Irgatoglu Açiklamasi 'Hemsireler Bir Hemsireler Gününe Daha Buruk Giriyor'

Manisa Saglik Sen Sube Baskani Mustafa Irgatoglu, Hemsireler Günü ve 12-18 Mayis Hemsireler Haftasi dolayisiyla yaptigi basin açiklamasinda saglik sisteminin omurgasi olan hemsirelerin, bir Hemsireler Günü’ne daha sorunlarin girdabinda, buruk bir sekilde girdiklerini söyledi.

Irgatoglu Açiklamasi 'Hemsireler Bir Hemsireler Gününe Daha Buruk Giriyor'
Hemsirelerin buruk olduklarini çünkü yasadiklari sorunlarin pandemi süreciyle daha da derinlestigine ve sorunlarina yenilerinin eklendigine dikkat çeken Saglik Sen Manisa Sube Baskani Mustafa Irgatoglu, "Irade ortaya konuldugunda bir günde çözülebilecek sorunlar, yillardir ihmal edildigi için maalesef kronik bir hal aldi. ‘Saglik Çalisanlari Yili’ olan 2021 yilinda da ne yazik ki gözle görülür bir iyilesme saglanamadi. Bu noktada Saglik Sen olarak hem sahada hem de masada mücadelemizi sürdürdük ve sürdürmeye de devam ediyoruz. Basta fedakar hemsireler olmak üzere tüm saglik çalisanlarinin can yakan ortak sorunlari belli. Hemsirelerin görev tanimlarinin net çizilmemis olmasi ve uygulamalardan kaynakli sorunlar nedeniyle hemsirelik mesleginin gelecegi risk altindadir. Meslek tanimlarinin belirlenmesi hemsirelik meslegi açisindan en önemli adim olacaktir. OECD ve Saglik Bakanligi verilerine göre ülkemizde bir hemsire, dört hemsirenin yapmasi gereken isi tek basina yapmaktadir. Bakanlik verilerine göre, 2020 yilinda 156 bin 972 olan hemsire sayisi 2021’de 2 bin 292 azalarak 154 bin 680’e gerilemistir. Hemsirelerin ne denli is yüküyle çalistigi ve saglanan istihdamlarin da yeterli olmadigi bu rakamlarla açikça ortadir." dedi.



"Doktorlardan sonra en çok siddet gören hemsireler"

Bir diger önemli hususun ise siddet olduguna dikkat çeken Irgatoglu sunlari söyledi: "Saglik alaninda bulunan 39 brans arasinda hekimlerden sonra en fazla siddet gören kesim hemsirelerdir. Tüm saglik çalisanlarinin ortak sorunu olan siddete karsi yasal adimlar atilmis olsa da aslolanin toplumsal duyarlilik oldugu açiktir. Bu sorunlarin yaninda yüksek enflasyon ve hayat pahaliligi kamu çalisanlari olmak üzere tüm toplumun ortak sorunudur. Beklentimiz alim gücünü koruyacak adimlarin atilmasi, basta kamu görevlilerimiz ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesidir. Bu noktada atilmasi gereken ilk adim, 6 aylik süreyle verilen enflasyon farkinin aylik olarak maaslara yansitilmasi olmalidir. Zaten saglik çalisanlari yillardir alin terini tirpanlayan ücret adaletsizligi ile bogusuyor. Döner sermaye sisteminden kaynaklanan adaletsizlik hekiminden hemsiresine tüm saglik çalisanlarinin temel sorunu olmaya devam ediyor. Bu sorunun çözümü için yapilan palyatif çözümler de maalesef günü kurtarmaktan baska bir ise yaramamistir."

"Cumhurbaskaninin açiklamalari önemli"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 14 Mart Tip Bayrami’nda yaptigi açiklamalari önemli bulduklarini ifade eden Irgatoglu açiklamasini söyle tamamladi: "Sabit ek ödemelerin merkezi bütçeye aktarilarak (maas ve ek ödeme) tek kalemden ödenecek olmasi, merkezi yönetim bütçesinden performans ödemeleri için ilave kaynak aktarilarak, ek ödemelerde artis yapilacak olmasi, ücretlerde yapilacak iyilestirmenin emeklilige de yansiyacak olmasi, 3600 ek göstergeden yararlanacak olanlarin çerçevesinin genisletilmesi Saglik çalisanlarina siddetin katalog suç sayilacak olmasi ve malpraktis davalarina karsi kurul olusturulmasi Sayin Cumhurbaskaninin hayata geçirilecegini söyledigi bu düzenlemelerin bir an önce uygulamaya geçmesini bekliyoruz. Geç kalinmis olsa da tüm bunlar yerinde düzenlemelerdir ve hemsireler dahil fedakar saglik çalisanlarinin tamami bu hususlarda iki aydan beri adim atilmasini beklemektedir. Düzenlemeler hayata geçirilirken, adalet ve hakkaniyet mutlak surette gözetilmelidir. Aksi adimlarin, saglik sistemine daha fazla darbe vuracagini ve yeni magduriyetler üretecegini hiç kimsenin unutmamasi gerekir. Saglik Sen olarak sorunlarin çözümünün, saglik çalisanlarina haklarinin teslimi noktasinda adaletin ve vicdanin geregi olduguna inaniyoruz. Hemsireler Haftasi dolayisiyla, bu inancimizi ve kararliligimizi bir defa daha tekrarliyor; fedakar tüm hemsirelerimizin bu anlamli gününü içtenlikle kutluyoruz. Bu vesileyle, basta Saglik Bakanligi olmak üzere tüm yetkilileri, saglik çalisanlarinin kronik sorunlari için bir an önce adim atmaya davet ediyoruz.”
Kaynak: İHA