MASKI Genel Müdürü Aslay'dan Önemli Açiklamalar

Manisa Su ve Kanalizasyon Idaresi (MASKI) Genel Müdürlügü 2022 yili Mayis ayi 1’inci Olagan Genel Kurulu 1’inci oturumunda komisyonlara sevkine karar verilen maddeler MHP Grup Baskan Vekili Mehmet Güzgülü’nün baskanliginda görüsüldü. Genel Müdür Burak Aslay, meclis üyelerine 2021 yili faaliyet raporu ile ilgili detayli bir sunum gerçeklestirdi.

MASKI Genel Müdürü Aslay'dan Önemli Açiklamalar
MASKI Genel Müdürlügü’nün 2022 yili 1’inci Olagan Genel Kurulu 1’inci Birlesiminin ardindan ilgili komisyonlar toplandi. MHP Grup Baskan Vekili Mehmet Güzgülü’nün baskanlik ettigi komisyon toplantisinda MASKI Genel Müdürü Burak Aslay, Genel Müdür Yardimcisi Erman Aydinyer, Emre Özünlü ve Gökhan Çevik, Abone Isleri Dairesi Baskani Talip Akbas, Bilgi Islem Dairesi Baskani Fehmi Özcan, Strateji Gelistirme Daire Baskani Demet Kirkpinar ve Insan Kaynaklari ve Egitim Dairesi Baskani Hayri Okkali da yer aldi. Genel Kurulun ilk birlesiminde komisyona sevkine karar verilen, Tarim, Hayvancilik ve Ormancilik, Kent Ekonomisi ve Sivil Toplum Kuruluslari, Çevre ve Saglik, Egitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Altyapi Mesken ve Kentsel Yenileme ve Hukuk ve Tarifeler komisyonunu ilgilendiren gündem maddeleri komisyon üyeleri tarafindan görüsüldü. Ardindan MASKI Genel Müdürü Burak Aslay tarafindan komisyon üyelerine 2021 faaliyet raporunun detayli bir biçimde sunumu yapildi. Genel Müdür Burak Aslay, “Gediz ve Bakirçay Havzalarinin eski özlenen günlerine kavusmasi için kuruldugumuz günden bu yana yogun bir tempoda çalisiyoruz. Bu çerçevede ilk olarak ilçe ve belde belediyelerinden devraldigimiz 13 atiksu aritma tesisini yeniden çalisir duruma getirdik. Ardindan Manisa, Turgutlu, Soma, Gördes ve Alasehir Merkez ile Alasehir Kavaklidere Mahallesine atiksu aritma tesisleri insa ettik. Bu tesislerimizden Alasehir merkez ve Kavaklidere Mahallesi’ndeki tesisleri son 3 yillik dönemde ilimize kazandirdik. Atiksu aritma tesislerine bugüne kadar 387 milyon TL yatirim yaptik. 290 milyon metreküp atiksu aritimi yaptigimiz tesislerimiz ile bereketli havzalarimizi koruma altina aldik. 19 tesisimiz ile evsel nitelikli atiksu kirliligine son vermek için yürüttügümüz çalismalar çerçevede Sarigöl Merkezde de insaat çalismalarimiz hizla ilerliyor. Demirci ve Selendi Merkeze de atiksu aritma tesisleri insa etmek için temel attik. Kirkagaç ilçemiz Ilyaslar Mahallesine insa edecegimiz tesisinde de yer teslimini yüklenici firmaya yaptik. Köprübasi ilçemiz için de artik son asamaya geldik. Bu 3 ilçemize de tesis insa ederek atiksu aritma tesisi olmayan ilçe merkezi birakmayacagiz. Köy ve belde durumundan mahalleye dönüsen yerlesim yerlerinde insa ettigimiz fosseptikler sayesinde vidanjörlerimiz araciligiyla atiksulari en yakin tesisimize tasiyip aritiyoruz. Ayrica kirsal mahallelerdeki hatlari ana toplayici hatlar ile birlestirip atiksulari saglikli bir sekilde mahallelerimizden uzaklastiriyoruz. MASKI kurulmadan önce nüfusun yüzde 34’üne atiksu aritma hizmeti verilirken bu rakam bugün yüzde 77 seviyelerine tasindi. Hedefimiz ilimizin yüzde 100’üne bu hizmeti saglamaktir” dedi.

Il genelinde bugüne kadar 1.239 adet içme suyu deposunun bakim, onarim ve revizyonunu yaparak vatandaslara daha saglikli içme suyunun ulastigini kaydeden Genel Müdür Burak Aslay, “Son 3 yillik hizmet dönemimizde 113 adet içme suyu deposunu A’dan Z’ye yeniledik. Manisalilara daha saglikli içme suyu ulastirmak için çalismaya devam ediyoruz. 123 adet daha depomuzu yenilemek için listemizi hazirladik. 2019 yili Mart ayindan sonraki hizmet dönemimizde 7 adet de içme suyu deposu insa ettik. Vatandaslarimiza daha saglikli su temin etmek için 23 adet içme suyu deposu insaatimiz da sürüyor. 25 adet daha içme suyu deposu insa etmeyi planliyoruz” ifadelerini kullandi.

Aslay, “Ilimiz merkezinde Akpinar Içme Suyu Aritma Tesisimizden günde 75 bin metreküp suyu hanelere ulastiriyoruz. Manisa’mizin içme suyunun yüzde 60’ini Akpinar’daki tesisimizden karsiliyoruz. Içme suyumuz gelecek nesillere birakacagimiz en önemli mirastir. Bu yüzden su kaynaklarimizi korumak çok büyük öneme sahip. Biz de bu noktadan hareketle Akpinar’daki tesisimizde aritim sürecinde kullanilamaz hale gelen 2.000 metreküplük suyu yeniden içime elverisli hale getirdigimiz geri kazanim tesisimiz ile su kaynaklarimizi korumak için önemli bir adim daha attik” dedi.

Manisa’da içme suyu ihtiyacinin yüzde 95’inin yeralti sulari ile karsilandigini belirten Genel Müdür Aslay, “Bu nedenle en önemli giderlerimizin arasinda enerji giderlerimiz yer aliyor. Ilimizde bugüne kadar 504 adet sondaj kuyusu açtik. Son 3 yila baktigimizda vatandaslarimiza yeterli içme suyu temin etmek için 162 adet sondaj açtigimiz görülüyor. Geri kalan hizmet dönemizde ise 250 adet içme suyu sondaji daha açmayi planlamaktayiz. Manisa’mizda 106 adet içme suyu aritma tesisimiz ile hanelere daha saglikli su ulastiriyoruz. Içinde bulundugumuz hizmet döneminde 15 adet daha içme suyu aritma tesisini hemsehrilerimize kazandiracagiz” dedi.



“Günes enerji santralleri ile çevreci yatirimlara imza atiyoruz”

Günes enerji santrali gibi çevreci yatirimlara önem verdiklerini belirten Genel Müdür Burak Aslay, “Bu sayede artan enerji giderleri için alternatif kaynak da olusturuyoruz. Çevreci yatirimlarimiz ile hem Manisa’mizi koruyoruz hem de elektrik giderlerimizi azaltip, bütçemizin daha büyük bir bölümünü hemsehrilerimize yatirim olarak aktariyoruz. Bu çerçevede Yunusemre ilçemiz Manisa Merkez Atiksu Aritma Tesisimiz ile Seyitli Mahallesinde Kurulu gücü 2 megavat gücünde olan günes enerji santralleri insa ettik. Tesislerimizde bugüne kadar 5 milyon TL’lik enerji üretimi yaptik. Seyitli Mahallemize 5 Megavat, Alasehir Atiksu Aritma Tesisimize ise 1 megavat gücünde yeni tesisler insa edecegiz. Bu tesislerle ilgili gündem maddelerini 16 Mayis’ta meclisimizin 2. oturumunda görüsecegiz” dedi.

Aslay, “Bir sehrin en büyük önceliklerinden biri de saglikli altyapi aglari. Kuruldugumuz günden bu yana 101 ve 154 Mahalle Projelerimiz ve ilgili daire baskanliklarimiz bünyesinde ilimizdeki 1.088 mahallenin 252’sini daha saglikli ve uzun yillar kullanilacak altyapilar ile tanistirdik. Hizmetlerimiz bununla sinirli kalmadi. Altyapisini yaptigimiz mahallelerin üstyapisini da yeniden insa ettik. Kirsal mahallelerimizin sehir merkezinden farki kalmadi. Bugüne kadar 4 bin 700 metre altyapi çalismasi yaptigimiz ilimiz genelinde son 3 yilda 101 kilometre kanalizasyon, 140 kilometre içme suyu, 27 kilometre de yagmur suyu hatti dösedik. 443 bin metrekare de üstyapi isine hayat verdik. Su an 479 kilometre kanalizasyon, 428 kilometre içme suyu hatti döseme çalismamiz ile 2 milyon 353 bin metrekarelik üstyapi isimiz devam ediyor. Bu Genel süreçte 9 mahallemizde alt ve üstyapi çalismalarimiz noktalanirken 33 mahallemizdeki isimiz hizli bir sekilde ilerliyor” dedi.



Muradiye Mahallesi’nin altyapisi yenileniyor

Muradiye Mahallesi’nin altyapisinin yenilenmesi ile ilgili gündem maddesinin 2. oturumda oylanacagini ifade eden Aslay, “Yunusemre ilçemiz Muradiye Mahallesinde 104 kilometre içme suyu, 104 kilometre kanalizasyon, 16 kilometre yagmursuyu hatti ve yeni atiksu aritma tesisi yapacagiz. Projemiz; Akgedik, Yagcilar, Karaali ve Evrenos Bölgelerini içine aliyor. Dünya Bankasindan alacagimiz kredi ile Kirkagaç ilçemiz Gelenbe Mahallemizin altyapi çalismalari ve Gördes ilçemizde tahsisini almis oldugumuz kaynaklardan da 28 kilometrelik içme suyu isale hatti döseyecegiz” dedi.

Büyüksehir Belediyesi ile ortak prestij caddelerine de dokunduklarini belirten Aslay, “Manisa Büyüksehir Belediyemiz tarafindan yapilan prestij cadde çalismalari çerçevesinde eski altyapilari saglikli hale getiriyoruz. Bu çerçevesinde, Manisa Merkez, Gördes, Alasehir ve Saruhanli ilçelerimizde altyapi imalatlari yapacagiz” dedi.



“154 mahalle projesini tamamlamak istiyoruz”

154 Mahalle Projesi çerçevesinde Kula, Demirci, Saruhanli, Salihli, Köprübasi, Turgutlu, Selendi, Sehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde de alt ve üstyapi çalismasi yapilacagini belirten Genel Müdür Burak Aslay, “Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Cengiz Ergün, kirsal mahalleleri saglikli alt ve üstyapiya kavusturmak için önemli adimlar atiyor. Bu çerçevesinde 101 Mahalle Projemizi tamamladik. 154 Mahalle Projemizin de büyük çogunlugunu Allah’in izniyle bitirdik. Geri kalan mahallelerimiz için de ihaleye çikarak çalismalarimizi tamamlama hedefindeyiz. Baskanimiz Cengiz Ergün’ün önderliginde siz degerli meclis üyelerimizin de harcadigi yogun mesainin ardindan bu çalismalar yapildi, yapilmaya da devam ediyor. Biz, Baskanimiz önderliginde Manisali hemsehrilerimiz için ihtiyaç duyduklari yatirimlar noktasinda proje üretmeye devam edecegiz” dedi.

821 mahallede 1 milyon 100 bin metre dere temizlik çalismasi gerçeklestirdiklerini ifade eden Aslay, “Dere yataklarindan 895 bin ton çöpü uzaklastirdik. Son 3 yillik dönemimizde ise 662 kilometre dere temizligi yaparak 327 bin ton çöpü su akisina engel olmamasi için temizledik. Bugüne kadar 17 kilometre dere islahi yaptigimiz ilimizde son 3 yilda 1,5 kilometresine imza attik. 49 mahallede 41 korkuluk imalati yaptik. Bu korkuluklarin 14 kilometresini ise son 3 yillik hizmet dönemimizde hayata geçirdik. Prefabrik kutu menfez ve koruge boru montajlarimiz ile de yol ve yaya geçislerini güvenli hale getirmeye devam ediyoruz” dedi.

Genel Müdür Burak Aslay, Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün’ün liderliginde Manisa’ya hizmet etmeye devam edeceklerini belirterek konusmasini bitirdi.
Kaynak: İHA