Aile, Çalisma Ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik Açiklamasi 'Engellilere Yaklasimda Ön Yargilari Kirdik'

Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Artik engelli vatandaslarimizin her türlü egitim ve sosyal imkandan yoksun olarak evlerinde bagimli bir hayat yasadiklari dönemler eskide kaldi. Engellilere yaklasimda ön yargilari kirdik” dedi.

Aile, Çalisma Ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik Açiklamasi 'Engellilere Yaklasimda Ön Yargilari Kirdik'
MÜSIAD Kadin ve MÜSIAD Saglik Sektör Kurulu is birligiyle Engelliler Haftasi dolayasiyla ‘Engelsiz Fark Et Engelsiz Kesfet’ isimli bir etkinlik düzenlendi.

MÜSIAD’in Bahçelievler’deki merkezindeki etkinlige Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Istanbul Vali Yardimcisi Abdurrahman Inan, Bahçelievler Belediye Baskani Hakan Bahadir, MÜSIAD Baskani Mahmut Asmali, MÜSIAD sube baskanlari, üyeler, engelli vatandaslar ve aileleri katildi.

Etkinlikte farkli illerdeki bakim merkezlerinden gelen engelliler yörelerine ait türküleri seslendirip, oyunlar oynayarak yeteneklerini sergiledi. Ayrica engellilerin el emekleriyle yaptiklari ürünler, merkezin girisindeki salonda sergilendi.

“Amacimiz tüm vatandaslarimizin daha mutlu, huzurlu ve güven içinde bir hayat sürmesi”

Etkinlikte konusan Bakan Yanik, “Ailemizin her bir ferdinin hayata tam, esit, dogal ve aktif katilimini saglamak için çalisiyor, bu dogrultuda hem engelli vatandaslarimizin deneyimlerine kulak kabartiyor, hem de akademik faaliyetleri destekliyoruz. Amacimiz tüm vatandaslarimizin daha mutlu, huzurlu ve güven içinde bir hayat sürmesi. Toplumun ürettigi sosyal refahin tüm kesimlere esit ve adil biçimde dagilmasini saglamaktir. Bu yüzden sosyal yardim kalemlerimizi çesitlendiriyoruz. Bu sebeple engelli vatandaslarimiz için farkli bakim ve rehabilitasyon merkezleri, programlari gelistiriyoruz” diye konustu.



“Engellilere yaklasimda ön yargilari kirdik”

Engelliye yaklasimda ön yargilari kirdiklarini anlatan Bakan Yanik, “Egitim, saglik, spor, kültür-sanat faaliyetleri, istihdam, erisilebilirlik alanlarinda var olan engelleri tespit ederek, bu engelleri asmak üzere toplumsal bilinci ve duyarliligi gelistirmeye çalisiyoruz. Artik engelli vatandaslarimizin her türlü egitim ve sosyal imkândan yoksun olarak evlerinde bagimli bir hayat yasadiklari dönemler eskide kaldi. Belki de en zoru bu ön yargilari kirmakti. Kalip yargilarin önüne geçmek, engelliyse ne isi var disarida, sokakta, sporda, okulda, sanatta, alisveriste ya da sinemada sorusunu soran zihniyetlerin dönüsümünü saglamak kolay degildi. Engelli vatandaslarimizin hak temelli bir yaklasimla, onurlu ve bagimsiz hareket kabiliyetlerinin arttigi bir hayat sürebilmeleri için her türlü destegi vermeye gayret ettik” dedi.

Engellilerin artik hayatin her alaninda oldugunu belirten Bakan Yanik, “Görünüyorlar, kapali kapilar ardinda degiller. Yetenekleri, bilgi ve enerjileriyle hayata katiliyor, engellere hapsolmadiklarini rahatlikla gösterebiliyorlar. Aldigimiz tedbirler, yaptigimiz hizmetler çerçevesinde engelli vatandaslarimizin sosyal hayata katilimini, günlük hayatlarinda kendi ihtiyaçlarini olabildigi kadar kendilerinin karsilayabilmesi için yapmamiz gereken her türlü adimi AK Parti hükümetleri olarak 20 yildir araliksiz atiyoruz. Yapmamiz gereken her türlü harcamayi hiç sakinmadan yapiyoruz ve çalismalarimizi engelli vatandaslarimizin hak temelli, herhangi bir baskasi kadar sosyal hayatin içeresinde yer almalarini, onlarin en dogal hakki oldugunu, onlara yapilanlarin bir lütuf olmadigini bilerek yerini getiriyoruz” seklinde konustu.

Kendilerinden önceki dönemde engellilerin sokaga çikamadigi için yok sayildigini belirten Yanik, “Bundan 20-25 sene önce uluslararasi kuruluslar Türkiye’ye geldikleri zaman ‘Aa ne güzel Türkiye’de engelli yok, ne kadar saglikli bir toplum’ diyorlardi. Hâlbuki engelliler evden çikamadiklari için sokakta görünmüyorlardi. Dolayisiyla bugün artik engellilerimizin kafelerde, bir takim çalisma merkezlerinde, bizim yaptigimiz projeler çerçevesinde farkli yerlerde çalistiklarini, sosyal hayata katildiklarini, egitim gördüklerini görüyoruz. Bundan sonra çalismalarimiza engelli vatandaslarimizin hak temelli bütün sosyal, ekonomik ve egitim ihtiyaçlarini karsilamak için araliksiz devam edecegiz. Ve insallah insanin esref-i mahlûkat oldugu suurunu hiç unutmadan engelli-engelsiz, yasli-genç, kadin-erkek-çocuk her birimizin bu toplumun içerisinde ne kadar güzide bir yerinin oldugu bilinciyle çalismalarimizi sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA