Mardin'de 1. Ulusal Saglik Okuryazarligi Sempozyumu'nun Açilisi Gerçeklestirildi

Mardin’de Il Saglik Müdürlügü tarafindan düzenlenen 1. Ulusal Saglik Okuryazarligi Sempozyumu’nun açilisi gerçeklestirildi.

Mardin'de 1. Ulusal Saglik Okuryazarligi Sempozyumu'nun Açilisi Gerçeklestirildi
Açilista konusan Vali Mahmut Demirtas, saglik okuryazarligi konusuna, tüm dünya ile birlikte, Türkiye’ye de de ilginin arttigini ve bu baglamda çesitli çalismalar baslatildigini söyledi.

Vali Demirtas, Saglik Bakanligi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ve birçok üniversite tarafindan projeler baslatildigini kaydetti.

Hiç kuskusuz bu programda gerçeklestirilecek her yeni çalisma, Türkiye’nin saglik okuryazarlik düzeyini daha yüksek bir düzeye çikmasina katki saglayacagini aktaran Vali Demirtas, “Bu meyanda bugün açilisini yaptigimiz 1. Ulusal Saglik Okuryazarligi Sempozyumu da gerçeklestirilen bu çalismalar arasinda önemli bir kilometre tasi olarak yerini alacaktir. O sebeple sempozyumun saglik okuryazarliginin hem ülkemiz hem de ilimiz özelinde arttirilmasina ciddi katkilar saglayacagina olan inancimi özellikle ifade etmek istiyorum. Buradan bir nefes sihhati, her seyin üstünde gören bir medeniyetin mensuplari olarak, saglik hizmetleri alaninda çalismalarimizi araliksiz sürdürmeye devam edecegimizi bir kez daha hatirlatmakta yarar görüyorum. Malumunuz devletimizin son yirmi yilda saglik altyapisinin iyilestirilmesine yönelik gerçeklestirdigi yatirimlarin karsiligini yogun geçen pandemi döneminde gördük. Önümüzdeki dönemde de saglik altyapisi ve saglik alaninda yetismis uzman insan kaynagiyla tüm dünyaya örnek olacagimiza yürekten inaniyorum” dedi.

Saglik okuryazarligi hem bireysel hem de toplumsal düzeylerde saglik sonuçlarini etkileyen sagligin kritik bir belirleyicisi oldugunu ifade eden Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Türkiye Direktörü Altin Malay, “Ancak sinirli miktarlardaki saglik okuryazarligi sosyal esitsizlikleri arttirabilir ve saglik önünde bir engel haline gelebilir. Dünya Saglik Örgütü olarak saglik okuryazarligini daha iyi anlamak, bireysel ve ulusal saglik politikalarini bilgilendirmek, saglik hizmetleri, hastalik önleme ve sagligin iyilestirilmesi konularinda politik ve profesyonel karar alma süreçlerini desteklemek ve saglik okuryazarligi bilgisini kamuoyuna tasimak için daha fazla arastirmayi desteklemekteyiz” seklinde konustu.

Artuklu Üniversitesi Kampüsü’nde bir konferans salonunda gerçeklestirilen ve 2 gün sürecek olan “Kronik Hastaliklar ve Kanserler, Yasli ve Göçmen Sagligi” temali sempozyuma, Mardin Valisi ve Büyük Sehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, Il Saglik Müdürü Saffet Yavuz, Dünya Saglik Örgütü Türkiye Direktörü Altin Malay ve birçok kisi katildi.

Kaynak: İHA