AOSB, Türk Sanayisine Yeni Fikirler Kazandiriyor

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Bölge Müdürlügü Müdürlügü tarafindan bu yil 2’ncisi düzenlenen Ulusal Sanayi Odakli Ar-Ge ve Inovasyon Proje yarismasi ödülleri törenle sahiplerini buldu.

AOSB, Türk Sanayisine Yeni Fikirler Kazandiriyor
AOSB Baskani Bekir Sütcü, Baskan Vekili Ömer Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Kara ve Mehmet Tosmur, Denetleme Kurulu Üyeleri Mustafa Fidan ve Ergin Turan ile Bölge Müdürü Ersin Akpinar’in ev sahipliginde AOSB Seyhan Salonunda düzenlenen ödül töreni genis bir katilimla gerçeklesti.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncer, Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Remzi Özdogan, Adana Sanayi Odasi Baskani Zeki Kivanç, Meclis Baskani Israfil Uçurum, Adana Ticaret Odasi Baskani Atila Menevse, Meclis Baskani Ismail Aci, Adana Ticaret Borsasi Baskani Sahin Bilgiç, KOSGEB Adana Il Müdürü Mehmet Eren, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr.Ergül Halisçelik, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Baskani Cafer Esendemir, Girisimcilik Ekosistemi Dernegi Baskani Esra Özden, Ekonomi Gazetecileri Dernegi Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Ulugtürkan, sanayiciler ve çok sayida davetli katildi.

AOSB Baskani Bekir Sütcü, açilis konusmasinda, Türk sanayisine fayda saglayacak katma degeri yüksek projelerin ülke ekonomisine kazandirilmasi amaciyla düzenlenen yarismanin önemine vurgu yapti.

"Zaman genç beyinlere firsat verme zamanidir" diyen Sütcü, gittikçe daha fazla küresellesen dünyada, ülkelerin gelismislik kriterlerinde sanayilesmenin öneminin tartisilmaz oldugunu belirterek, söyle devam etti:

“Önemli bir ekonomik kriter olan sanayilesme düzeyinin yükselmesi ise ancak ve ancak üniversitelerin bilgi gücünün sanayide uygulama alani bulabilmesine baglidir. Iste biz Adana OSB olarak, bu gücü kullanmak için tüm imkanlarimizi seferber ediyoruz."

Baskan Sütcü, üniversiteler, teknolojik bilgi ve fikirler üreten kurumlar, sanayi kuruluslarinin ise bu teknolojik bilgi ve fikirleri uygulamaya geçirerek ticari bir ürüne dönüstüren isletmeler oldugunu belirterek, “Bu açidan üniversite-sanayi isbirligine her zamankinden daha fazla önem vermek zorundayiz” ifadelerini kullandi.

AOSB Baskani Bekir Sütcü, bu yarisma vesilesiyle ortaya çikan degerli fikirlerin sanayide uygulama alani bulmasinin ülke kalkinmasina katki sunacagina inandigini vurgulayarak, tüm katilimcilara tesekkür etti.

Açilis konusmasinin ardindan AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar ve Proje Destek Ofisi Koordinatörü ve ATÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü Doç. Dr. Tugçe Demirdelen, yarismada dereceye giren projelerin sunumunu gerçeklestirdi.

Yarismaya 200’den fazla basvuru

AOSB Bölge Müdürü Akpinar, yarismanin ilkini geçen yil 3 kategoride gerçeklestirdiklerini, bu yilki yarismada 3 kategoride 10 tematik alan belirlediklerini belirterek, “Yarismamiza 200’den fazla proje basvurdu. Tüm üniversitelerimizden basvuru aldik. Yarismada 78 akademisyenin yani sira 95 sanayicimiz de degerlendirme jürisinde yer aldi. Degerlendirme kör hakem yöntemiyle gerçeklesti. Yani, jüri üyeleri inceledikleri projenin kime ya da hangi üniversite ait oldugu bilinmeden degerlendirme yapti” dedi.

Akpinar, sunulan projelerin bölge ve ülke ekonomisine katki saglamasi temennisinde bulundu.

Doç. Dr. Tugçe Demirdelen ise bu yilki yarismada yesil teknolojiler ve enerji sektörüne agirlik verildigini, toplamda 250.000 TL ödül dagitildigini belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Hayatta en hakiki mürsit ilimdir, fendir” sözünü animsatan Doç. Dr. Demirdelen, girisimcilik ekosistemini gelistiren ve destekleyen bu yarismayi proje pazari seklinde devam ettireceklerini bildirdi. Demirdelen, bu yil firmalarin AR-GE Merkezlerinde çalisanlarin da bu yil yarismaya katildiklarini ifade ederek, yarismaya proje sunan tüm katilimcilara tesekkür etti.

Dereceye giren katilimcilar ise tek tek söz alarak projelerinin içerikleri hakkinda bilgi verdikten sonra, ulusal çaptaki bu yarismayi düzenleyen AOSB yönetimine tesekkür ettiler.

Törenin sonunda, dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafindan verildi.

Toplam 250.000 TL ödüllü yarismada dereceye giren projeler ve üniversiteleri sunlar:

Kategori : Lisans Ögrenci :

1. Ahmet Çelik - Bartin Üniversitesi / Yesil Teknolojiler

2.Ceren Özkol - Izmir Bakirçay Üniversitesi / Tip Teknolojileri

3. Damla Aydogan - Izmir Bakirçay Üniversitesi / Tip Teknolojileri

Kategori : Lisans Mezun / Lisanüstü :

1. Mehmet Fatih Çelebi : Marmara Üniversitesi / Tekstil

2. Aysenur Ince : Çukurova Üniversitesi / Gida

3. Emre Kurt: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi / Makine

Kategori : Akademisyen / Lisansüstü Mezun:

1. Zeynep Ömerogullari : Bursa Uludag Üniversitesi / Tekstil

2. Ahmet Selman Mizraklidag : Harran Üniversitesi / Yesil Teknolojiler

3. Tansel Çomoglu : Ankara Üniversitesi / Tip Teknolojileri

Kategori : Lisans Ögrenci:

1. Ahmet Çelik - Bartin Üniversitesi / Yesil Teknolojiler

Proje adi : Biyokütleden Biyoyakit Üretimine Yönelik Rekombinant Enzimlerin Üretilmesi ve Enzim Kokteyllerinin Olusturulmasi

2.Ceren Özkol - Izmir Bakirçay Üniversitesi / Tip Teknolojileri

Proje adi : Yapay Zeka Algoritmali Kisiye Özel Traksiyon Yöntemi Uygulayan Servikal Boyunluk

3. Damla Aydogan - Izmir Bakirçay Üniversitesi / Tip Teknolojileri

Proje adi : Human Papilloma Virus (HPV) Tanisinda Kullanilacak Biyosensörlü Giyilebilir Teknoloji

Kategori : Lisans Mezun / Lisansüstü:

1. Mehmet Fatih Çelebi : Marmara Üniversitesi / Tekstil

Proje adi : Giyilebilir Iyilestirici Sistemler Için Yenilikçi Eyleyiciler ve Algilayicilar

2. Aysenur Ince : Çukurova Üniversitesi / Gida

Proje adi: Azaltilmis Plastik Malzeme Ile Güçlendirilmis Protein Bazli Yenilebilir Filmler Takviyesiyle Tanen Ham Ekstraktlari Kullanilarak Taze Kasar Peynirinin Organoleptik Özelliklerinin Korunmasi

3. Emre Kurt: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi / Makine

Proje adi: Kum Kalip Üretimi Yapan 3B Yazici

Kategori : Akademisyen / Lisansüstü Mezun:

1. Zeynep Ömerogullari Basyigit : Bursa Uludag Üniversitesi / Tekstil

Proje adi: Tekstil Materyallerinin Antimikrobiyal Etkisinin Degerlendirilmesinde Yeni Bir Kit ve Test Yönteminin Gelistirilmesi

2. Ahmet Selman Mizraklidag : Harran Üniversitesi / Yesil Teknolojiler

Proje adi: Yüzde 100 Dogal El Dezenfektani Gelistirilmesi

3. Tansel Çomoglu : Ankara Üniversitesi / Tip Teknolojileri
Kaynak: İHA