Buckingham Sarayi Mardin Sabunu Kokuyor

MARDIN – Mardin’in Artuklu ilçesinde 4 kusaktir sabunculuk yapan Mehmet Dede, 15 yil önce Mardin’i ziyaret eden Prens Charles’in 15 yildir sürekli 3 çesit sabunu siparis ettigini söyledi.

Buckingham Sarayi Mardin Sabunu Kokuyor
Mardin sabunlarinin ünü sinirlari asti. Sabunlari deneyenler bulunduklari her ülkeden siparis vermeye devam ediyor. 4 kusaktir sabunculuk yapan Mehmet Dede, kendi üretimleri olan zeytinyagli, ardiç katrani ve bittim sabununun 15 yil önce Mardin’i ziyaret eden Ingiltere Veliaht Prensi Charles tarafindan tercih edildigini söyledi.

3 ayda bir Ingiltere elçiligine gönderilen kargolar Buckingham Sarayi’na ulastiriliyor.

Meslegin kendisine dede ve baba mirasi oldugunu aktaran Dede, “Sirf bu bayragi birakmamak için okul, üniversite okumadim. Su an oglum da bu meslekte 4’üncü kusak oldu. Biz bu isi 100 yildan fazladir yapiyoruz. Sabunda unutulmus bir kültürü gelistirdik. Bu geleneksel sabunlari eskiden aileler sadece kendi ihtiyacina göre yillik yapardi. Biz bunu gelistirdik ve bir sektör olustu. Simdi her yerde sabun yapiliyor. Bu sabunlar yöreye has oldugu için zeytinyagli, defne her yerde var. Ama bu bitki sabunlari dogal. Bunlar Mardin’e has. Her ne kadar Siirt sabunu bilinse de sabunun esas anavatani burasidir. 120-140 sabun çesidi yazilmis. Halbuki hiçbiri kültürümüzde yok. Su an Mardin’e ait bittim, badem, melengiç ve ardiç katrani sabunudur. Bunlarin da sifa orani yüksektir arti bunlarin suyu dogaya zarar vermez. Bebekleri de bu sabunlarla yikayabilirsiniz ve bu sabunlar çevre dostudur. Bu nedenle üniversitelerde arastirma konusu oldu” dedi.



“Prens Charles 3 ayda 1 sabun siparis ettiriyor”

Birçok devlet adami, sanatçi, profesör, Isveç Disisleri Bakani, Ingiltere Veliaht Prensi Charles’in bu sabunlardan aldigini ifade eden Dede, “Hala uzun yillar geçmis olmasina ragmen biz çogunu Avrupa’ya ulastirmak için elçiliklere gönderiyoruz. Oradan adreslerine ulasiyor. Ingiltere kraliyet ailesinin veliahtti Prens Charles, 15 sene önce kendisi bizzat memleketimizi ziyaret etti. Sabunlarimiz dikkatini çekti. O gün bugündür elçilikten istiyorlar. Biz gönderiyoruz. Oradan Buckingham Sarayi’na gidiyor. Geçende Avrupa basininda bir haber çikti. ‘Buckingham Sarayi Mardin sabunu kokuyor’ diye o kupür gelecek. Onu da basin kösemize ekleyecegim. Prens Charles genelde bu bitki sabunlari, ardiç katrani, bittim ve içinde birçok bitki ihtiva eden zeytinyagli defne sabunu tercih ediyor. 3 çesit gönderiyorum onlara. Burayi ziyaret ettiginden beri 15 yildir her 2-3 ayda bir siparisleri oluyor. Saça, cilde sifasi çoktur. Hatta bir ardiç katrani ilaçla geçmeyen sorunlari giderdigi için bilim adamlarinin çok dikkatini çekti. Bunu benden patentlememi istediler. Su an 400 küsur eczaneye veriyoruz. Bu sabunun kokusu agir ama bu dede mirasi ilaçla geçmeyen lekeleri, egzamalari, sedefleri iyilestirir. Buckingham Sarayi Mardin sabunu kokuyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA