Türk Hemsireler Dernegi Il Temsilcisi Güven'den Hemsireler Günü Kutlamasi

Türk Hemsireler Dernegi Karabük Il Temsilcisi Dr. Ögretim Üyesi Durdane Yilmaz Güven, 12 Mayis Hemsireler günü dolayisiyla kutlama mesaji yayimladi.

Türk Hemsireler Dernegi Il Temsilcisi Güven'den Hemsireler Günü Kutlamasi
Covid-19 pandemisinde dünya olarak alti milyonun üzerinde, ülke olarak yüz bine yakin vatandasi kaybettiklerini belirten Güven, “Pandeminin etkisini her birimiz, hayatimizin her alaninda derinden hissettik. Süphesiz pandemiden en fazla etkilenen gruplarin basinda saglik çalisanlari, saglik çalisanlarinin içinde de ülkemizde ve tüm dünyada pandeminin yükünü en fazla sirtlayan hemsireler gelmektedir. Dünya olarak normale dönmeye, pandeminin yaralarini sarmaya basladigimiz su günlerde, insanligin, toplumun, her bir ailenin ve bireyin nitelikli hemsirelik hizmetlerine olan ihtiyaci, her zamankinden daha görünür ve daha elzemdir Çünkü hemsireler, her bir bireyin ulasabildigi, esit sekilde yararlanabildigi, sürdürülebilir, adil, etik temelli ve gelecege uygun saglik sistemlerine insa edilmesi ve yürütülmesinde kilit saglik çalisanlaridir” dedi.

Tüm saglik çalisanlari gibi hemsirelerin de maaslarina ve özlük haklarina yönelik bir düzenleme yapilmadigini ifade eden Güven, “Isyerlerinde karsi karsiya kalinan siddet ve mobbing, hakim sendika ve hastane yöneticilerinin baskisi ve ayrimciligi, liyakata dayali olmayan yönetici atanmalari, hemsirelik yasa ve yönetmeliginin uygulanmamasi, yüksek lisans ve doktora mezunu hemsirelerin almis olduklari egitime göre görevlendirilmemeleri, mevzuatin vermis oldugu haklardan yararlanmalarinin engellenmesi ise hemsirelerin yükünü agirlastirmaktadir. Uluslararasi Hemsireler Konseyi (ICN) liderliginde küresel saglik gereksinimleri temel alinarak belirlenen, 2022 yili temasinda, hemsireler, hükümetlere, karar vericilere halka seslenmekte ‘Küresel Sagligi Güvence Altina Almak Için Hemsirelige Yatirim Yapin ve Hemsirelerin Haklarina Saygi Gösterin’ demektedir. Bu ülkenin hemsireleri olarak bizler de, siyasi liderlerimize, yetkililere, karar vericilere ve halkimiza sesleniyoruz. Halkimiza hak ettigi ve ihtiyaç duydugu hemsirelik bakimini vermek için engellerimiz var. Bu engelleri kaldirmak, toplumun sagliginin korunmasi, hastaliklarin ve sakatliklarin önlenmesi, nitelikli ve güvenli saglik hizmetinin verilebilmesi için hemsirelige yatirim yapin, haklarina saygi duyun” diye konustu.

“Hemsireler, toplumumuzdaki her birey için; insan merkezli, esitlikçi, erisilebilir, yüksek kaliteli saglik bakim hizmeti sunmak için var gücümüzle çalistik ve çalismaya devam ediyoruz” diyen Güven, “Ancak meslegimizi nitelikli bir sekilde yapma ve toplumumuza hak ettigi bakimi vermede önümüzdeki bu engeller ve bu engelleri asmada talep ettigimiz destegin verilmemesi, sesimizin duyulmamasi, çabamizin görülmemesi ve seslendirilmemesi bizleri yordu, gücümüzü tüketti. Içinde bulundugumuz ekonomik kosullar da bu mücadeleyi sürdürmeyi neredeyse imkansiz kildi. Geçmis yillarda oldugu gibi bu yilda talebimiz yine degismedi. Toplumumuza hak ettigi bakimi vermek için karsi karsiya kaldigimiz sorunlarin görülmesini istiyoruz. Tüm bu sorunlara çözüm üretmek için meslektaslarimizi dernegimize, meslegimize güç vermeye çagiriyoruz. Halkimizi, medya organlarini ve politika yapicilari, halk sagliginin önceligimiz oldugu bu mücadelemize katilmaya davet ediyoruz. Tüm bu çabalari gösterirken tüm meslektaslarimiz, 12 Mayis Dünya Hemsireler Gününü coskuyla bir arada kutlamayi fazlasiyla hakketti. Türk Hemsireler Dernegi olarak tüm meslektaslarimizin hemsireler gününü kutluyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA