TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Tedarik Zincirindeki Kirilmayi En Iyi Degerlendiren Ülkeyiz'

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, pandemi sürecinin sürdürülebilirlik ve tedarik zincirindeki kirilmayi ön plana çikardigini belirterek, “Tedarik silindirindeki kirilmayi en iyi degerlendiren ülkeyiz. 2021 ihracatimiz 225 milyar dolarin 23 milyar dolari, zincirin kirilmasindan Türkiye’ye gelen bir deger” dedi.

TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Tedarik Zincirindeki Kirilmayi En Iyi Degerlendiren Ülkeyiz'
TIM Baskani Ismail Gülle, Akdeniz Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (AHKIB) Ödül Törenine katilmak üzere İçel’e geldi. Baskan Gülle, ödül töreni öncesinde düzenlenen toplantida, Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) baskanlari, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ve TIM delegeleri ile bulustu. Bir restoranda gerçeklestirilen yemekli toplantiya, İçel Valisi Ali Ihsan Su ile kurum müdürleri de katildi.

Toplantida, tanitim filminin izlenmesinin ardindan AKIB’in yeni seçilen baskanlarini tanitan Gülle, Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile Diyarbakir’a atanan Vali Su’ya da ihracatçilara verdigi destek için tesekkür ederek, yeni görevinde basarilar diledi.

“Bu dava, Cumhuriyetimizin 100’üncü yilindaki ihracat rakamlarini 300 milyar dolarin üzerine götürme davasi”

Nisan ayinda yapilan seçimlerde 61 birligin seçimlerinin tamamlandigini belirten Gülle, kazanan baskanlari tebrik etti. Birliklerde görev alanlarin maas almadiklarini, aksine ceplerinden harcadiklarini vurgulayan Gülle, “Ailenizden, isinizden fedakarlik yaparsiniz. Biz burada memleket sevgisi için, vatan sevgisi için çalisiyoruz. O nedenle hiçbir sey beklemeden bu hizmetler için yarisilmasi, davanin büyüklügünü gösteriyor. Dava, büyük dava; Cumhuriyetimizin 100’üncü yilindaki ihracat rakamlarini 300 milyar dolarin üzerine götürme davasi. Insanimizi zenginlestirme, ülkemizi kalkindirma davasi” diye konustu.



“Tedarik zincirindeki kirilmayi en iyi degerlendiren ülkeyiz”

Pandemi sürecinin sürdürülebilirlik ve tedarik zincirindeki kirilmayi ön plana çikardigina dikkat çeken Gülle, “Tedarik zincirindeki kirilmayi en iyi degerlendiren ülkeyiz. Allah’a çok sükür, 2021 ihracati 225 milyar dolarin içerisinde tedarik zinciri kirildigi için mal aldigi yerden mal alamayan, malini Türkiye’ye gelip Türkiye’den alan, ilk defa Türkiye ile is yapan 23 milyar dolarlik bir zincirin kirilmasindan Türkiye’ye gelen bir deger ve bu deger devam ediyor. Artik 20 milyar dolarinin altinda bir ihracat açiklamiyoruz. Bunlari 2021’de gerçeklestirdik. 225 milyar dolardi, en son nisan ayini açikladik; aylik bazda 23,5 milyar dolara geldik. Cumhurbaskanimizin genel kurulda bize vermis oldugu hedef olan 250 milyar dolari, geçen senenin nisan ayindan bu senenin nisan ayina kadar 243 milyar dolar olarak gerçeklestirdik. Bu, gerçekten büyük basari. Bu basari sizin basariniz; elini tasin altina koyan, risk alan, istihdam eden ve pandemiye ragmen islerini, üretimini aksatmadan, tarlada ürünü birakmadan vefakarca, fedakarca çalisan ihracatçilarimizin basarisidir” ifadelerini kullandi.

“Ihracatçilarimizi, Türkiye Lojistik Portalindan faydalanmaya davet ediyorum”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, hükümet ve bakanlarin da ihracatçi için istenen hiçbir seyi karsiliksiz birakmadiklarini vurgulayan Gülle, özellikle pandemi döneminde yogunlasan 215 sorunun hepsinin çözüldügünü söyledi.

Gülle, “Pandemi basladiktan sonra ilk yasanan sorunlardan bir tanesi lojistik sorunu oldu. En büyük konteyner sorunlarini hatirlayin. ‘Ne olacak’ dedigimiz konteyner sorunu, daha sonra bize hayirli bir netice oldu. Çin’den 20 bin dolara gelen konteyner maliyeti, ülkemizden 5 bin dolarlik bir teminle ülkemizi tercih edecek noktaya geldi. Lojistik sektörünün bu sorununu çözmek adina Türkiye Lojistik Portalini hayata geçirdik. Su anda binlerce firmamiz buradan hizmet aliyor. Bu hizmeti size veren binlerce lojistik sirketi de sizlere daha ucuz, hesapli, rekabet edilebilir imkanlar sagliyor. Sizleri bu firsattan faydalanmaya davet ediyorum” seklinde konustu.



“Ihracatçi Gelistirme Fonundan 600 firmamiz kredi kullandi”

Ihracatin finansmaninin, pandemi ve sonrasindaki dönemde en temel ihtiyaçlardan biri olarak öne çiktigini ifade eden Gülle, “Ihracatçi birliklerinin sene sonunda kalan yedek akçelerini bir araya getirerek atil parayla Ihracati Gelistirme Fonu, yani bir kredi garanti fonu olusturduk. Yüzde 100 kendi kaynaklarimizla bütün ihracatçilarimizin ortak oldugu 61 birligimizin fonlariyla olusan bu yapiyi mart ayinda harekete geçirdik. Mart sonu itibariyle kredileri vermeye basladik. Su ana kadar 600 firmamiz kredi kullandi. Kefalet sistemiyle ipoteksiz, teminatsiz, kefaletsiz kredi kullaniyor. Su anda Eximbank üzerinden müracaat ediliyor. Eximbank bu yapinin ortagi. Yakinda insallah bütün kamu bankalari da bu sistemin içine girecek. Iki gün önce Maliye Bakanimizla yapmis oldugumuz protokolle 25 milyar TL’lik bir kredi hacmi daha olusturduk. Kendi kefalet sistemimizle birlikte de 50 milyar TL’lik bir krediyi ihracatçilarimiza, öncelikle KOBI’lere kullandirma imkanini yakaladik” dedi.

Ihracat ailesinin de günden güne büyüdügüne vurgulayan Gülle, 2018’de göreve geldiklerinde 60 bin kisi olan ihracat ailesinin, bugün 103 bin kisiye ulastigini söyledi.

Nisan ayinda 2 bin firmanin daha ihracata basladigini kaydeden Gülle, “Bu 2 bin firma 167 milyon dolar ihracat yapti. Yilbasindan beri yaklasik 7 bin firma ihracat ailesine katildi.

Ihracatta rekabet edebilirlik kazanan firmalarin sayisi çogalarak büyüyor” diye konustu.



“Bu, milli bir dava”

Ihracatçilar için yaptiklari diger çalismalari da anlatan Gülle, pandemi sürecinde çok sik konusulan Yesil Dönüsüm konusunda da ellerini tasin altina koyduklarini söyledi.

Gülle, bu çerçevede Ticaret Bakanliginin hazirladigi Yesil Mutabakat Eylem Plani dahilinde, “Dünyayi tüketmeden, dünya için üretmek” mottosu ile TIM Sürdürülebilirlik Eylem Planini açikladiklarini animsatti. Gülle, “Ihracat ailesi yatirim yapiyor, büyüyor, gelisiyor ve daha da büyük vizyonlu büyük isler pesinde kosuyor. Bu da bizi son derece mutlu ediyor. Bu, milli bir dava; hepimiz bunu bir memleket meselesi gibi, bayrak gibi görüyoruz. Buna sahip çikarak götürüyoruz. Hepimiz bu ülkeyi seviyoruz ve bu ülkenin gelecegine inaniyoruz ve bu ülkenin insanini daha iyi yerlere getirmek adina gayret gösteriyoruz. Bu yönde emegi geçen, çalisan, gayret eden bütün arkadaslara tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmanin ardindan Birlik Baskanlarina ve TIM delegelerine rozetleri Baskan Ismail Gülle tarafindan takildi.
Kaynak: İHA