Hemsirelere Karanfil Dagitildi

Saglik Sen Gaziantep Subesi tarafindan saglik tesislerinde görev yapan hemsirelere karanfil dagitarak Hemsireler Günü ve 12-18 Mayis Hemsireler Haftasi’ni kutladi.

Hemsirelere Karanfil Dagitildi
Saglik Sen Gaziantep Subesi tarafindan Hemsireler Günü nedeniyle saglik tesislerinde görev yapan hemsirelere karanfil dagitildi. Hemsireler Günü’nü kutlayan Sube Baskani Mehmet Ali Arayici ise yaptigi açiklamada açiklamasinda hemsirelerin is yükünün her geçen gün artarken alim gücünün düstügünü ifade etti.

Hemsirelik mesleginin risk altinda oldugunu da ifade eden Arayici, "2021 Saglik Çalisanlari Yili ilan edilmisti. Ancak buna ragmen sorunlarimizin çözümünde gözle görülür bir iyilesme saglanamadi. Basta fedakar hemsireler olmak üzere tüm saglik çalisanlarinin can yakan ortak sorunlari belli. Hemsirelerin görev tanimlarinin net çizilmemis olmasi ve uygulamalardan kaynakli sorunlar nedeniyle hemsirelik mesleginin gelecegi risk altindadir. Meslek tanimlarinin belirlenmesi hemsirelik meslegi açisindan en önemli adim olacaktir" diye konustu.

Hemsire sayisi azaliyor

Arayici, OECD ve Saglik Bakanligi verilerine göre bir hemsirenin, dört hemsirenin yapmasi gereken isi tek basina yaptigini söyleyerek, ’’Bakanlik verilerine göre, 2020 yilinda 156 bin 972 olan hemsire sayisi 2021’de 2 bin 292 azalarak 154 bin 680’e gerilemistir. Hemsirelerin ne denli is yüküyle çalistigi ve saglanan istihdamlarin da yeterli olmadigi bu rakamlarla açikça ortadir’’ dedi.

Hemsirelerin yasadigi en önemli sorunlardan birinin de siddet oldugunu belirten Arayici ’’Saglik alaninda bulunan 39 brans arasinda hekimlerden sonra en fazla siddet gören kesim hemsirelerdir. Tüm saglik çalisanlarinin ortak sorunu olan siddete karsi yasal adimlar atilmis olsa da asil olanin toplumsal duyarlilik oldugu açiktir. Ayrica Saglik çalisanlarina siddetin katalog suç sayilacak olmasi ve malpraktis davalarina karsi kurul olusturulmasini bekliyoruz. Sayin Cumhurbaskaninin hayata geçirilecegini söyledigi bu düzenlemelerin bir an önce uygulamaya geçmesini bekliyoruz. Geç kalinmis olsa da tüm bunlar yerinde düzenlemelerdir ve hemsireler dahil fedakar saglik çalisanlarinin tamami bu hususlarda adim atilmasini beklemektedir’’ seklinde konustu.

Enflasyon farki çagrisi

Arayici ’’Yüksek enflasyon ve hayat pahaliligi kamu çalisanlari olmak üzere tüm toplumun ortak sorunudur. Beklentimiz alim gücünü koruyacak adimlarin atilmasi, basta kamu görevlilerimiz ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesidir. Bu noktada atilmasi gereken ilk adim, 6 aylik süreyle verilen enflasyon farkinin aylik olarak maaslara yansitilmasi olmalidir. Zaten saglik çalisanlari yillardir alin terini tirpanlayan ücret adaletsizligi ile bogusuyor. Döner sermaye sisteminden kaynaklanan adaletsizlik hekiminden hemsiresine tüm saglik çalisanlarinin temel sorunu olmaya devam ediyor. Bu sorunun çözümü için yapilan palyatif çözümler de maalesef günü kurtarmaktan baska bir ise yaramamistir’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA