Samsun Günesten 100 Milyon TL Kazanacak

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Ladik ilçesi Büyükalan Mahallesi’ne yapilacak ve tamamlandiginda yillik ortalama 100 milyon TL ek gelir saglayacak günes enerji santrali (GES) ile belediyenin 30 yil boyunca kendi elektrigini kendisinin üretecegini söyledi.

Samsun Günesten 100 Milyon TL Kazanacak
Baskan Demir, 685 bin dönüm alanda kurulacak günes panelleri ile ülke ekonomisinin enerjide disa bagimliliginin azaltilmasi yönündeki politikasina da katkida bulunacaklarini ifade etti.

Gelecek nesillere daha yasanabilir bir sehir birakmak için ulusal ve uluslararasi alanda kabul gören birçok projeye imza atan Samsun Büyüksehir Belediyesi iklim degisikligi ile mücadele etmek amaciyla birçok çalisma yürütüyor. O çalismalardan biri de GES projesi. Proje ile Samsun Büyüksehir Belediyesi ülkemizin kasim ayinda imzalayarak taraf oldugu Paris Iklim Anlasmasi kapsaminda 2053 yilina kadar karbon emisyonlarini sifirlama noktasinda da kararliligini ortaya koyuyor.

Ladik ilçesine bagli Büyükalan Mahallesi’nde Türkiye’nin en büyük kamu yatirimlarindan birine imza atan Samsun Büyüksehir Belediyesi bölgeye kuracagi 45 megavatlik günes enerji santrali ile birlikte tüm elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglayan kurum olacak. Ayrica SASKI Genel Müdürlügü’nün tükettigi elektrigin yüzde 45’i de yine bu projeden karsilanacak. Yillik 73 milyon kWh enerji üretmesi planlanan tesis ile belediye yillik ortalama 100 milyon TL ek gelir saglayacak.

Türkiye’nin en büyük kamu yatirimi

Türkiye’nin en büyük kamu yatirimlarindan birisine imza attiklarini belirten Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, 685 bin dönüm alanda kurulacak günes panelleri ile ülke ekonomisinin enerjide disa bagimliliginin azaltmasi yönündeki politikalarina katkida bulunacaklarini söyledi.

Çevreci ve yenilenebilir enerji kaynaklari ile tasarruf hamlelerine bir yenisini daha eklediklerini ifade eden Baskan Demir, "Alana kurulacak günes panelleri ile yillik 73 milyon kWh enerji üretecegiz. Yillik ortalama 100 milyonun üzerinde tasarruf saglayacagiz. Ayrica santral ile birlikte tüm elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglayan kurum olacagiz. Böyle bir yatirimin Samsun’da yapilmasi sehir markamizi bir adim daha öne çikaracak ve tüm yerel yönetimlere örnek olacaktir" dedi.



Mülkiyeti belediyeye ait arazi

Santralin kurulacagin yerin tarima uygun yer olmadigini da dile getiren Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "Tercih ettigimiz arazi tarima elverissiz sulanmayan kuru arazi. Mülkiyeti belediyemize ait olan Büyükalan Mahallesi’ndeki arazide de bu unsurlar göz önünde bulundurularak yer tercihi yapilmistir. Santralin o bölgede yapilmasina karar verilmesinde arazinin engebesinin az olmasi, çevresinde toz yapacak bir alanin olmamasi, deniz seviyesinden yüksekte bulunmasi, ulasiminin rahat yapilabilmesi ve verimsiz bir arazi olmasi en baslica sebeplerdir. Belediyemizce yine Il Tarim Orman Müdürlügü’nden arazi sinifi için kuru marjinal tarim arazi raporu alinmistir. Arazide 30 ayri noktada da zemin etüt çalismasi yapilmistir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA