60 kaçak yapinin yikildigi açiklandi. 2022 yilinda ise hukuki incelemeler devam ederken, mahkeme kararlari sonrasi yikimlara devam edilecegi belirtildi. 2022 yili içerisinde yaklasik 150 adet yapinin yikilmasi bekleniyor.

Mavi yolculugun önemli ugrak noktalarindan Akbük koyunda yapi kayit belgesi alinan 30 yillik ahsap iskelenin yikilmasina ise bölgedeki esnaflar tepki gösterdi. Isletmeci Öner Altas, yapi kayit belgesi alinan iskelenin sadece isletmeler için degil, AFAD, deniz polisi, Sahil Güvenlik ve saglik ekiplerine de geçmiste asayis olaylarinda hizmet verdigini belirtti.

Altas, “Mavi yolculugun ugrak noktalarindan Akbük koyunda bugün itibari ile iskeleler yikildi. Bu iskeleler mavi yolculuga hizmet vermekle birlikte geçmisten bugüne kadar Sahil Güvenlik, AFAD, deniz polisine

denizde bogulma, yaralanma ve herhangi bir asayis konusunda hizmet verdi. Pandemi nedeniyle turizm sekteye ugramisken, ülkemizin su anda içinde bulundugu ekonomik durumdan kurtarmanin tek yolu turizm iken, tam turizmin baslayacagi bu günlerde iskelelerin kaldirilmasi düsündürücü. Yaz aylarinda bu iskeleler turizme hizmet verebilirdi. Akbük koyunda su anda hiçbir iskele kalmadi. Bundan sonra burada yasanabilecek deniz kazalarinda Sahil Güvenlik, AFAD ve deniz polisinin kara ile baglantisi nasil yapilacak?” dedi.

Akbük koyunu yaz aylarinda 2-3 bin kisinin günübirlik ziyaret ettigini belirten Öner Altas, basta mescit, aritma, balikçi barinagi gibi problemlerin de ilgili kurumlar tarafindan mutlaka çözüme kavusturulmasi gerektigini açikladi.

Kaynak: İHA