Bas Agrisini Hafife Almayin

Acibadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Güven Arslan, bas agrisinin toplumun genelinde yaygin görülmesine karsin en çok ihmal edilen hastaliklardan biri oldugunu söyledi. Masum görünen agrilarin çok önemli hastaliklarin habercisi olabildigini belirten Dr. Arslan, agri tipleri birbirine benzer görünse de her hastanin özel oldugunu ve mutlaka hekim muayenesine ihtiyaç duyuldugunu ifade etti.

Bas Agrisini Hafife Almayin
Acibadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Güven Arslan, toplumda en sik görülen nörolojik rahatsizliklarin basinda bas agrisinin geldigine dikkat çekerek, “Hemen hemen herkesin yasadigi bir durum olmasina ragmen çogu zaman ihmal edilmekte; üsütme, fazla yeme gibi çesitli sebeplere baglanmaktadir. Toplumda iki veya üç kiside bir gibi yüksek oranlarda görülen bu rahatsizlik bazen çok ciddi saglik sorunlarinin habercisi olabilmekte ve elbette arastirilmayi hak ediyor” dedi.

Uluslararasi Bas Agrisi Dernegi’nin siniflamasina göre onlarca bas agrisi çesidi oldugunu belirten Dr. Arslan; "Bas agrisini beynin kendi rahatsizliklarindan kaynakli olan bas agrilari (primer) veya diger sebeplere ikincil olarak gelisen bas agrilari (sekonder) olarak iki ana kategoriye ayiriyoruz. Ismini çok sik duydugumuz migren, gerilim tip bas agrisi (strese bagli), küme bas agrisi ve trigeminal nevralji primer bas agrilari iken; sinüzit bas agrisi, boyun düzlesmesine bagli bas agrisi, tansiyona bagli bas agrisi, beyin kitlesel lezyonlarina bagli bas agrilari ve göz problemlerine bagli bas agrisi gibi agrilar sekonder bas agrilari olarak siniflandirilir” ifadelerini kullandi.

“Basta halka seklinde hissediliyorsa, nedeni stres olabilir”

Dr. Arslan, hepsi birbirine benzese de bazi ipuçlarinin bas agrisi tanisi hakkinda önemli bilgiler verdigine deginerek sözlerini su sekilde sürdürdü;

“Örnegin basin tek tarafini tutan, zonklayici tarzda olan, saatler-günler süren ve bulanti kusmanin eslik ettigi bas agrilari migreni düsündürür. Basi halka seklinde saran, orta siddetli ve hemen hemen günlük agrilar strese bagli gerilim tip bas agrilarini hatirlatirken, enseden baslayan basin arka tarafina yayilan basinç hissi ile gelen agrilar yüksek tansiyona isaret edebilir. Yüz çene bölgesinde saniyelik simsekvari siddetli agrilar trigeminal nevraljiye yönlendirirken, grip tarzi bir durum esnasinda alin bölgesinde dolgunluk ve zonklama ile giden, egilip kalkmakla artan agrilar sinüziti düsündürür.”

En yaygin olarak görülen agrilarin ipuçlarinin bunlar oldugunu dile getiren Dr. Arslan, her hastanin özel oldugunu, agri tiplerinin çogu zaman birbiriyle benzer bulgular verdigini de vurguladi. Masum görünen agrilarin önemli bir kisminda hayati rahatsizliklar tespit edilebildigine isaret eden Dr. Arslan, bu nedenle bir nöroloji uzmanina muayene olmanin dogru tani ve tedavi için esas oldugunu ifade etti.



“Bas agrisini tetikleyen sebepler ortak”

Bas agrisi çesitleri çok olsa da genel olarak agrilari tetikleyen ortak sebepler oldugunu belirten Dr. Arslan, bunlarin basinda stres, beslenme bozukluklari, yorgunluk, uykusuzluk, gürültülü ortamlarda bulunmak gibi faktörler geldigini söyledi.

Arslan; “Görme kusurlari (astigmat, miyop vb.), uzun süre bilgisayar, telefon ekranlari gibi ekranlara bakmak, günes isigina uzun süre maruz kalmak ve bazi parfüm-kimyasal kokulari da bas agrisini tetikleyebildigini dile getiren Dr. Arslan, “Bu faktörlerin mümkün oldugunca kontrol altinda tutulmasi bas agrisi sikligini elbette azaltacaktir ancak dogru tani ve tedavi için nöroloji uzmani tarafindan kontrol ihmal edilmemeli” dedi.

Bas agrisinda dogru tani ve dogru tedavinin önemini vurgulayan Dr. Arslan; “Buna göre özellikle agrinin çok sik oldugu kronik bas agrilarinda günlük koruyucu ilaç tedavileri uygulaniyor. Bu ilaçlar antidepresanlar, antihistaminikler, bazi kalp ilaçlari, epilepsi ilaçlari veya nadiren steroid içeren ilaçlar olabiliyor. Spesifik olarak migren alaninda migren botoksu ve migren asisi olarak bilinen CGRP (vücutta agri olusumunda rol alan bir madde) antagonisti uygulama seçenekleri yayginlasiyor” diye konustu.

Dr. Arslan, son olarak bas agrisinin bir “hastalik” oldugunu ve ihmal edilmemesi gerektigine deginerek “Klinik öykünün alinmasi ve nörolojik muayene ile dogru tani ve tedavi uygulanmali, hastalarin günlük hayatlarina saglikli bir sekilde devam etmesi saglanmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA