Bakan Kirisci Açiklamasi 'TURCOVAC Asisinin Kasifinin Bir Veteriner Hekim Oldugunu Kaç Kisi Biliyor'

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, katildigi programda TURCOVAC asisinin kasifi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye üzerinde sair Mehmet Akif Ersoy’un ve Özdarendeli’nin figürünün bulundugu sembolik bir tablo hediye ettigi esnada, “Bir anket yapsak, bu asinin kasifinin bir veteriner hekim oldugunu kaç kisi bilir acaba? Bu benim canimi yakiyor” diye sitem etti.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'TURCOVAC Asisinin Kasifinin Bir Veteriner Hekim Oldugunu Kaç Kisi Biliyor'
Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, Türkiye Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) tarafindan düzenlenen ve Orman Genel Müdürlügü’nün ev sahipligini yaptigi Dünya Veteriner Hekimleri Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlige katildi.

Etkinlige, TVHB Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu, TURCOVAC asisinin kasifi Veteriner Hekim Virologu Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Yunus Kiliç ile çok sayida sektör temsilcisi ve genç veteriner hekim adayi da katildi.



“Her gün bu basibos hayvanlarimizin saldirilarina muhatap olmus evlatlarimiz var”

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci burada yaptigi konusmasinda Mamak Belediyesi Hayvan Bakimevi’nde düzenlenen “Sahipsiz Hayvanlarin Kisirlastirilmasi Seferberligi” etkinligine atifta bulunarak, “Bu konuda Türkiye’nin gündeminde tutmasi gereken önemli bir konuda adim atmistik. Bu konuya siz veteriner hekimlerin daha fazla mesai harcamasi gerektigine inaniyorum. Her gün bu basibos hayvanlarimizin saldirilarina muhatap olmus evlatlarimiz var. Cani yanan anneler-babalar var. Mutlaka bunlarla ilgili sosyal sorumluluk ve mesleki sorumluluk adina saha çalismalari yürütmemiz gerekiyor. Evet, bir kanunumuz var. Evet, bu kanundan dolayi yerel yönetimlerimize getirilen birtakim mükellefiyetler var. Evet, Doga ve Milli Parklar Genel Müdürlügümüzün bu konuda saglamis oldugu destekler var ama bunlarin olayin büyüklügünü fark ederek belirli adimlarin atilmasi noktasinda veteriner hekimlerimizin çok büyük çaba sarf etmesi gerektigini bir kez daha belirtmek istiyorum” diye konustu.



“(Kisirlastirma konusunda) çözüm öneriniz varsa bunlarin hepsini biz basta taci yapip buna iliskin gerekli aksiyonlari almak durumundayiz”

Kirisci, bakanlik olarak kisirlastirma konusunda sorumluluklarini yerine getireceklerini ve kisirlastirma konusunda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in hassasiyeti oldugunu dile getirerek, “Daha dün il baskanlari toplantimiz vardi. Bu konuda orada da gündeme geldi. Ben de bunu burada bir kez daha dile getirmeyi görev edindim ve sizlerle bir kez daha paylasiyorum. Birlikte bu konuda ortak yürütülebilecek ne kadar çalisma varsa bunun çözümüne iliskin önünün alinmasina ve sürecin yavaslatilmasina iliskin ne kadar kayda deger yaklasimimiz, çözüm önerimiz varsa bunlarin hepsini biz basta taci yapip buna iliskin gerekli aksiyonlari almak durumundayiz” diye konustu.

“(Bakanlik kadrosunda) Veteriner hekimlerimizin özgül agirligi var”

Bakan Kirisci, söyle devam etti:

“Veteriner hekimlik gibi rahmetli Mehmet Akif Ersoy gibi basta olmak üzere bu meslekten olup bu alanda hizmet etmis bütün meslek büyüklerine ebediyete irtihal etmis olanlara rahmet dileyerek hayatta olanlara da sükranlarimizi, bu konudaki iyi dileklerimizi ifade etmek istiyorum. Allah hepsinden razi olsun. Bakanligimizda kadro yönünden ziraat mühendisleri birinci sirada. Ikinci sirada veteriner hekimlerimiz var ama veteriner hekimlerimizin özgül agirligi var. Onu söyleyeyim.”

TVHB Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu burada yaptigi konusmasinda, TURCOVAC asisinin kasifi Veteriner Hekim Virologu Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye tesekkür ederek, “Veteriner Hekimlerin bu anlamli günün kutluyorum. 6 kitada sayilari 1 milyon 800 bini bulan veteriner hekimler tarafindan kutlanan bugün, veteriner hekimler için gurur kaynagi olmustur. Gerek dünyada gerekse ülkemizde veteriner hekimler böyle anlamli bir günü fazlasiyla hak etmektedir. Bu vesileyle, tüm meslektaslarimizi ve meslek büyüklerimiz ile tüm sehitlerimizi rahmetle aniyorum” ifadelerini kullandi.

“TVHB Vakfi’nin Yozgat Il Sorumlusu ve meslek sehidimiz Volkan Lale’yi bir kez daha aniyor, kederli ailesine bas sagligi ve sabirlar diliyorum”

Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nü bu yil buruk bir sekilde kutladiklarini dile getiren TVHB Merkez Konseyi Baskani Eroglu, “Derin bir üzüntü içerisindeyiz. 25 Nisan’da Yozgat’in Sorgun ilçesi mezbahasinda halkin gida güvenligi dolayisiyla sagligini korumak için görevi basinda katledilen, Yozgat Veteriner Hekimleri Odasi’nin önceki baskani TVHB Vakfi’nin Yozgat Il Sorumlusu ve meslek sehidimiz Volkan Lale’yi bir kez daha aniyor, kederli ailesine bas sagligi ve sabirlar diliyorum. Bir an önce adaletin tecellisi ile suçlu ya da suçlularin hak ettikleri cezalari almalarini bekliyoruz” dedi.

“Dünya Veteriner Hekimleri Birligi ve Küresel Hayvan Sagligi Birligi tarafindan 2022 yilinin temasi veteriner hekimlerin zorluklarla mücadele gücünün artirilmasi olarak açiklanmistir”

Eroglu, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün amacina iliskin sunlari söyledi:

“Tüm dünyadaki veteriner hekim organizasyonlari arasinda is birligi ve etkilesimi güçlendirme, veteriner hekimlerin hayvanlarin ve diger tüm canlilarin hayatini korumaya yönelik çalismalarini vurgulamak, veteriner hekimlik mesleginin önemi hakkinda farkindaligin artirilmasina katkida bulunmaktir. Dünya Veteriner Hekimleri Birligi ve Küresel Hayvan Sagligi Birligi tarafindan 2022 yilinin temasi veteriner hekimlerin zorluklarla mücadele gücünün artirilmasi olarak açiklanmistir. Belirlenen tema ile kamunun dikkatini hayvan sagliginin farkli yönlerine, hayvan refahina, gida güvenligine ve veteriner hekimlerin bu alanlardaki çalismalarina çekmek amaçlanmaktadir.”

“(Veteriner hekimlerin) Saglikta siddete dahil edilme ya da baska agir cezai tedbirlerin alinmasi kaçinilmaz hale gelmistir”

Veteriner hekimligin zor icra edilen bir meslek oldugunu savunan Eroglu, “Bildiginiz gibi, gecesi gündüzü olmayan, mesaisi ve tatili farkli bir meslek. Yagmurda, karda çamurda hizmetin oldugu bir meslek. Hizmetimiz canliya ve hayata dönük. 2022 yilinin temasi da bunlari ifade etmektedir. Sahada tedavi ve asilama sirasinda klinigine gelen hastasina müdahale sirasinda, Yozgat’ta oldugu gibi mezbaha görevleri ve gida denetimlerinde agza alinmayacak sözler ve saldirilar, agir darp olaylari her gün rastlanan olaylar halinde devam ediyor. Saglikta siddete dahil edilme ya da baska agir cezai tedbirlerin alinmasi kaçinilmaz hale gelmistir” diye konustu.



Bakan Kirisci, konusmasinin ardindan görev sehidi Volkan Lale’nin abisi Ibrahim Lale’ye vefa plaketi takdim etti. Ardindan Kirisci, daha sonra TURCOVAC asisinin kasifi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye üzerinde sair Mehmet Akif Ersoy’un ve Özdarendeli’nin figürünün bulundugu sembolik bir tablo hediye etti. Bakan Kirisci, tabloyu Özdarendeli’ye tabloyu takdim ederken “Bir anket yapsak, bu asinin kasifinin bir veteriner hekim oldugunu kaç kisi bilir acaba? Bu benim canimi yakiyor” diye sitem etti.

Etkinlik, Özdarendeli’nin sunumu ve basin ve hizmet ödüllerinin takdimi ile devam etti.
Kaynak: İHA