KKTC'de Üç Partinin Olusturdugu Koalisyon Hükümeti Kuruldu

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Dogus Partisi’nden (YDP) olusan koalisyon hükümeti, Içisleri Bakani ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel baskanliginda kuruldu.

KKTC'de Üç Partinin Olusturdugu Koalisyon Hükümeti Kuruldu
KKTC’de Basbakan Faiz Sucuoglu liderliginde 25 Nisan’da kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Dogus Partisi’nden (YDP) olusan koalisyon hükümeti 30 Nisan’da istifa etmisti. Hükümetin istifasinin ardindan Cumhurbaskani Ersin Tatar, hükümeti kurma görevini Içisleri Bakani ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel’e verdi. Hükümet kurma çalismalari çerçevesinde bugün YDP ve DP ile görüsen Üstel, görüsmelerin ardindan hazirladigi kabineyi Cumhurbaskani Ersin Tatar’a sundu. Cumhurbaskani Tatar’in söz konusu kabineyi onaylamasi ile Üstel’in baskanliginda UBP-DP-YDP’nin olusturdugu koalisyon hükümeti kuruldu.

Üstel’in kabinesinde Basbakan Yardimcisi, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakani olarak Fikri Ataoglu, Bayindirlik ve Ulastirma Bakani olarak Erhan Arikli, Disisleri Bakani olarak Tahsin Ertugruloglu, Ekonomi ve Enerji Bakani olarak Olgun Amcaoglu, Maliye Bakani olarak Sunat Atun, Içisleri Bakani olarak Ziya Öztürkler, Milli Egitim Bakani olarak Nazim Çavusoglu, Tarim ve Dogal Kaynaklar Bakani olarak Dursun Oguz, Saglik Bakani olarak Izlem Gürçag ve Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani olarak Hasan Taçoy yer aldi.

Saglik Bakani Gürçag kabinedeki tek kadin

Ilk kez Meclis’e giren Ziya Öztürkler ile Izlem Gürçag kabinedeki yeni isimler olurken, Gürçag kabinede tek kadin bakan olarak yer aldi. Önceki kabinede bulunan Basbakan Faiz Sucuoglu, Saglik Bakani Ali Pilli ile Ekonomi ve Enerji Bakani Kutlu Evren, yeni kabinede yer almayan isimler oldu.

Bakanlar Kurulu listesi, yerel saatle 19.00’da Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak. Kabinenin Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasindan iki gün sonra yeni hükümet için güven oylamasi yapilmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA