Pençe Kilit Operasyonu Ile PKK/YPG Terör Örgütüne Göz Açtirilmiyor

Milli Savunma Bakanliginca 17 Nisan 2022 tarihinde Irak’in kuzeyinde yer alan Metina, Zap ve Avasin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik olarak, kara ve hava unsurlarinin müsterek hareketi ile baslatilan Pençe Kilit Operasyonu birinci ayina yaklasti. Operasyon dahilinde bugüne kadar 76 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi.

Pençe Kilit Operasyonu Ile PKK/YPG Terör Örgütüne Göz Açtirilmiyor
Pençe Kilit Operasyonu 17 Nisan 2022 tarihinde, Irak’in kuzeyinde yer alan Metina, Zap ve Avasin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik olarak, kara ve hava unsurlarinin müsterek hareketi ile basladi.

Yaklasik 1 aydir devam eden operasyon neticesinde terörist unsurlara ait çok sayida magara, siginak ve sözde karargah bölgeleri kullanilamaz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanliginca 11 Mayis 2022 tarihinde operasyon hakkinda yapilan son açiklamaya göre Pençe Kilit Operasyon bölgesinde etkisiz hale getirilen PKK/YPG üyesi terörist sayisi 76’ya yükseldi.

Operasyon baslamasi

Hazirlanan plan ve program çerçevesinde 17 Nisan 2022 tarihinde baslatilan Pençe Kilit Operasyonu’nu kuvvet komutanlari ile Hava Kuvvetleri Karargahi’ndan takip eden Milli Savunma Bakani Hulusi Akar 18 Nisan 2022 tarihinde, "Irak’in kuzeyinden halkimiza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldirilarini bertaraf etmek ve hudut güvenligimizi saglamak maksadiyla terör hedeflerine yönelik kahraman Türk Silahli Kuvvetlerimiz, bu gece itibariyla Pençe Kilit Operasyonu’nu baslatmistir” ifadeleriyle açiklamisti. Bakan Akar, ayni gün yaptigi açiklamasinda, “Su ana kadar operasyonumuz planlandigi sekilde basariyla devam ediyor. Birinci safhada belirlenen hedefler ele geçirildi” sözleriyle operasyon dahilinde ilk asamanin basariyla tamamlanarak planlandigi sekilde devam ettigini duyurmustu.

Önce havadan sonra karadan nokta atislar

17 Nisan Pazar günü Irak’in kuzeyinde baslatilan Pençe Kilit Operasyonu ile Metina, Zap ve Avasin-Basyan bölgelerindeki terörist hedefleri ilk olarak hava unsurlari tarafindan nokta atislar ile vuruldu. Terör örgütüne ait barinak, siginak, magara, tünel, mühimmat depolari ile sözde karargahlardan olusan hedefler basariyla imha edildi. Daha sonra plan ve program dahilinde Firtina Obüsü, Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) ve diger topçu unsurlar tarafindan da belirlenen hedefler yogun sekilde ates altina alinarak tam isabetle vuruldu. ATAK helikopterlerinin yani sira IHA ve SIHA’lar ile de desteklenen komando birlikleri ve bordo bereli timler karadan sizarak bölgeye intikal etti.

150’nin üzerinde magara ve siginak 700’ün üzerinde EYP imha edildi

Yaklasik 1 aydir devam eder operasyon dahilinde bugüne kadar teröristlere ait 150’nin üzerinde magara, siginak tahrip, 700’ün üzerinde el yapimi patlayici (EYP) imha edildi. Operasyonda bugüne kadar toplamda 76 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirilirken bu sayinin daha da artacagi tahmin ediliyor. Öte yandan istihbarat raporlari ve telsiz konusmalarinda da yer alan ifadelerde; terör örgütünün panik halinde oldugu, Pençe Kilit Operasyonu ile agir bir darbe aldigi da kaydedildi.
Kaynak: İHA