Düfest22'de Bastan Sona Iletisim Anlatildi

Düzce Üniversitesi DÜfest22 etkinlikleri çerçevesinde “Bastan Sona Iletisim” adli programda, iletisim alaninda kendini kanitlamis basarili isimler ve akademisyenler bilgi ve deneyimlerini katilimcilarla paylasti.

Düfest22'de Bastan Sona Iletisim Anlatildi
Atatürk Egitim ve Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçeklesen etkinligin açilis konusmasini Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Idris Sahin yapti. Sahin, iletisimin toplumsal zekayi artirdigini ve kisileri hizlandirdigini ifade ederek, dumanla iletisimden whatsapp uygulamasina kadar iletisimde degisimin yasandigini ifade etti.

Gerçeklestirilen açilis konusmasindan sonra iletisim alaninda geçmis deneyimlerin, yeni gelismelerin ve akademik degerlendirmelerin sunumu ve paylasimi için hazirlanan “Bastan Sona Iletisim” programinin ilk oturumunda islak mendilin mucidi, Eczaci Ataman Özbay, bilgi ve deneyimlerini katilimcilarla paylasti.

“Hayatta satin alamayacaginiz iki sey zaman ve sagliktir”

Zamanin ve çalismanin önemi üzerinde duran Özbay, hayatta satin alinamayacak iki seyin zaman ve saglik oldugunu isaret ederek, iki seyin kiymetinin iyi anlasilmasini istedi. “Kazanmak için; arzu etmek, çalismak, emek vermek, birde hayal etmek gerekiyor” diyen Ataman Özbay, niyet edilen seylere mutlaka ulasilabileceginin bilinmesi gerektigini istedi. Kendisinin yoksul bir aileden geldigini ancak, çalisarak, düsünerek yeni seyler ürettigini katilimcilarla paylasan Özbay, basariyi yakalamada disiplinin önemine degindi.

Insanin ve toplumun gelisiminde egitimin önemine de deginen basarili girisimci Ataman Özbay, basarisiz insanlarin ömür boyu eziyet çektigini, basarili insanlarin ise hayatlarinin belirli döneminde fedakarlik yaptigini vurguladi. “Hayatta iki yol vardir; biri çakilli, digeri ise asfalttir. Ben çakilli yolu seçtim ve sonunda o çakillardan kendime kale yaptim” diyen Özbay, esas hayatin, esas girisimciligin mutlu etmek oldugunun altini çizdi.

Ataman Özbay, kendisinin kaleme aldigi kitaplarini imzalayarak, ögrencilere ve katilimcilara hediye etti.

“Bilgiyi anlama ve aktarmak için kullanilan araç iletisimdir”

Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kazim Özkan Ertürk, iletisimi Khipu üzerinden tanimladi. Bilgiyi anlamak ve aktarmak için kullanilan en önemli aracin iletisim oldugunu söyleyen Ertürk, “Bir alfabeye sahip olmadigi bilinen Inkalarin bilgiyi kaydetme araci olarak tanimlanan Khipular, iletisimin; insanlar, toplumlar ve kusaklar arasinda bilgiyi tasirken, bu bilginin nasil degisip dönüstügünü anlatan metoforlardir” diyerek sözlerini sonlandirdi.

Ikna ve iletisim konu basliginda sunum yapan Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ece Karadogan Doruk, çatismalarin çogunun iletisim kurulmamasindan dolayi oldugunu ifade etti.

Iknayi inandirmak seklinde tanimlayan Doruk, iknada mutlaka karsi tarafin rizasi olmasi gerektigini vurguladi. Iknada; beden dilinin, ses tonunun ve dis görünüsün de etkili oldugunu söyleyen Ece Karadogan Doruk, “Vereceginiz mesaj da açik ve net olmalidir. Verilecek mesaj gerektigi kadar tekrar edilmelidir. Hedef kitlenin özellikleri iyi analiz edilerek dogru zamanda, dogru kelime ve cümlelerle mesaj verilmelidir” dedi.

Kamu iletisimi hakkinda bilgi ve düsüncelerini aktaran Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Veli Polat ise; kullanilan kelimelerin zamanin ruhuna uygun olmasi gerektigini, seçmenin güçlüden yana olusu ve son dakika dönüsü gibi kavramlar hakkinda katilimcilari bilgilendirdi.

“Yeni medyada herkes iletisimci”

Dijital iletisim baslikli sunumunu yapan Prof. Dr. Seçkin Özmen, medyayi eski medya ve yeni medya seklinde ikiye ayirarak; gazete, televizyon ve radyo gibi iletisim araçlarini eski medya, internet tabanli iletisim araçlarini da yeni medya olarak tanimladi. Yeni medyada herkesin bir iletisim araci oldugunu vurgulayan Özmen, herkesin bir mesaj üretebilme hakkina sahip oldugunu söyledi.



“Kisi kendini sorgulamali”

Kisisellesmeden iletisim konu basliginda sunum yapan Oyuncu Açelya Akkoyun ise, iletisimde dinlemenin önemine deginerek, kisinin kendisini sorgulamasi, varligini sorgulamasini istedi. Bu sorgularla birlikte gelen cevaplar sonucunda karsi taraftan olan beklentinin azalabilecegini ve kisisellesmeden iletisim kurulabilecegini vurguladi.

“Çok abartili ya da çok samimi bir dil kullanmayin”

Oturumun son sunumunu yapan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, yönetim ve iletisim hakkinda bilgi ve deneyimlerini katilimcilarla paylasti. Iletisim kurma tekniklerinin ögrenilebilecegi gibi dogustan gelen iletisim becerilerinin de oldugunu ifade eden Çakar, verilecek mesaja göre; hangi kelimelerin, hangi iletisim aracinin ve hangi cümlelerin kullanilmasi gerektigine dikkat edilmesinin dogru bir iletisim kurma yolu olacagini vurguladi. Gençlerden iletisim kurarken kelimeleri tam olarak yazmalarini ve söylemelerini isteyen Rektör Çakar, kendisiyle ya da yöneticilerle iletisim kurmak isteyen ögrencilerin de ne çok abartili, nede çok samimi bir dil kullanmamasinin daha etkili ve dogru bir iletisim olacagini söyledi.



Panel konusmalarin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA